Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
ČTK
Viliam Buchert

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Reklama

Průzkumy před říjnovými volbami věští pro Českou stranu sociálně demokratickou katastrofu: Nemusela by se poprvé od vzniku samostatné České republiky dostat do Poslanecké sněmovny. V Senátu už mezitím své pozice vyklidila. Zejména duo Jan Hamáček (předseda strany a ministr vnitra) a Jana Maláčová (ministryně práce a sociálních věcí) proto přitvrdilo a úplně přestalo reflektovat rozpočtové možnosti státu. 

Nejabsurdnější u toho je, že na současném enormním zadlužování státu má velký podíl právě ČSSD. Přesto se rozhodla, že o chybějící peníze je potřebné „obrat“ ty, kteří k tvorbě bohatství nejvíce přispívají – úspěšné firmy a jejich majitele. Na což pak ale doplatí i zaměstnanci těchto společností.

V programu ČSSD se například dočteme: „Náklady covidové pandemie rozdělíme spravedlivě: zaplatit tentokrát musí především ti, kteří na to mají, miliardáře nevyjímaje.“ ČSSD u toho úplně zapomněla, že některé tyto náklady vznikly kvůli nesmyslným a nerozvážným rozhodnutím vlády, ve které socialisté sedí. A že naopak většina firem přežila restrikce díky tomu, že byly předtím zdravé a mohly tak v době vládních omezení (která občas postrádala logiku a soudy je smetly jako nezákonné) rozpouštět své rezervy. A navzdory lockdownům se jim podařilo udržet většinu svých zaměstnanců. Jistě, stát v něčem pomohl, ale trestat úspěšné právě teď, kdy se potřebují znovu nadechnout a rozvinout, může napadnout je nezodpovědné politiky.

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

Čtení programu ČSSD je přitom varující. „Zavedeme daně z obřích majetků nad 100 milionů korun se sazbou jedno procento ročně… Zavedeme bankovní daň z aktiv s progresivními sazbami… Snížíme DPH u základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby atd.) na nejnižší sazbu… Každý rok odteče z ČR do zahraničí 300 miliard korun. Proto zrušíme daňové výjimky pro velké korporace…“

Vysoké zdanění je obvyklou mantrou levice. Že to pak omezuje rozvoj firem, to ČSSD neřeší. Že jsou evropské firmy kvůli vyšším daním méně konkurenceschopné vůči společnostem americkým či asijským, české socialisty nezajímá. Že kvůli tomu utíkají některé firmy danit do ciziny, je rovněž realitou.

O snižování DPH u některého zboží by se pak dal v případě Česka za poslední léta napsat dobrodružný román. Uváděný důvod byl skoro vždy stejný – pomůže to chudším vrstvám a sníží to ceny. Jenže nic takového se nestalo. Byla například snížena daň na léky, knihy, potraviny, pivo, dodávky vody nebo stravovací služby. Výsledek? Žádné ceny neklesly, dnes jsou dokonce vyšší. A nerostou pouze kvůli koronavirové pandemii. Stát tak přišel o peníze při výběru daní, ale chudším tím nepomohl. Paradoxně tím pomohl bohatnout firmám. To není špatně, naopak, ale avizovaný záměr byl zcela jiný.

Pokud jde o dividendy zahraničních společností, které odcházejí do ciziny, tak ani v tomto případě není správnou cestou jim vydělané peníze vzít a zdanit, ale lepší by bylo upravit podmínky tak, aby finance daleko více investovaly tady a pomáhaly tak ze svých zisků k dalšímu rozvoji České republiky.
ČSSD to ale nezajímá. Pomohla ve vládě rozhazovat peníze, přispěla k nestoudnému zadlužování země a teď chce, aby na její nesprávnou politiku doplatili ti, kteří jsou úspěšní.

Komunisté chtěli v minulosti tímto způsobem vybudovat světlé zítřky. Skončilo to pro ně katastrofou. Ta čeká brzy i ČSSD.

Foto: ČTK

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme