Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Astronomové objevili zatím nejvzdálenější hvězdu. Je milionkrát jasnější než Slunce

Hubbleův teleskop ve vesmíru
ESA/Hubble / Creative Commons / CC BY 4.0
Dušan Kütner

Vědci z mezinárodního týmu za pomoci Hubbleova teleskopu NASA objevili zatím nejvzdálenější hvězdu ve vesmíru. Hvězda, které dali jméno Earendel, což ve staré angličtině znamená „ranní hvězda“, se nachází 13 miliard světelných let od Země. Byl tak překonán rekord co se týče vzdálenosti, který dosud držela devět miliard světelných let vzdálená hvězda Icarus objevená v roce 2018. Astronomové jsou nadšeni a očekávají další poznatky o historii vesmíru.

Reklama

Astronomové, kteří hvězdu našli, tvrdí, že objev by mohl odhalit tajemství dosud neznámé éry vesmíru. „Hubbleův vesmírný teleskop NASA detekoval světlo hvězdy, která existovala během první miliardy let po zrození vesmíru po velkém třesku,“ uvedla NASA na svých stránkách. Předchozí držitel rekordu Icarus vznikl, když byl vesmír starý asi čtyři miliardy let, neboli v době odpovídající 30 procentům jeho současného stáří, dodala NASA.

Nejnovější snímek vesmíru

Unikátní snímky Slunce. Tak blízko hvězdě ještě člověk nikdy nebyl

Evropská sonda se dostala na vzdálenost 48 milionů kilometrů. Nyní bude kolem hvězdy kroužit a v říjnu by se měla dostat dokonce na vzdálenosti pouhých 42 milionů kilometrů.

Přečíst článek

„Zpočátku jsme tomu skoro nevěřili, byla mnohem dál než předchozí nejvzdálenější hvězda,“ řekl astronom Brian Welch z Johns Hopkins University v Baltimoru, hlavní autor článku popisujícího objev, který byl publikován v časopise Nature. 

„Earendel existoval tak dávno, že možná neměl všechny stejné suroviny jako hvězdy kolem nás dnes," říká Welch. „Studium Earendelu bude oknem do éry vesmíru, kterou neznáme, ale která vedla ke všemu, co víme. Je to, jako bychom četli opravdu zajímavou knihu, ale začali jsme druhou kapitolou a teď budeme mít možnost vidět, jak to všechno začalo,“ podotkl.

Jeff Bezos astronautem

Bezos postaví hotel ve vesmíru. Otevře do konce desetiletí

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos. Na oznámení podniku dnes upozornil zpravodajský server BBC. Zveřejněný propagační materiál uvádí, že komerčně zaměřená stanice Orbital Reef bude moci hostit až deset lidí.

Přečíst článek

Výzkumný tým odhaduje, že Earendel je nejméně 50krát větší než Slunce a milionkrát jasnější, čímž konkuruje nejhmotnějším známým hvězdám. Ale i tak zářivou hvězdu o velmi vysoké hmotnosti by nebylo možné vidět na tak velkou vzdálenost bez pomoci přirozeného zvětšení obrovské kupy galaxií označené WHL0137-08, která se nachází mezi Zemí a Earendelem. „Hmota kupy galaxií deformuje strukturu vesmíru a vytváří silnou přirozenou lupu, která zkresluje a značně zesiluje světlo ze vzdálených objektů za ní,“ vysvětlil Welch. Jas Earendelu tak byl zvětšen asi tisíckrát.

Objev Earendelu je fantastický. Hvězda bude mít mnoho aspektů, které budeme moci studovat, což by nás mohlo zaměstnat na další roky," prohlásil podle agentury Bloomberg Guillaume Mahler z katedry fyziky Durhamské univerzity a Centra extragalaktické astronomie. „Toto může být nejstarší hvězda, kterou kdy spatříme od velkého třesku. A bylo velmi překvapivé, že je o tolik starší než předchozí objevená hvězda vzdálená devět miliard světelných let. Zpočátku jsem tomu nevěřil,“ dodal.

Humanoid

Robot jako zabiják pracujících? Možná. O důvod víc, proč by měly mít sociální pojištění

Nečekané souvislosti s robotizací průmyslu našel americký výzkumný tým – uvádí, že důsledkem je vyšší úmrtnost některých pracovníků. Ne že by je roboty zabily. Ale připravují je o práci, což vede k úmrtím zejména kvůli zneužívání návykových látek a sebevraždám.

Přečíst článek

„Je to něco jako najít první starou fotografii svých praprarodičů, protože tyto hvězdy jsou v podstatě našimi ‚hvězdnými předky‘. Nejvíc vzrušující pro mě je, že některé černé díry nedávno detekované gravitačními vlnami jsou pozůstatky hvězd, které tehdy žily. Doufám, že Earendel a budoucí podobné objevy nám pomohou pochopit trochu více o původu těchto černých děr,“ uvedla vědecká ředitelka Institutu Maxe Plancka pro astrofyziku v Mnichově a spoluautorka článku Selma de Minková.

Video k objevu zatím nejvzdálenější hvězdy ve vesmíru nazvané Earandel:

pramen NASA

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme