Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

AKTUALIZOVÁNO: Favorit voleb Pavel si drží nad Babišem výrazný náskok, shodují se průzkumy

Kandidát na prezidenta Petr Pavel se setkal s občany před druhým kolem voleb, 19. ledna 2023, Masarykovo náměstí, Ostrava.
ČTK
 ČTK

Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš 41,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Obdobně dopadl aktuální průzkum agentury Median.

Reklama

Pro Pavla chce podle agentury hlasovat velká část voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola. Hlas by mu dalo devět z deseti voličů ekonomky Danuše Nerudové i senátora Pavla Fischera a přibližně dvě třetiny voličů senátora Marka Hilšera. „Andrej Babiš by naopak častěji čerpal podporu od Jaroslava Bašty. Volit ho zvažuje téměř sedm z deseti jeho původních voličů,” uvedla agentura.

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani

Prezidentem se stane Petr Pavel, jsem o tom přesvědčen, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Poslední týden kampaně ale bude výživný. Ondráčka nabízí několik tezí, co se může dít, až opadne vřava kampaně a rozdivočené emoce. Jak bude vypadat krajina po bitvě.

Přečíst článek

V prvním kole získal Pavel 35,40 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Na třetím a čtvrtém místě byli právě Nerudová se ziskem 13,9 procenta a Fischer s 6,8 procenta. Bašta dostal 4,5 procenta hlasů a Hilšer 2,6 procenta.

K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů. „Většina voličů, kteří plánují přijít k volbám, je v tuto chvíli již rozhodnuta pro jednoho z kandidátů. Sedm procent má preferovaného kandidáta, ale svoji volbu stále zvažuje změnit. Dvě procenta pak zatím vůbec neví, koho volit,” sdělila agentura. Průzkum prováděl Ipsos 20. až 22. ledna. Zúčastnilo se ho 1665 obyvatel ČR starších 18 let. Statistická odchylka ve volebním modelu činí plus minus 2,6 procentního bodu u obou kandidátů.

Také podle Medianu výrazně vede Pavel

Také podle agentury Median by druhé kolo prezidentských voleb vyhrál Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, 12 procent to zvažuje. 

Petr Pavel, kandidát na prezidenta

Tento týden by Pavel s náskokem zvítězil. Volilo by ho 46 procent lidí, ukázal průzkum

Pokud by se tento týden konalo rozhodující druhé kolo volby prezidenta, ovládl by ho bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel. Určitě by ho volilo 46 procent lidí a spíše sedm procent. Pro jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO) by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů. Koho budou volit, zatím neví devět procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi.

Přečíst článek

Pavel si udržel mezi prvním a druhým kolem podporu víc než 98 procent svých voličů, Babiš přes 96 procent. K Pavlovi se přiklonilo také téměř 79 procent podporovatelů Danuše Nerudové, skoro 87 procent voličů Pavla Fischera a tři čtvrtiny voličů Marka Hilšera z prvního kola. Babiš naopak převzal tři čtvrtiny podporovatelů Jaroslava Bašty.

Vše k prezidentské volbě sledujte zde

Rovněž průzkumy agentur Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News, které byly zveřejněny v sobotu a neděli, favorizují Pavla. V průzkumu Ipsosu ale ze zmíněných volebních modelů měl Pavel zatím největší podíl hlasů. Podle průzkumu Data Collect a Kantar CZ by Pavla určitě volilo 46 procent lidí a spíše ano sedm procent, zatímco pro Babiše by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů. Podle STEM by Pavel dostal 57,6 procenta hlasů a Babiš 42,4 procenta.

Dnes je poslední den, kdy je možno zveřejnit průzkumy veřejného mínění před druhým kolem prezidentských voleb, které se koná 27. a 28. ledna.

Politický diář Jany Havligerové: Co myslíte – kňučí Andrej Babiš, nebo jeho psi?

Andrej Babiš připustil, že se mu tisková konference po prvním kole voleb nepovedla. Ohradil se ale proti tomu, že by „kňučel“, jak byl jeho povolební výstup označen. „Tiskovka se mi nepovedla, to je pravda, ale určitě jsem nekňučel. Já určitě nekňučím, naši psi kňučí.“ Tak dobře. Nekňučel, nýbrž kňoural, fňukal, kvílel, bědoval… Může si vybrat, pan předseda. Doufejme, že se žádné takové zvuky nebudou pravidelně ozývat z Hradu. Bylo by o strach tam chodit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme