Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvýší sílu i výkon: exoskelet si hledá nový trh

Věda a byznys Josefa Tučka
Petr Svoboda / Newstream
Josef Tuček

Technologie to měla být pro vojáky, ale moc z ní ještě neměli. Exoskelet však zvolna proniká do mnohdy až nečekaných oborů a oblastí. Třeba mezi rekreační běžce.

Reklama

Exoskelet se dostal do průmyslu a zemědělství, kde ulehčuje těžkou práci, hodně si od něj slibují i pacienti s poruchou chůze. A teď konstruktéři připravují jeho uplatnění na velkém trhu – pro rekreační běžce nebo pro lidi, kteří chtějí kondičně chodit do práce pěšky, ale mají to moc daleko.

Exoskeletem se v technice myslí konstrukce, kterou si člověk připne na tělo a ona mu drží trup a posiluje práci svalů. Počáteční vývoj financovala armáda, chtěla umožnit pěšákům snadno nosit v terénu těžkou výzbroj. První funkční vojenský exoskelet, nazvaný Hardiman, vyvinula již v šedesátých letech 20. století společnost General Electric. Vážil 700 kilogramů, poháněla jej elektřina, hýbala s ním hydraulika. Voják, který se do něj vsoukal, měl sice být schopen snadno zvednout 110 kilogramů, ale nepohyboval se rychleji než tři kilometry za hodinu. Nepřekvapí, že tohle armáda nechtěla.

Přestože exoskelet měl být původně určen hlavně vojákům, armádní prototypy se objevují na výstavách, ale jejich využití zůstává v experimentální rovině. U.S. Army

Vývojáři tedy zkoušeli nové elektromotory, lepší baterie v batohu na zádech, posilující pákové, hydraulické nebo pneumatické pohony... Ale vojáci chtěli vždycky víc – zejména spolehlivost v obtížných podmínkách. A tak jsou armádní exoskelety stále spíše experimentální záležitostí a do běžné výstroje se nedostaly.

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Konstruktéři se však snu o velké zakázce nevzdávají. Například koncem srpna na jednom z největších veletrhů zbraní na světě, ruském vojensko-technickém fóru Armija 2021, představovaly holding Rostěch a Výzkumný ústav mechaniky Moskevské státní univerzity prototyp baterií poháněného exoskeletu, který by měl umožnit vojákovi nést až 60 kilo nákladu i v těžkém horském terénu.

Obtížně překonatelné schody

Nicméně myšlenka exoskeletu zamířila do civilního výzkumu. Ani tam drtivá většina prototypů neopustila vývojové laboratoře, protože třeba musely být připevněny na lanech ke stropu, aby uživatel neupadl. Jiné přístroje však už v praxi najdeme. Nepochybně ulehčují uživatelům život, i když pořád nesplňují všechna očekávání.

Například v Izraeli vyvinutý přístroj nazvaný ReWalk slouží lidem se zraněnými dolními končetinami nebo po mozkové mrtvici, aby mohli chodit, a prodává se v několika zemích. Uživatelé se musejí opírat o berle a do schodů obvykle nevyjdou. Zařízení stojí mezi 70 tisíci až 85 tisíci dolary a mělo by vydržet pět let.

Izraelský exoskelet ReWalk umožňuje chůzi pacientům se zraněnými dolními končetinami, bez berlí se však neobejdou. ReWalk

Analogie elektrokola

Vývojáři však pro exoskelety hledají ještě další trh. Představují jej zdraví rekreační sportovci. Například laboratoř bio-mechatroniky na americké Stanfordově univerzitě (s finanční podporou výrobce sportovního oblečení a obutí společnosti Nike) představila prototyp exoskeletu pro běžce a chodce. Připíná se jen k dolním končetinám a je poháněn elektromotorkem. Zmenšuje námahu, kterou musí svaly na pohyb vynaložit. Vědci v odborném časopise Science Robotics informovali, že na běžeckém pásu jejich zařízení zvýšilo pokusným osobám efektivitu běhu o 15 procent. Při chůzi šli lidé s exoskeletem o 40 procent rychleji, ale spotřebovali o dvě procenta méně energie.

Vodík, budoucnost dopravy

Budoucnost patří vodíku. Pro Česko to ale bude drahé

Studie poradenské společnosti PwC a Světové energetické rady naznačuje, že poptávka po vodíku v nadcházejících letech prudce stoupne. Pro některé země včetně Česka to bude problém.

Přečíst článek

„Je to analogie elektrokola,“ uvedl pro list New York Times jeden z výzkumníků, profesor Steven Collins. Přístroj umožňuje urazit delší vzdálenost s menší námahou, což by mohlo lidi povzbudit, aby více sportovali anebo třeba chodili do práce pěšky. Ovšem v prodeji zatím není.

Pomůcka pro pracující důchodce

Jen velmi pomalu exoskelety pronikají do průmyslu a zemědělství či ke zdravotníkům, kteří zvedají těžké pacienty. Mezi výrobci vede japonská společnost Innophys – v létě informovala, že se prodejem celkově 20 tisíc pracovních exoskeletů od roku 2014 stala největší na světovém trhu. Její přístroj zvaný Muscle Suit pomáhá uživateli snadno zvednout náklad o hmotnosti až 25 kilogramů. Není vybaven elektronikou ani motory, nepotřebuje baterie. Využívá pneumatické „svaly“, které stačí napumpovat běžnou ruční pumpičkou, váží proto jen čtyři kilogramy.

Jak informuje časopis New Scientist, našli se i nečekaní zájemci. Japonská populace stárne, téměř třetina obyvatel je ve věku 65 a více let. V důsledku toho je nedostatek pracovníků zejména v manuálních oborech. Exoskelet tedy umožňuje starším lidem, aby fyzické nároky ještě zvládli a vydrželi pracovat déle. „Není moc na výběr,“ vysvětlil Daigo Orihara ze společnosti Innophys reportérce New Scientistu. „Starší lidé musí ještě zůstat na pracovištích.“

Elekromobil

Lukáš Kovanda: Krutá řeč dat o elektromobilitě

Kompletním přechodem ne elektromobilitu sníží EU globální emise oxidu uhličitého o 2 %. O tolik je pak Čína zase zvýší za pouhé dva roky jen svojí horečnou výstavbou uhelných elektráren. A i další data ukazují řadu problémů, které přechod na elektromobilitu přinese.

Přečíst článek

Analytická společnost Grand View Research se sídlem v San Francisku v srpnu odhadla, že loni měl celosvětový trh exoskeletů hodnotu 218 milionů dolarů a v roce 2028 vzroste na 953 miliony dolarů. Uvidíme, jestli s ním nakonec zahýbají více vojáci, dělníci, pacienti, pracující důchodci nebo kondiční běžci.

Exoskelet, tedy vnější kostra, je v technice konstrukce, kterou si člověk připne na tělo a ona mu drží trup a posiluje práci svalů. Ekso Bionics

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme