Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce čipů TSMC je nejhodnotnější firmou v Asii. Sesadil Tencent

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard Kč).
GlobalFoundries

Tažení čínských autorit proti technologickým gigantům citelně snížila hodnotu firem jako Alibaba či Tencent. Výrobce čipů TSMC, který naopak těží z globálního nedostatku polovodičů, tak sesadil Tencent z čela žebříčku nejhodnotnějších firem v Asii.

Reklama

Největší světový výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) překonal čínský technologický gigant Tencent a stal se nejhodnotnější firmou v Asii podle tržní kapitalizace. Zásahy Pekingu proti technologickému sektoru v zemi v posledních několika měsících snížily totiž hodnotu čínských technologických gigantů Tencent a Alibaba, zatímco akcie výrobců čipů posilují kvůli přetrvávajícímu nedostatku polovodičů, uvedl zpravodajský server CNBC.

TSMC je hlavním dodavatelem Applu. Podle údajů firmy Refinitiv Eikon z dopoledního obchodování v Asii tržní kapitalizace firmy činila více než 538 miliard dolarů (11,7 miliardy korun). Tržní kapitalizace Tencentu dosahovala více než 536 miliard dolarů. Třetí místo patřilo firmě Alibaba s hodnotou 472 miliard dolarů.

Tržní kapitalizace firem Tencent a Alibaba v úterý klesla o více než 20 miliard dolarů, protože čínský regulátor vydal návrh pravidel, jejichž cílem je zastavit nekalou konkurenci na internetu. Mezi dalšími oblastmi, u kterých Peking zpřísňuje dohled, jsou finanční technologie a shromažďování a využívání dat.

Tchajwanský výrobce čipů TSMC vyrábí nejdůmyslnější polovodiče pro celý svět.

Ostrov nadějí i achillova pata. Svět s čipy spoléhá na tchajwanskou TSMC

Většinu z nejdůmyslnějších čipů na světě a velkou část z těch běžnějších vyrábí pro celou planetu jedna tchajwanská společnost - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dominantní postavení TSMC na globálním trhu, který už delší dobu sužuje velký nedostatek čipů, tak staví svět do zranitelné pozice, píše list The Wall Street Journal (WSJ). Ostrov je navíc předmětem rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Čínou, která jej považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Přečíst článek

Akcie čínských technologických firem letos klesají, protože tento sektor nadále zahaluje nejistota. Index Hang Seng Tech, který sleduje největší technologické firmy kótované na burze v Hongkongu, včetně firem Tencent a Alibaba, od počátku letošního roku klesl o více než 25 procent.

Naopak akcie TSMC stejně jako další výrobci čipů posilují, protože svět čelí globálnímu nedostatku polovodičů způsobenému narušením dodavatelského řetězce kvůli pandemii a nárůstem poptávky v odvětvích jako výroba aut a datových center. V reakci na tento nedostatek TSMC na počátku roku uvedla, že v příštích letech plánuje investovat 100 miliard dolarů do zvýšení kapacity výroby. Akcie TSMC od počátku letošního roku stouply o více než šest procent.

Tchaj-wan má významnou roli ve výrobě čipů. Hlavní podíl na tom má právě TSMC, mezi jejíž klienty patří firmy Apple, Qualcomm a Nvidia.

Amazon dál kraluje žebříčku nejhodnotnějších značek BrandZ, který sestavuje výzkumná agentura Kantar.

Amazon je nejcennější značkou, Tesla je skokan. Čínské brandy ale vytrvale sílí

Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, za ním následují Apple a Google. Vyplývá to z žebříčku 100 nejhodnotnějších značek světa BrandZ, který sestavuje výzkumná společnost Kantar. Žebříček také ukazuje, že se výrazně zvyšuje hodnota čínských značek, která už překonala hodnotu největších značek z Evropy.

Přečíst článek

Čína, akciové indexy

Richard Bechník: Asijské akcie zaostávají navzdory dobrým výsledkům firem

Stále více se rozevírají nůžky mezi akciovými trhy USA a Evropy na jedné straně a asijskými na té druhé. Zatímco americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely pondělní obchodování na nových rekordních maximech, asijské trhy za nimi stále více zaostávají,“ píše v komentáři Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výhodná sázka na akcie ASML

Tereza Jalůvková z J&T: Akcie ASML jsou horkou sázkou na technologický rozvoj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme