Na Masaryčce otevřela nová „nádražka“ za 70 milionů
Na Masarykově nádraží přibyly další zrekonstruované prostory. V místech někdejšího kasina je nově restaurace.
Rekonstrukce prostoru, která je součástí komplexní přeměny historické nádražní budovy a jejího okolí, vyšla na více než 70 milionů korun. Značnou část zaplatil nájemce, společnost Lagardère.
„Společnost Lagardère o restauraci hodně stála. Také zaplatila převážnou část nákladů. Má dlouhodobý kontrakt a hlavně koncept, jak s hezkým místem naložit,“ dodal Jan Vodvářka z investiční společnosti Penta, která má proměnu Masarykova nádraží na starosti.
Návrat do historie
Ve stejných místech, které nyní zaujímá nová „nádražka“, fungovalo pohostinství už v době vzniku nádraží. V 90. letech pak restauraci nahradilo kasino. Tehdy tento podnik patřil k těm nejvyhlášenějším v Praze. Na tuto tradici a kvalitní gastronomii chce navázat i nynější šéfkuchař Martin Hosnedl.
„Chci citlivě propojit zdravou kuchyni s tradicí, stejně jako během rekonstrukcí propojují moderní technologie s krásnými původními prvky této historické budovy,“ říká Hosnedl. Rekonstrukce totiž probíhaly pod dohledem památkářů.
Masaryčka, tak se restaurace jmenuje, má kapacitu 200 lidí. Lákat chce na tradiční českou kuchyni, třeba uzený jazyk s vejmrdou nebo žemlovkou.
Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.
Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu
Enjoy
Nová čtvrť
Penta od roku 2013 do úprav nádraží investovala asi 250 milionů korun. Během té doby došlo například na rekonstrukci střechy příjezdové haly, průčelí do Havlíčkovy ulice nebo technologického a bezpečnostního zázemí v podzemních prostorách.
V plánu je ještě rekonstrukce přízemí podél ulice Hybernská, kde vznikne obchodní pasáž. Ta by měla začít fungovat na konci roku 2022.
Skupina rovněž na začátku letošního roku zahájila stavbu dvou kancelářských budov. Dokončení včetně úprav veřejného prostoru plánuje do poloviny roku 2023. Celkové náklady dosáhnou zhruba 2,5 miliardy korun.
Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza. A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.
Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole
Enjoy
Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.
Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.