Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Masaryčce otevřela nová „nádražka“ za 70 milionů

Nové restaurace Masaryčka nabízí převážně českou kuchyni.
Penta
Petra Nehasilová

Na Masarykově nádraží přibyly další zrekonstruované prostory. V místech někdejšího kasina je nově restaurace.

Rekonstrukce prostoru, která je součástí komplexní přeměny historické nádražní budovy a jejího okolí, vyšla na více než 70 milionů korun. Značnou část zaplatil nájemce, společnost Lagardère.

„Společnost Lagardère o restauraci hodně stála. Také zaplatila převážnou část nákladů. Má dlouhodobý kontrakt a hlavně koncept, jak s hezkým místem naložit,“ dodal Jan Vodvářka z investiční společnosti Penta, která má proměnu Masarykova nádraží na starosti.

Návrat do historie

Ve stejných místech, které nyní zaujímá nová „nádražka“, fungovalo pohostinství už v době vzniku nádraží. V 90. letech pak restauraci nahradilo kasino. Tehdy tento podnik patřil k těm nejvyhlášenějším v Praze. Na tuto tradici a kvalitní gastronomii chce navázat i nynější šéfkuchař Martin Hosnedl. 

„Chci citlivě propojit zdravou kuchyni s tradicí, stejně jako během rekonstrukcí propojují moderní technologie s krásnými původními prvky této historické budovy,“ říká Hosnedl. Rekonstrukce totiž probíhaly pod dohledem památkářů.

Masaryčka, tak se restaurace jmenuje, má kapacitu 200 lidí. Lákat chce na tradiční českou kuchyni, třeba uzený jazyk s vejmrdou nebo žemlovkou.

Dům v Jeseníkách.

Z paneláku do hornatých Sudet. Dům v Jeseníkách soutěží o prestižní cenu

Dům pro rodiče, tak se jmenuje projekt ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti (Ondřej Palenčar), který se dostal do užšího výběru mezinárodní odborné poroty České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Nová čtvrť

Penta od roku 2013 do úprav nádraží investovala asi 250 milionů korun. Během té doby došlo například na rekonstrukci střechy příjezdové haly, průčelí do Havlíčkovy ulice nebo technologického a bezpečnostního zázemí v podzemních prostorách.

V plánu je ještě rekonstrukce přízemí podél ulice Hybernská, kde vznikne obchodní pasáž. Ta by měla začít fungovat na konci roku 2022.

Skupina rovněž na začátku letošního roku zahájila stavbu dvou kancelářských budov. Dokončení včetně úprav veřejného prostoru plánuje do poloviny roku 2023. Celkové náklady dosáhnou zhruba 2,5 miliardy korun.

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Přečíst článek


 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Doporučujeme