Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobní ceny v průmyslu letos poprvé rostly. Kvůli dražší ropě

Výrobní ceny v průmyslu letos poprvé rostly. Kvůli dražší ropě
Pixabay
Lukáš Kovanda

Ceny průmyslových výrobců v dubnu letos poprvé vykázaly meziroční nárůst, a to o 1,4 procenta. To je zhruba v souladu s očekáváním. Klíčovým důvodem je růst cen ropy na světových trzích a související vzestup cen paliv coby výrobního faktoru, který svým rozsahem převyšuje vliv poklesu cen energií typu elektřiny či plynu. Naopak zemědělci pokračovali ve výrazném zlevňování, které však není tolik patrné na pultech obchodů.

Reklama

V dražší ropě se odráží také slabší úroveň koruny vůči dolaru. Zatímco v dubnu 2023 se barel ropy Brent prodával na světových trzích v průměru v přepočtu za necelých 1800 korun, letos v dubnu to bylo za takřka 2100 korun. To představuje nárůst o sedmnáct procent, v němž se zrcadlí právě jak vyšší dolarová cena ropy, tak také slabší úroveň kursu koruny k dolaru.

Tlaky v oblasti cen průmyslových výrobců ale zatím rozhodně nejsou takové, aby jakkoli zneklidnily Českou národní banku. Ta tak nemá po jejich zveřejnění důvod přehodnocovat svoji měnovou politiku. Trh předpokládá, že ČNB letos sníží svoji základní úrokovou sazbu z 5,25 na 4,5 procenta. Nejspíše na třech ze zbývajících pěti letošních řádných měnověpolitických zasedání její bankovní rady. Ta by tak redukovala sazbu vždy ve standardním rozsahu 0,25 procentního bodu.

Lukáš Kovanda: Dubnová inflace zaskočila i Michla

Výrazná inflace se vrací do Česka, její dubnová úroveň svojí výší zaskočila ČNB i analytiky, hlavně kvůli potravinám. Koruna v reakci citelně posiluje, hypotéky letos moc zlevňovat nebudou.

Přečíst článek

Ceny producentů v zemědělství pokračovaly dvanáctým měsícem v řadě v meziročním poklesu. Pošesté v řadě se jednalo hned o dvojciferný pokles. V dubnu činil stále výrazných 13,4 procenta. Potravináři zlevňovali meziročně o 4,5 procenta. Za takových okolností by bylo možné čekat výraznější pokles cen potravin v obchodech, než jaký ve skutečnosti nastal. To svědčí o tom, že obchodníci, zejména řetězce, hlavně v období po letošních Velikonocích, nepromítají redukci nákladů v zemědělství a potravinářství plně do koncových cen pro spotřebitele.

Reklama

K redukci nákladů v zemědělství a potravinářství dochází zejména kvůli poklesu cen energií. Výrazný pokles cen zemědělců představuje vyvažující faktor v oblasti inflačních tlaků ve výrobě. I vzhledem k růstu cen průmyslových výrobců nemá ČNB důvod nijak zvláště upravovat svoji měnovou politiku jen na základě právě mimořádně silně deflačního vývoje cen v zemědělství.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde:

Řetězce testují ceny potravin

Lukáš Kovanda: Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace

Výraznější inflace se vrací do Česka. Nákupní náladou spotřebitelů ale zatím příliš neotřásla, dokonce ani ve spojení s dopady konsolidačního balíčku. To ovšem znamená, že obchodní řetězce se svojí habaďůrou na zákazníka jen tak neskončí. Přitom právě je ta představuje klíčovou příčinu opětovného vzedmutí inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Důlní stroj u Mostu

Lukáš Kovanda: Český průmysl chřadne. Klesá výroba, počet nových zakázek a propouští se

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme