Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Za inflací nestojí ČNB. Větší vliv má ptačí chřipka

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta.
ČTK
Stanislav Šulc

Za růstem cen, který nepřestává trápit české spotřebitele i ekonomiku, stojí nadále nejvíce růst cen všeho spojeného s bydlením. Stále větší vliv pak mají potraviny, které v Česku zdražují z celé řady důvodů. Mimo jiné i kvůli vybíjení chovů drůbeže v důsledku ptačí chřipky. Navzdory tomu však řada lidí stále bude opakovat nesmysl o tom, že Česká národní banka nedělá dost, aby srazila inflaci. Mýtus o všemocné ČNB však neplatí zejména v aktuálních ekonomických podmínkách. 

Reklama

Jak hodnotit aktuální míru inflace ve výši 16,7 procenta? Lze to oběma způsoby. Je to strašné číslo, které dokazuje, že ani letošní rok nepřinese zklidnění na našich bankovních účtech. Je to ale také relativně dobrá zpráva, že lednová inflace byla skutečně ta „nejhorší“ a odteď již bude inflace postupně klesat.

Inflace v únoru klesla. K jednocifernému číslu má stále neuvěřitelně daleko

Inflace v únoru zpomalila na 16,7 procenta. Dvouprocentní růst cen se vrátí nejdříve až příští rok

Inflace v Česku v únoru meziročně klesla na 16,7 procenta, o 0,8 procentního bodu méně než v lednu. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles inflace očekávali i analytici.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Kdo zastává první pohled, přidává jedním dechem, že za všechno může guvernér České národní banky Aleš Michl, který tvrdošíjně a navzdory realitě odmítá zvýšit úrokové sazby. 

To je samozřejmě legitimní názor, pro nějž navíc existuje celá řada argumentů vycházejících z ekonomické teorie. Když se peníze zdraží, a tedy znedostupní, postupně se inflace uklidní. Říká teorie.

Sazba hypoték v březnu klesla nejvíce za dva roky

Sazba hypoték v březnu klesla nejvíce za dva roky

Průměrná sazba hypoték na počátku března klesla na 6,27 procenta z únorových 6,37 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti. Podle odborníků je snížení sazeb důsledkem konkurenčního boje mezi bankami.

Přečíst článek

Peníze se znedostupnily, a to mnohonásobně za poslední rok. A stejně tak nějak nenastal onen zmíněný ráj. Zastánci teorie pak mají samozřejmě v záloze jednoduchý argument: zvýšení sazeb je nedostatečné. Sazby by měly být o procento až dvě výš. Pak by to nejspíš začalo fungovat. Opět tvrdí teorie. Stejně jako tvrdila dřív, že 5 procent stačí. Posléze že 7 procent stačí. A inflace je pořád dvouciferná. 

Efekt ČNB se zpožďuje 

Jenže ono to je prostě složitější. Na inflaci má vliv spousta událostí a skutečností. A v konečném důsledku chování lidí. A ti se odmítají chovat teoreticky. Takže kvůli rostoucím sazbám se řada firem přeorientovala na financování v eurech. A to jim dovoluje nadále fungovat, expandovat. Tedy nadále působit proinflačně. 

Proinflačně se chovají vlády. Ta předchozí mezi lidi přerozdělila spoustu peněz, které se nyní rozpouštějí v ekonomice (což je opět proinflační), a ostatně i tato vláda zvýšila mnoha lidem platy. Až nyní hrdinně zmenšila valorizační vzorec, což bude sice stále proinflační, ale méně, než se čekalo.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda za sebou nechává jen poražené?

Jak výrazně se vládnutí Andreje Babiše podepsalo na České republice, posoudí až historie. Totéž ostatně platí i pro současný kabinet Petra Fialy. Jednu věc lze ale soudit již nyní. A to jsou dojmy běžných lidí. A tady je jeden obří rozdíl, který nyní se změnou valorizačního vzorce opět nabyl obřích rozměrů. Zatímco za Babiše nebylo sice líp, většina lidí se přesto cítila jako vítězi. To Fialův kabinet za sebou nechává jen poražené. 

Přečíst článek

V důsledku toho se efekt sazeb ČNB na inflaci vytrácí. Respektive výrazněji se prodlužuje doba, kdy zafunguje. Opět si pomozme teorií: dopady měnové politiky mívají efekt rok, rok a půl. I proto nyní ekonomika stále ještě nečelí sazbám v plné výši, ale spíše cca 5 procentům. I případné zvýšení, po kterém stále někteří volají, by se opět projevilo až za rok. 

Kilo paprik za tři stovky 

A jsme u hlavního problému: málokdo ví, co se za rok v ekonomice odehraje. Když začala růst inflace, měl to být problém jen pár měsíců. Je to realita několika let. Pandemické problémy nahradila, respektive spíš doplnila válečná krize na Ukrajině. A následovala krize energetická, která zvýšila razantně ceny všeho.

Mojmír Hampl

Bývalý viceguvernér ČNB Hampl: Vysoká inflace se víc projevuje na výdajích než příjmech rozpočtu

Současná vysoká inflace se víc projevuje na výdajích než na příjmech státního rozpočtu, uvedl to předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Vítá oznámený krok vlády snížit strukturální deficit rozpočtu o 70 miliard korun. Podle něj to je ale jen první krok ke konsolidaci veřejných financí, protože problém je hlubší.

Přečíst článek

Vzhledem k celokontinentálnímu charakteru krize by na tom asi místní sazby mnoho nezmohly. 

A pak tu je ještě jedna zásadní věc, která tlačí nahoru ceny zejména u některých komodit, u Čechů velmi oblíbených. A tou je ptačí chřipka, která v uplynulých měsících zapříčinila největší vybíjení zvířat u nás snad v celé historii. Desítky tisíc zvířat byly utraceny, aby se zákeřná nemoc nešířila. A tato zvířata snášejí vejce. I proto jejich cena za posledních 12 měsíců vyrostla téměř na dvojnásobek. 

A nejen vejce. Kilo paprik nyní stojí 277 korun. V Polsku zhruba stovku. Jak se na tom podílí ČNB, není úplně zřejmé.

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Přečíst článek
V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika, říká Lubomír Lízal, bývalý člen rady ČNB a exředitel Expobank CZ.

Lubomír Lízal: V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika

Přečíst článek
Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme