Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Okamura před volbami blafuje. Kde jiní rozdávají, on prodává

Tomio Okamura, předseda SPD
ČTK
Viliam Buchert

Kilo jablek za 9,90, cibule za 6,90 a vajíčko za 1,99 koruny. Politický podnikatel Tomio Okamura a jeho SPD láká v předvolební kampani lidi na jarmarky s levnými českými potravinami. Okamura tím staví marketingové poučky na hlavu, tam, kde budou ostatní nabízet lidem obvyklý guláš a pivo zdarma, chce on zboží prodávat.

Reklama

Okamurova předvolební kampaň, ve které i letos opakuje obvyklé fráze o tom, co všechno SPD zařídila (i když nezařídila), co všechno dělá (i když nedělá) a čemu všemu zabraní (i když nezabrání), je podle všech průzkumů veřejného mínění úspěšná. Odhady výsledků voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 8. a 9. října, ukazují, že SPD by mohla dosáhnout na 10 i více procent. 

Okamura teď navíc přišel s trikem, který se v kampaních používá jen ojediněle. Zatímco všichni budou něco rozdávat zdarma (sliby, guláš, pivo, tužky, koblihy, květiny, ovoce a jiné), on chce voličům zboží prodávat. Na první pohled to vypadá nesmyslně, aby si někdo v kampani od jakékoli strany něco kupoval. Okamura je ale zkušený politický podnikatel a ví, na čem se dá vydělat. Politicky i marketingově.

SPD plánuje uspořádat jarmarky ve 14 městech, včetně Prahy. Na nich se mají prodávat za velmi nízké ceny české potraviny. Strana se tím vymezuje proti dovozu zahraničních potravin (vše cizí se dobře kritizuje) a útočí současně na podniky holdingu Agrofert, protože na letácích k akci se objevuje i věta: „Co Babiš a spol. zničili, SPD napraví“.

Nápad SPD je sice zajímavým předvolebním tahem, ale tak, jako téměř u všeho, co dělá Okamura, se vznáší i nad touto akcí vážné pochybnosti. Zejména proto, že se méně přemýšlivým lidem snaží vnutit představu, že za podobné ceny jako na jeho jarmarku by se pak mohlo zboží prodávat i v obchodech. To je lež.

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek

„Přijďte si levně a férově nakoupit na Český jarmark SPD 2021. Ukážeme vám v praxi, jak dobře a levně dokážou čeští sedláci a zemědělci pěstovat a jak nám zahraniční řetězce kvůli EU deformují trh,“ hlásá leták. Jak ovšem uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, odhad je, že zemědělci, kteří budou Okamurovi potraviny dodávat, budou 10 až 30 procent pod výrobními náklady. 

Ani podle prezidenta Agrární komory České republiky Jiřího Doležala takový prodej pro zemědělce nemůže být výhodný a stejně mluví Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR. Prodejci navíc nebudou na jarmarku platit tržní cenu za svůj stánek, nepočítá se (jako v obchodech) při prodeji s marží a SPD bude přes najatou agenturu ceny tímto způsobem všemožně dotovat.

Podobné předvolební ohýbání reality je u politických stran po celém světě obvyklé. Co není obvyklé, bylo to, že akci měla údajně podporovat Agrární komora. Ta to okamžitě popřela. Okamura se pak tvářil, že o něčem takovém vůbec nevěděl. Že to byl jakýsi omyl. 

Jarmarky organizuje firma Emurfilm Production, kterou vlastní Kamil Spáčil, ředitel Febiofestu a bývalý ředitel TV Barrandov. Ten byl v minulosti odsouzen za krácení daní asi o 14,5 milionu korun a několik let strávil ve vězení. To je vynikající reference pro předvolební taškařici SPD.

Voliči Tomia Okamury ale tradičně nechtějí některé věci ani vidět, ani slyšet. Prostě je nezajímají a nevadí jim, že jim někdo lže. Toho dokáže vůdce SPD dlouhodobě dobře využívat i zneužívat. No a nekupte si vajíčko za dvě koruny… 

Foto: ČTK

Tereza Zavadilová, CEO newstream agency

Vítejte na newstream.cz

Nový web nabízí rychlé a moderní ekonomické zpravodajství z domova i světa. Newstream bude inspirovat k úspěchu. A bez paywallu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spanilé jízdy politiků do regionů jsou parodií na komunikaci. Ministr Rakušan se ale snaží.

David Ondráčka: Politický road trip ministra Rakušana je pozitivní. Hec jeho markeťáků jen trapný

Přečíst článek

David Ondráčka: Volby se dnes stávají spíš ostudou demokracie než její oslavou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme