Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínu dál sužuje vedro. Některé továrny stojí, aby mohli lidé chladit své domovy

Čína, ilustrační foto
ČTK

Nejhorší vlna veder v Číně za posledních 60 let prohlubuje ekonomické problémy země způsobené výlukami souvisejícími s bojem proti nemoci covid-19. Úřady tento týden nařídily továrnám v několika hlavních výrobních regionech pozastavit výrobu, aby se ušetřila elektřina, informoval server amerického listu The Washington Post (WP).

Reklama

Provincie S'-čchuan, kde žije více než 80 milionů lidí, v pondělí oznámila, že do soboty zastaví provoz továren v 19 městech a prefekturách, aby se ušetřila elektřina pro domácnosti. Také další oblasti na jihu Číny nařídily upřednostnit dodávky elektřiny pro provoz klimatizací.

Pozastavení provozu továren ukazuje, jak klimatické změny prohlubují hospodářské problémy Číny. Úředníci varovali, že země pravděpodobně nesplní svůj letošní cíl růstu ekonomiky o 5,5 procenta, protože omezení způsobená bojem s nemocí covid-19 narušují obchod a běžný život. Očekává se, že prudké vlny veder, jako je ta letošní, budou se zhoršující se změnou klimatu v Číně stále častější. V současnosti platí v 11 provinciích varování před teplotami nad 40 stupňů Celsia.

Čína je největším emitentem oxidu uhličitého na světě a snaží se prezentovat jako globální lídr v opatřeních proti změnám klimatu. Vyzdvihuje přechod na elektrická vozidla a další opatření. Mluvčí Národní komise pro rozvoj a reformy Ťin Sien-tung však uvedl, že země se musí při výrobě elektřiny více spoléhat na uhlí, protože vlna veder a sucho výrazně snižují produkci elektřiny z vodních elektráren. Země také pokračuje ve výstavbě nových uhelných elektráren.

Čína, ilustrační foto

Oživení čínské ekonomiky ztrácí na síle kvůli uzávěrám i bojkotu hypoték. Centrální banka přispěchala na pomoc

Čínská centrální banka v pondělí překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku, protože nejnovější statistické údaje ukázaly, že ekonomika v červenci překvapivě zpomalila. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Nepříliš nadějné vyhlídky

Vnitrozemská provincie S'-čchuan se v posledních letech stala mezinárodním centrem výroby díky nižším výrobním nákladům ve srovnání s pobřežními regiony. Vyrábí se tam řada zboží na vývoz, včetně elektroniky, nábytku a potravin. Státní média uvedla, že v červenci měla provincie S'-čchuan rekordní spotřebu elektřiny.

Ekonomika Číny v červenci překvapivě zpomalila, vyplynulo z v pondělí zveřejněných nových statistických údajů. Aktivitu v továrnách a maloobchodě utlumila politika nulové tolerance nemoci covid-19 a realitní krize, uvedla agentura Reuters. Čínská centrální banka v reakci na nová data překvapivě snížila některé důležité úrokové sazby, aby oživila poptávku.

Hospodářské oživení v zemi zpomaluje a míra nezaměstnanosti roste. Svoji daň si vybírají jak nová ohniska nemoci covid-19, tak právě i vlny veder. Nezaměstnanost mezi mladými se zvýšila na rekordních 19,9 procenta. Mluvčí statistického úřadu Fu Ling-chuej na tiskové konferenci řekl, že vysoké teploty na jihu Číny měly nepříznivý dopad na ekonomické aktivity, vliv pandemie na podniky pak znamená, že firmy nemohou nabízet tolik pracovních míst mladým lidem jako dříve.

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Masový exodus Hongkongčanů pokračuje. Odhlašují se ze škol a vybírají penzijní fondy

Počet obyvatel Hongkongu se meziročně snížil o 1,6 procenta na přibližně 7,29 milionu, za poslední rok město opustilo více než 113 tisíc obyvatel. Jedná se o největší procentuální pokles za rok od počátku záznamů v roce 1961.

Přečíst článek

Ekonom společnosti Capital Economics se specializací na Čínu Julian Evans-Pritchard uvedl, že červencové údaje naznačují, že oživení ekonomiky ztratilo na síle, protože jednorázový impuls po znovuotevření trhu vyprchal a bojkot hypoték vyvolal opětovné zhoršení v realitním sektoru. Centrální banka na tuto situaci reaguje zvýšením podpory, ukazuje se však, že růst úvěrů reaguje na uvolnění politiky méně než v minulosti. Nebude to tak pravděpodobně stačit k tomu, aby to zabránilo dalšímu oslabení ekonomiky.

Představitelé Číny přitom doufali v letošním roce v silnější růst ekonomiky před důležitým podzimním sjezdem Komunistické strany Číny, kdy se všeobecně očekává, že současný prezident Si Ťin-pching poruší precedens a zůstane ve funkci i na třetí funkční období. V posledních měsících dal také prezident jasně najevo, že politiku nulové tolerance vůči covidu-19 nezruší.

Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Západu v čele s USA se – k jeho vlastnímu údivu – nedaří izolovat Rusko a Čínu, píše agentura Bloomberg. Z dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa – sdružených ve skupině G20 – se k protiruským sankcím Západu připojila jen polovina. Skupina G20 přitom představuje zhruba 85 procent celosvětového ekonomického výkonu.

Přečíst článek

Pětičlenná delegace amerického Kongresu, vedená senátorem Edem Markeym (na snímku) se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Američtí kongresmani na Tchaj-wanu popudili Čínu. Pohrozila armádou

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo dnes čínské ministerstvo obrany. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Američtí kongresmani na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali v neděli a dnes se sešli s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. A odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme