Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Vsadit vše na bitcoin? Raději ještě počkejte

Bitcoin, ilustrační foto
Jernej Furman / Creative Commons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc

Masivní zdražování, rostoucí nedůvěra v systém, vzkazy vlivných influencerů i chování nejbohatších lidí planety. Zdá se, jako by digitální aktiva byla sázkou na jistotu.

Reklama

Pokud tedy bitcoin, ether a další kryptoaktiva jsou tou blížící se budoucností, dávalo by poměrně velký smysl vzít veškeré peníze a vsadit právě na ně. Ostatně stále více úspěšných a vlivných lidí tvrdí, že to dělá, či spíše udělá.

V tomto týdnu se nechal slyšet Elon Musk, že kvůli zápornému výnosu na evropských účtech Tesly znovu uvažuje o velké sázce na kryptoměny. Do svých portfolií si bitcoiny, ether nebo další digitální aktiva prostřednictvím takzvaných family offices skupují také nejbohatší lidé světa. A kroky oficiálního finančního establishmentu tomu budou i nadále nahrávat.

Držet sazby extrémně nízko a ekonomiky zaplavovat „levnými” penězi má dlouhodobě negativní dopad na hodnotu peněz, a tak je logické, že se vlastníci velkého kapitálu snaží hledat vyšší výnosy jinde.

Samozřejmě platí, že odvážnému štěstí přeje. Ale ještě než si stáhnete kryptoměnovou peněženku a převedete do ní veškeré své peníze, na moment se zamyslete nad pár variantami.

Bitcoin vystoupal na rekordní hodnotu v dubnu letošního roku a od té doby jeho cena spadla na polovinu (i méně). Během necelých tří měsíců by tak hodnota vašeho majetku padla na nějakých 45 procent. Unesli byste to?

Zařízení na těžbu bitcoinů, ilustrační foto
video

Zkáza bitcoinů. Hitem sítí je válec šrotující stovky zařízení na jejich těžbu

Malajsijská policie při zátahu proti nelegálnímu odběru elektřiny ve spolupráci s elektrárenskou společností Sarawak Energy zabavila 1069 zařízení na těžbu bitcoinů. A tato zařízení se rozhodla zničit tak, že je rozložila na parkovišti u policejního ředitelství a rozdrtila je válcem.

Přečíst článek

A pojďme v argumentech dál. Velká část z nás ještě stále žije i v běžném světě, nejen tom digitálním. A třeba takové nákupy v obchodech se prostřednictvím bitcoinu realizují docela špatně. Již několik firem velkolepě oznámilo, že bude přijímat platby v této kryptoměně. A všechny, které jsou orientovány na zisk, nebo dokonce jsou na burze, od toho ustoupily.

Ideální je případ již zmíněné Tesly: její akcionáři si uvědomili, že není správné, když je hodnota měny v momentu nákupu zásadně odlišná od její hodnoty v momentu výroby automobilu a zase jiná ve chvíli, kdy se vůz dostane ke kupujícímu. Kdyby Tesla model 3 stále zhruba 1,5 bitcoinu, při nákupu by to dělalo férovou cenu cca 40 tisíc dolarů. Ve chvíli výroby by to mohlo být třeba 80 tisíc dolarů a při expedici 15 tisíc. Upřímně, nechtěl bych být účetním, který by to měl nějak dávat dohromady.

A vrátíme-li se ke zmíněné inflaci, tak takovéto rozkolísání ceny by nejspíš nedokázalo ani 50leté kvantitativní uvolňování.

Ale aby to nevyznělo pesimisticky. Kryptoaktiva jsou rozhodně atraktivním nástrojem. Jen je potřeba s nimi nakládat rozumně a s rozmyslem. Odvážnému by totiž v případě takto rozkolísaných aktiv mohlo štěstí také pořádně nepřát a na konci by mohl mít spoustu digitálního kódu, který nebude mít hodnotu vůbec žádnou.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bitcoin padá. Výprodej spouští spekulanti

Bitcoin padá pod úroveň 30 tisíc dolarů. Zmírňují obavy z inflace, investoři ale špatně nesou i odklon Elona Muska od kryptoměn či čínské zásahy proti nim. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme