Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vejce - informace o tématu

Vejce, ilustrační foto

České producenty vajec čekají miliardové investice. Zatím drží ceny pod průměrem EU

Ceny českých producentů vajec byly v polovině listopadu zhruba o čtvrtinu nižší než v Polsku. Vyplývá to z dat Evropské komise. Podle Českomoravské drůbežářské unie je z Polska dlouhodobě kolem 70 procent vajec, které se do ČR dováží. Proti průměru EU byly ceny nižší zhruba o pětinu. O asi 15 procent byly nižší ceny zemědělců oproti cenám na Slovensku. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu vzrostly spotřebitelské ceny vajec oproti září o více než osm procent.

Přečíst článek
cukr

Lukáš Kovanda: Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc

Přečíst článek

Všechny vzorky obilí a masa z Ukrajiny u kontrolorů prošly. Není důvod dovozy omezit, trvá na svém Nekula

Přečíst článek
Vejce, ilustrační foto

Záhada drahých vajec objasněna. Řetězce si mastí kapsu

V takřka celonárodní detektivku se mění odhalování příčiny drahých vajec, která zajímá jak veřejnost, tak média. Přitom příčina je stále stejná jako na jaře. Je jí zejména obchodní politika prodejců, v čele s těmi největšími – řetězci.

Přečíst článek
vejce

Vajíčka z Babičkina dvora, ne z klece. Slovenský producent vajec vydává bondy i v Česku

Společnost Babičkin dvor, druhý největší dodavatel vajec na Slovensku, vydala čtyřleté dluhopisy v celkové výši 200 milionů korun. Peníze z emise chce firma využít k rychlému zvýšení produkce vajec z neklecových chovů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme