Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve světle 11. září 2001: Wall Street je jen prázdným pojmem

Zkáza Dvojčat odstartovala zkázu Wall Street
iStock
Petra Jansová

Během posledních 20 let, od okamžiku, kdy teroristé zaútočili na newyorská Dvojčata, prošel centrální Manhattan zásadní proměnou. Z centra finančních institucí se stal rezidenční čtvrtí s luxusními byty.

Reklama

Vývoj dolního Manhattanu vstoupil na začátku září 2021 do další fáze, poslední velká finanční instituce Deutsche Bank AG se stěhuje z Midtownu, upozorňuje server agentury Bloomberg.

„Wall Street bývalo rušným místem, kde se koncentrovali lidé. Dnes už tomu ale tak není. Sídla bank se postupně rozptýlila do jiných lokalit,“ upozornil Jeremy Moss, víceprezident developerské společnosti Silverstein Properties, která má na starosti rozvoj komplexu World Trade Center (Světového obchodního centra) a dodal, že pro banky a další finanční instituce jsou dnes atraktivnější jiná místa, například Hudson Yards.

Co přineslo 11. září pro finanční svět? Podívejte se do galerie.

V létě 2001 pocházelo asi 55 procent zaměstnanců dolního Manhattanu z finančního a pojišťovacího sektoru, dnes je to o 25 procent méně, uvádí Bloomberg.

První přesuny začaly bezprostředně po útocích, kdy si firmy z Wall Street otevíraly další sídla mimo Manhattan. Touto cestou šly například banky Goldman Sachs Group a Morgan Stanley.

Zkáza Dvojčat odstartovala zkázu Wall Street, stal se rezidenční čtvrtí pro superbohaté

Demografickou proměnu přinesla i finanční krize v roce 2007, kdy manhattanské firmy kvůli úspoře zmenšovaly kancelářské prostory. A rekonstrukce Světového obchodního centra mezitím přilákala nájemce mimo finanční svět, včetně společností Conde Nast, Spotify a Uber Technologies.

Mezitím uvolněné kancelářské prostory začaly procházet přeměnou na luxusní byty. Na dolním Manhattanu tak nebývale vzrostl počet obyvatel. V roce 2019 tam žilo 64 tisíc lidí, přičemž v roce 2001 to bylo o 40 tisíc méně.

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Od 11. září po Nord Stream 2: Dvacet let pádu Západu

Takřka na den přesně dvacet let po newyorských útocích z 11. září dnes ruský plynárenský gigant Gazprom s fanfárou oznámil, že dokončil plynovod Nord Stream 2. Symbolické. Před dvaceti lety, když se svět sbíral z šoku z „náletu na Dvojčata“, se říkalo, že už nikdy nebude stejný. A není. Svět se změnil. Ale tak, jak by před dvěma desetiletími čekal jen málokdo. Ekonomická síla Západu povážlivě klesá, zejména pak Evropy. Ta tam je ruku v ruce s tím také síla geopolitická. Kde se stala chyba? 

Přečíst článek

Tvrdou ránu dostalo někdejší finančním centrum i během pandemie, kdy většina zaměstnanců tamních firem pracovala z domu. Počet prázdných kanceláří se tak ještě zvýšil a stejně tak se zvýšila poptávku po luxusních bytech, tažaná těmi, kteří chtějí žít blízko svojí práce.

„11. září 2001 vytvořilo v centru New Yorku zející díru, přesto se město z útoku vzpamatovalo. A snaha o rozmach tohoto místa pokračuje dodnes. Potřebujeme sem ale zpět přivést zaměstnance, protože právě ti, jsou duchem tohoto místa,“ uvedla Ruth Colp-Haber, ředitelka realitní společnosti Wharton Property Advisors.

Více o světě financí si můžete přečíst zde.

Sbírka The Macklowe Collection.

Aukce století. V Sotheby’s nabídnou umění za 13 miliard kvůli rozvodu majitelů

Jedna z největších sbírek umění The Macklowe Collection je na prodej. Pětašedesát děl nabídne newyorská aukční síň Sotheby’s ve dvou aukcích 15. listopadu a v květnu příštího roku. Vynést by měla asi 600 milionů dolarů (13 miliard korun).

Přečíst článek

Praha

Praha je podle žebříčku sedmým nejlepším místem pro život na světě

Uplynulé dva pandemické roky prověřily kvalitu městského života víc než kdy jindy. A Praha se podle žebříčku Time Out Index stala sedmým nejlepším místem pro život na světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Přečíst článek
Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme