Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zateplení domu či instalace fotovoltaiky. Víme, jak získat nejvíce peněz na zelenou energii

Zateplení domu
iStock
 nst
nst

Nadcházející zimní měsíce mohou nemilosrdně poukázat na nedostatečné zateplení domu a odhalit i další problémy, spojené i s možnými vyššími účty za energie. Co s tím? Jedním z řešení může být možnost využití státního programu Nová zelená úsporám. Ten pomůže s výměnou starých kotlů, instalací fotovoltaiky nebo úsporného systému na ohřev vody ale třeba i s výstavbou pasivního domu nebo vybudováním zelené střechy.

Reklama

Program nabízí nově více variant podpory energetických úspor v rodinných domech. Vedle programu Oprav dům po babičce, který je adresován těm, kteří se rozhodnou pro komplexní rekonstrukci starší neúsporné budovy a programu Nová zelená úsporám Light na jednoduché zateplení a solární ohřev vody pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy, v nabídce zůstává i standardní portfolio dotací na jednotlivá opatření označované jako program Nová zelená úsporám Standard.

Patrícia Čekanová, Prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Bytovky jako malé elektrárny. Češi se pomalu učí sdílet elektřinu se sousedy

V současnosti se schyluje v Česku k „malé revoluci“ na trhu energetiky. Už v příštím roce by mělo být možné sdílet vyrobenou energii – ať už mezi rodinnými domy, nebo bytovkami. Sdílení v rámci SVJ bude v praxi nejvýhodnější a nejčastější model využití komunitní energetiky. K tomu, aby to mohlo nastat, musí ale vejít v platnost novela energetického zákona LEX OZE II. „Pevně věřím v její schválení do konce tohoto roku“, říká v rozhovoru pro Newstream šéfka Asociace komunitní energetiky ČR Patrícia Čekanová.

Přečíst článek

Nová zelená úsporám Standard pokračuje ve stejné podobě a na stejném principu jako doposud. S pomocí dotační podpory mohou zájemci renovovat svá obydlí v tempu, které jim vyhovuje. Mohou se pustit do komplexnější renovace zahrnující více úsporných opatření, nebo si práce rozložit do delšího časového horizontu a požádat si o dotaci na každé dílčí vylepšení zvlášť. Na dotaci vyplácenou zpětně mají nárok při splnění základních podmínek, které nezahrnují ani majetkový test, ani požadavek na dlouhodobé trvalé užívání nemovitosti po ukončení renovace, jako je tomu v případě čerpání zálohové dotace.

V letech 2014 až 2021 přispěl program na energetické úspory více než 74 tisícům příjemců celkem 16 miliardami korun.

Jaké jsou podmínky pro zažádaní dotace?

  • Žadatel je majitelem rodinného, řadového domu
  • Žadatel je majitel rekreačního objektu, ve kterém již dva roky trvale bydlí
  • Žadatel je stavebník nového rodinného domu v pasivním standardu (typ úsporné stavby domu, kde měrná potřeba tepla je 15 kWh/m2a (na metr čtvereční plochy a rok) a méně - pozn. red.)
  • Žadatel kupuje nový pasivní rodinný dům od stavebníka nebo prvního majitele
  • Zástava nemovitosti z důvodu hypotéky nebo půjčky není na závadu

Rozbíhá se další fáze programu Nová zelená úsporám

Hon na miliony na zateplení. Rozbíhá se další fáze dotačního programu Nová zelená úsporám

Státní fond životního prostředí (SFŽP) ode dneška začíná po letní přestávce přijímat žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám. O peníze mohou žádat vlastníci bytových domů. Od 26. září budou moci žádat i majitelé rodinných domů v podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze půjdou z Modernizačního fondu, který čerpá finance z výnosů emisních povolenek. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se sjednotila administrativa a v programu Oprav dům po babičce přibyl majetkový test.

Přečíst článek

Co nabízí program Nová zelená úsporám Standard?

  • Zateplení míst, kudy nejvíc utíká teplo, výměna oken, dveří, namontování stínicí techniky
  • Pořízení střešní fotovoltaiky
  • Pořízení tepelného čerpadla, kotle na biomasu či možnost stavby vlastních kamen
  • Instalace úsporného ohřevu vody a využití tepla z odpadní vody
  • Finanční injekce na výstavbu pasivního domu

Kromě výše zmíněných nabídek si mohou zájemci zažádat o peníze na zelenou střechu, nebo systém na efektivní hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, nebo si pořídit svou vlastní dobíjecí stanici pro elektromobil.

Nová zelená úsporám Standard je pro všechny, kteří chtějí zvýšit komfort svého bydlení a výrazně ušetřit na výdajích za energie. Po provedení prací bude zájemcům o program vyplacen finanční příspěvek a to až do výše 50 procent celkových způsobilých výdajů. Za každou kombinaci opatření navíc obdrží 10 tisíc korun a pokud dům leží v znevýhodněném regionu, celková částka dotace bude navýšena o 10 procent.

Přehled dotací z NZÚ Standard

 

Zateplení až 950 tisíc
Výstavba pasivního domu 535 tisíc
Kotle, kamna, tepelná čerpadla až 140 tisíc
Fotovoltaika až 200 tisíc
Ohřev vody až 60 tisíc
Využití tepla z odpadní vody  až 50 tisíc
Řízené větrání  105 tisíc
Zelená střecha až 100 tisíc
Dešťovka až 105 tisíc
Dobíjecí stanice pro elektromobil 15 tisíc
Kombinační bonus až 10 tisíc za každou kombinaci
Bonus pro znevýhodněné regiony 10 procent z celkové výše dotace

Zdroj: www.novazelenausporam.cz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová zelená úsporám se víc zaměří na bytové domy a jejich nízkopříjmové domácnosti

Nová zelená úsporám se víc zaměří na bytové domy a jejich nízkopříjmové domácnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme