Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Evropa prostě musí zkolabovat. Když se oteplováním zabývají soudy

Švýcarská členka organizace Senior Women for Climate Rosmarie Wydler-Waltiová (vpravo) hovoří se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou
ČTK
Dalibor Martínek

Ano, je dnes docela teplo. Pro někoho je to důkazem klimatické změny, proti které je potřeba bojovat. Pro jiné jde o celkem příjemný úvod jara. Událostí dne je, že jakési Švýcarky, některé zpravodajské weby je nekorektně označují jako „starší Švýcarky“, uspěly u soudu ve Štrasburku se svou žalobou na švýcarskou vládu, která je prý příliš pasivní v boji proti oteplování.

Reklama

Dámy mají strach, že kvůli teplu dřív zemřou. Soud ve Štrasburku, ke kterému všichni vzhlížíme jako k největší soudní autoritě Evropy, dal dámám s jejich připitomělou žalobou za pravdu. Hu.

Jak si soudní verdikt číst? Máme nyní konečně soudně potvrzené klimatické oteplování? Takže Václav Klaus sice může dál psát své knížky o modré planetě, ale už nebude moci zpochybňovat tání ledovců? Nebo tady nastala zcela nová situace, a sice, že v Evropě bude boj proti oteplování povinný. A nebo sankcionovaný. Ještě je tu třetí možnost, a sice, že se soudcům ve Štrasburku z důvodu vysoké teploty a nefunkční klimatizace uvařily mozky.

Co takhle jaderná energetika?

Co tedy dál čekat v Evropě kolem boje proti/za klima? V červnu máme nové volby do Evropského parlamentu. Jak říká europoslanec Saša Vondra, v západní Evropě panuje atmosféra kolem klimatu brčálově zelená. Situace se podle něj může s novým europarlamentem změnit. Mládežníci z Portugalska, nebo seniorky ze Švýcarska, by podle některých nadějí mohly procitnout, a dát třeba šanci jaderné energetice. Popravdě, jsou to víc iluze než reálné představy. Evropu s jejím přístupem ke klimatu, devastaci energetických struktur, patrně čeká tvrdý pád. Evropské volby na tom asi nic nezmění.

Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Je trochu podivné, když penzijní reformu, nejdůležitější zákon v Česku za posledních třicet let, má na starost Marian Jurečka. Šéf strany, která se za rok a půl patrně nedostane do sněmovny. Zemědělec, který velkolepě přijel se svým traktorem zachránit jižní Moravu po zničujícím tornádu. Hezké gesto. Ale jak to souvisí s reformou penzijního systému?

Přečíst článek

Takže v budoucnu už auta budou jenom elektrická, vlády budou tvrdě platit za emise oxidu uhličitého. Vlka a medvěda jsme na většině evropského území už vyhubili, teď si hrajeme na záchranu planety. Cena za to bude tvrdá. S pokračujícím pseudobojem za klima, které se stalo mantrou evropských zbohatlíků, rozmazlených dotacemi a důchody, bude Evropa čím dál víc ztrácet svoji ekonomickou kompetentnost.

Jaký bude důsledek? Nová pravidla nastaví vítězové. Těmi budou Čína, Spojené státy, Rusko, možná další země. I Saudská Arábie, která nechá popravit svého oponenta, nebo Brazílie, která ve jménu pokroku kácí deštné pralesy, budou za pár let vlivnější, než Evropa. Která se utápí v ideologii klimatu, která zbytek světa vůbec nezajímá.

Další komentáře Dalibora Martínka najdete zde

Reklama

Související

Konference OSN o změně klimatu COP28

Dalibor Martínek: V Dubaji politici slovy zachraňují planetu. V Krkonoších mezitím myslivec zastřelil vlka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme