Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vejce jako symbol drahoty. Cena rostla v celé EU, ale v Česku nejvíc

Vejce zdražila o 85 procent.
Pixabay

Ceny vajec byly v lednu v Evropské unii meziročně vyšší o 30 procent, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší nárůst ze zemí unijního bloku zaznamenala Česká republika, kde vejce zdražila o 85 procent.

Reklama

Po České republice se cena vajec nejvíce zvýšila v dalších dvou středoevropských zemích - v Maďarsku o 80 procent a na Slovensku o 79 procent. Na opačném konci žebříčku se umístilo Německo a Lucembursko, kde cena shodně stoupla o 18 procent. V Česku jedno vejce běžně stojí přes šest korun.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta.

Stanislav Šulc: Za inflací nestojí ČNB. Větší vliv má ptačí chřipka

Za růstem cen, který nepřestává trápit české spotřebitele i ekonomiku, stojí nadále nejvíce růst cen všeho spojeného s bydlením. Stále větší vliv pak mají potraviny, které v Česku zdražují z celé řady důvodů. Mimo jiné i kvůli vybíjení chovů drůbeže v důsledku ptačí chřipky. Navzdory tomu však řada lidí stále bude opakovat nesmysl o tom, že Česká národní banka nedělá dost, aby srazila inflaci. Mýtus o všemocné ČNB však neplatí zejména v aktuálních ekonomických podmínkách. 

Přečíst článek

I když nejnovější údaje o vývoji spotřebitelských cen ukazují, že míra inflace v eurozóně v únoru klesla na 8,5 procenta, ceny potravin, alkoholu a tabáku pokračovaly v růstu. Zvýšily se o 15 procent, avšak vejce samotná se ještě negativně vydělují. Před dvěma lety činila inflace u vajec jedno procento, rok poté vzrostla na sedm procent.

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Tuzemský průmysl nakročil do nového roku zle. Průmyslová produkce se meziročně propadla, a to poprvé od loňského dubna. Propad činí 1,4 procenta. Meziměsíčně je pád rovněž nečekaně silný, o 2,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Vejce jsou důležitou potravinou jak pro chudé rodiny, tak pro gurmány. Vejce se tak stalo symbolem toho, jak se v EU zvyšují životní náklady.

 

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že povede meziresortní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. Součástí budou zástupci ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV), skupina se poprvé sejde v úterý 21. března, kdy bude mít k dispozici nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ) za únor.

„Jde o to, abychom v rámci zákonných pravomocí naplno a tvrdě uplatnili všechny možnosti, co máme, pokud zjistíme, že se děje něco nekalého v celém dodavatelském řetězci,” řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Český statistický úřad oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v ČR letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Vliv na celkovou inflaci měly opět také ceny potravin a nealkoholických nápojů, jejichž meziroční růst se v únoru zmírnil z lednových 24,8 procenta na 23,9 procenta. V únoru vzrostly ceny rýže o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 39,8 procenta a cukru o 75,1 procenta. Opoziční hnutí ANO a SPD obviňují vládu, že proti růstu cen nic nedělá a inflaci podcenila.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme