Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Novela insolvenčního zákona: Stát přijde o 15 miliard a lidé se naučí, jak se vyhnout splácení dluhů

 ČTK

Vláda připravuje významnou změnu insolvenčního zákona ukvapeně a populisticky bez ohledu na názor odborníků. Ti se při dnešní expertní diskusi shodují na tom, že plošným zkrácením doby oddlužení z pěti na tři roky pro všechny dlužníky může vláda ukázat cestu, jak se vyhýbat plnění závazků, může dojít k rozdělení společnosti a ke zvýšení napětí mezi nesplácejícími a řádně splácejícími občany. Důsledkem nové úpravy bude výrazné snížení výtěžnosti oddlužení. O 15 miliard korun může přijít stát, tzn. zdravotní pojišťovny, finanční úřady a Česká správa sociálního zabezpečení. Soukromí věřitelé odhadují ztrátu dokonce na 85 miliard korun.

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely oddlužení, podle kterého by mělo dojít ke zmírnění podmínek splácení a k plošnému snížení doby oddlužení z pěti na tři roky pro všechny dlužníky. Proti zmírňování podmínek dlužníkům je podle ankety drtivá většina starostů měst a obcí, insolvenčních soudců a podle průzkumu ze vzorku více než dvou tisícovek respondentů také občané. Kriticky se k návrhu novely staví i zástupci odborné veřejnosti.

 Proti návrhu novely oddlužení, který připravilo Ministerstvo spravedlnosti, se staví odborná veřejnost a také…

  • 94 procent starostů obcí a měst;
  • 94 procent insolvenčních soudců;
  • 87 procent občanů.

Experti prosazují cílenou pomoc

Zkrácení doby oddlužení také znamená snížení výtěžnosti, což negativně ovlivní věřitele a druhotně dopadne i na celou veřejnost. Podle analýzy, kterou prezentovali experti Ministerstva spravedlnosti, a podle výpočtů InsolCentra, by měla klesnout návratnost věřitelům ze současných 56 % na 6,5 %.

Politici ale diskusi odmítají

Jarmila Veselá, jednatelka společnosti InsolCentrum, také vyzývá rozhodující orgány k dialogu. „Domnívám se, že vláda i parlament by měly mít k dispozici dostatek věrohodných dat o zadlužených lidech. Ve finanční nouzi by se mělo pomáhat na míru jednotlivým skupinám, nikoli plošně. Varování většiny odborných profesí by nemělo zapadnout a vláda ani parlament by je neměly opomenout.“

Připravovaná novela insolvenčního zákona podle odborníků:

  • Ukáže lidem cestu, jak se vyhýbat plnění závazků
  • Zvýší napětí mezi nesplácejícími a řádně splácejícími občany
  • Může způsobit ztrátu věřitelů ve výši až 100 miliard korun
  • Negativně dopadne na státní rozpočet – o 15 miliard korun mohou přijít zdravotní pojišťovny, finanční úřady a Česká správa sociálního zabezpečení

Věřitelé mohou přijít až o 100 miliard korun

Odhady dat potenciálních adeptů oddlužení:

  • Celkový dluh činí 475 miliardy korun 
  • Na dluhu se podílejí ze 75 procent fyzické osoby a z 25 procent podnikatelé 
  • 285 tisíc občanů dluží cca 285 miliardy korun
  • 95 tisíc podnikatelů dluží cca 190 miliardy korun

Při střízlivé úvaze úhrady 30 procent dluhu za pět let věřitelé od dlužníků získají celkem 142,5 milirady korun. Připravovaná varianta splácení po dobu tří let věřitelům přinese zpět pouze cca 6,5 procenta, tedy 30,8 miliardy korun. Odhad výnosnosti prezentovali experti Ministerstva spravedlnosti a potvrdily je i analýzy InsolCentra.  

Rozdíl v neprospěch věřitelů tedy činí minimálně 100 miliard korun:

  • Z toho přijde stát o 15 miliard korun
  • Zdravotní pojišťovny přijdou přibližně o 10 miliard korun
  • ČSSZ přijde o cca 3 miliardy korun 
  • Finanční správa přijde o cca 2 miliardy korun

Ke kulatému stolu zasednou ředitelka SMO ČR Radka Vladyková, ředitel Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič, ekonom a člen NERV Aleš Rod, akademik a člen Legislativní rady vlády Bohumil Havel, ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal a jednatelka společnosti InsolCentrum Jarmila Veselá.

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Tři čtvrtiny Čechů má osobní zkušenost s půjčkou a jen zbývající čtvrtina české společnosti si prý na nic nikdy nepůjčuje. Minimálně desetina z půjčujících si lidí se letos zadlužovala rizikově. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu České bankovní asociace (ČBA) a výzkumné agentury Ipsos. Experty nejvíce překvapilo, že Češi jsou při zadlužování nyní mnohem více disciplinovaní a zodpovědní, než čekali. Otázkou je, zda se to vlivem složité sociálně-ekonomické situace v příštím roce nezmění.

Přečíst článek

V krizi je dobré mít investiční plán. Co dalšího radí experti?

Nikdo nedokáže zodpovědně předpovědět, jak nás krize zasáhne. Je ale dobré být finančně připraven a mít rozumný plán co kdy dělat. Revizi rodinných financí by tak měla dělat čas od času každá domácnost. Rozhodně se to ale vyplatí v krizových časech, aby se dala složitá doba lépe zvládnout. Samotná revize ale nestačí. Je třeba aktivně udělat i další kroky. Ve spolupráci s odborníky jsme proto připravili desatero správného finančního chování v tak složité době, jakou zažíváme právě nyní. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Stát chce plošně zkrátit dobu oddlužení živnostníků. Experti varují, že věřitelé přijdou na hůl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme