Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní dotace z modernizačního fondu. ČEZ za miliardy přebuduje uhelnou elektrárnu v Mělníku

Areál odstavené hnědouhelné elektrárny Mělník III
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ČEZ použije na přechod uhelné elektrárny v Mělníku na nový plynový zdroj dotaci 308 milionů eur, tedy zhruba 7,53 miliardy korun. Peníze firma získala z modernizačního fondu. Současné uhelné bloky elektrárny má nahradit nový paroplynový zdroj s horkovodní akumulací tepla. Informoval o tom Ekonomický deník. Jde o zatím největší dotaci z modernizačního fondu.

Reklama

Mělnický Energotrans je největším teplárenským zdrojem v Česku, zajišťuje vytápění východní poloviny Prahy, Mělníka a Neratovic. Elektrárna používá hnědé uhlí od roku 1960. V souvislosti s plánovaným odklonem od spalování uhlí ovšem ČEZ plánuje přechod na jiné komodity. V případě mělnické elektrárny počítá s paroplynovým zdrojem.

„Projekt je teď ve fázi probíhajícího výběrového řízení, podpis smlouvy s vítězem předpokládáme v příští roce. U horkovodní akumulace se připravuje zadávací dokumentace pro výběrové řízení, které bude zahájeno na začátku příštího roku,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Česká investiční skupina JUFA se stane nejsilnější solární skupinou v ČR

Skupina JUFA vládne české solární energetice. Její portfolio celkovým výkonem předběhlo i ČEZ

Česká investiční skupina JUFA se letos v prosinci stane nejsilnější solární skupinou v Česku. Na první místo v počtu a výkonu vlastněných solárních elektráren se plzeňská firma dostane díky nákupu fotovoltaického parku FVE ŽH - SUN s.r.o. v Hrádku u Rokycan o instalovaném výkonu 5,683 MW.

Přečíst článek

Přestavbu elektrárny má ČEZ podle deníku rozplánovanou do tří etap s plánovaným dokončením v letech 2026, 2029 a 2030. Tři nové energetické zdroje mají mít elektrický výkon dohromady kolem 1000 megawattů, doplní je záložní plynová kotelna o výkonu 140 megawattů. Ročně mají spotřebovat 1,35 miliardy metrů krychlových plynu ročně, což odpovídá zvýšení spotřeby plynu v Česku o 15 až 20 procent.

ČEZ v minulosti avizoval, že přestavované uhelné elektrárny by měly být budovány se zajištěním možného budoucího spalování vodíků. Dalším inovativním prvkem by pak mělo být využití technologie horkovodní akumulace tepla.

ČEZ dokončil prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Skupina ČEZ dokončila prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor.

Přečíst článek

Modernizační fond zřídila Evropská komise, má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů. Jedná se o finance z EU získané prodejem emisních povolenek. Česko by mělo mít díky vysokým cenám povolenek v modernizačním fondu do roku 2030 k dispozici až 500 miliard korun. Investice jsou příjmem Státního fondu životního prostředí ČR a budou postupně rozdělovány v deseti dotačních programech na podporu nízkouhlíkových technologií, modernizaci energetických systémů a zlepšení energetické účinnosti.

Dotace na přebudování elektrárny v Mělníku je zatím největší. Už dříve ČEZ získal z modernizačního fondu dalších více než šest miliard korun na stavbu zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v Mělníku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme