Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Od 11. září po Nord Stream 2: Dvacet let pádu Západu

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem
ČTK
Lukáš Kovanda

Takřka na den přesně dvacet let po newyorských útocích z 11. září dnes ruský plynárenský gigant Gazprom s fanfárou oznámil, že dokončil plynovod Nord Stream 2. Symbolické. Před dvaceti lety, když se svět sbíral z šoku z „náletu na Dvojčata“, se říkalo, že už nikdy nebude stejný. A není. Svět se změnil. Ale tak, jak by před dvěma desetiletími čekal jen málokdo. Ekonomická síla Západu povážlivě klesá, zejména pak Evropy. Ta tam je ruku v ruce s tím také síla geopolitická. Kde se stala chyba? 

Reklama

Spojené státy si plynovod Nord Stream 2 nepřály. Přesto ním brzy bude proudit plyn z Ruska přímo do Německa. Ruský prezident Vladimir Putin si pro jeho spuštění nemohl přát příhodnější okamžik. Velkoobchodní ceny plynu jsou v EU na rekordu. A zprostředkovaně také ceny elektřiny. Domácnosti v EU, i v Česku, si brzy za tyto energie připlatí asi 20 procent. A další desítky procent v dalších letech. Putin však nyní prohlašuje, že Němci plyn budou mít díky Nord Streamu 2 asi třikrát levněji než zbytek EU. 

Plynovod tedy zvyšuje energetickou závislost EU na Rusku, ale také umožňuje Kremlu „rozdělit EU a opanovat tak Evropu“. To, že plynovod zásadně oslabuje bezpečnostní pozici Polska a zejména Ukrajiny, samozřejmě platí k tomu navrch. Přesto Západ už nemá sílu projektu vzdorovat. Americký prezident Joe Biden se nechal slyšet, že raději plynovod skousne, než by riskoval zhoršení vztahu s Berlínem. Přesto už teď jsou vztahy tak napjaté jako prakticky nikdy po druhé světové válce, jinak by totiž plynovod vůbec nevznikl. 

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Rébus Nord Stream 2. I kdyby Moskva vydírala Ukrajinu, Berlín kohouty nezavře

Pokud by se Rusko rozhodlo plynovod Nord Strem 2 využít jako geopolitickou zbraň, samo Německo nejspíše nic neudělá, píše agentura Bloomberg. Celou věc bude chtít řešit sankcemi na úrovni EU. Jenže sankce proti Moskvě EU uplatňuje už sedm let, od doby ruské anexe Krymu, a nijak zásadně nezabírají.  

Přečíst článek

Před dvaceti lety by ke kompletaci Nord Streamu 2 nedošlo. Rusko bylo rozklížené. A Západ mnohem semknutější než dnes. Ale také – tehdy stále čerstvě oslněn svým studenoválečnickým triumfem – bohorovně přesvědčený o své neochvějné pozici světového lídra. Dokonce tak neochvějně, že – rovněž před dvaceti lety – umožnil Číně vstup do Světové obchodní organizace. Tím jí dal ekonomická a geopolitická křídla, která ji nyní vynášejí na pozici supervelmoci nového bipolárního světa. 

Pýcha předchází pád

Domýšlivost předchází pád. A svůj pád nyní Západ prožívá. Ve vojenské oblasti jej demonstruje nešťastné stažení z Afganistánu. Potupa. Před dvaceti lety mnozí čekali, že 11. září přiměje Západ k ještě pevnějšímu semknutí. Nenastalo. Západ v domýšlivém opojení zapomněl na to, co jej učinilo tak silným. 

Je to zhoubná domýšlivost, jež dala – a sále bohužel dává – Západu zapomenout na to, na čem vyrostl. Na svobodě. Na tom, že dával volný průchod lidské invenci a podnikatelskému zápalu. Na pokoře. Na tom, že nerelativizoval své dějiny. Na tom, že ctil křesťansko-židovské kulturní kořeny a pracovní morálku. Dnes jsou tato slova skoro sprostá. Stejně jako kapitalismus. I na něm Západ vyrostl. 

Západ vyrostl, ale teď chřadne. Mohl být mnohem dále, ale upadá na úroveň Číny či Ruska. To není tak, že jej tyto autoritářské režimy dohání. To je mnohem spíše tak, že Západ ztrátou svého potenciálu klesá na jejich úroveň. Vsadil totiž pod vlivem domýšlivého pocitu neohroženosti chybně na to, na čem v minulosti Peking či Moskva tolik pohořely. Zejména na víru, že ekonomiku a společnost lze rozvíjet administrativně shora, regulovat oboje ve jménu světlých zítřků. A je vlastně jedno, zda pod vlajkou rudou nebo zelenou. 

Nordstream 2, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko záměrně zdražuje zemní plyn. Dopad to bude mít i na ceny elektřiny

Rusko záměrně omezuje dodávky plynu do Evropy, cena emisních povolenek EU letí vzhůru k novému rekordu. Domácnostem i podnikům v ČR i proto zdražuje uhlí, plyn, elektřina i teplo.

Přečíst článek

Úkrok z kapitalismu do socialismu

Spontánnost a invenčnost, živené přirozeně „zdola“, jsou stále pevněji sevřeny v kleštích regulací. Co ještě kleště nezahubily, to přežívá jen skrze dotace na dluh. Západ přejal jistou formu socialismu. Ekonomicky slábne, což drolí jeho někdejší semknutost. Místo aby posiloval to, co ve 20. století upevnilo jeho pozici světového lídra, následuje cestu poražených 20. století. Kéž by dvacet let smutného pochodu po této rozkladné stezce vedlo k prozření, že jde o slepou uličku.

Zatím ale prozření nenastává. Naopak. Nord Stream 2 to vystihuje. Evropa, resp. Evropská unie domýšlivě vsadila na zelenou politiku. Domýšlivě proto, že míní, že když zezelená ona, zezelená celý svět. Jenže i kdyby nakrásně dosáhla uhlíkové neutrality v roce 2050, celosvětové klima se nijak výrazněji nezmění. To proto, že Evropa už z globálního hlediska nemá zdaleka takový význam, jak si ještě mnozí její politici snad ještě opravdu myslí. Nemá takový význam jako ještě třeba právě před dvaceti lety, o 20. století ani nemluvě.

Pokud budou ostatní světové ekonomiky typu Indie nebo Číny, ba i USA, zelenat pomaleji, Evropa dále hospodářsky upadne, aniž by v environmentální oblasti z globálního hlediska čehokoli podstatného dosáhla. 

Dosáhne pouze toho, že bude ekonomicky ještě zranitelnější a energeticky ještě závislejší na Rusku. A ještě rozklíženější v důsledku kremelského „rozděl a panuj“. Smutná vizitka posledních dvaceti let.

Aj Wej-Wej

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Pozoruhodná kauza se v minulých dnech rozpoutala kolem Credit Suisse a čínského umělce, disidenta a aktivisty Aj Wej-weje. Banka totiž hodlá zrušit účet jeho nadace založené na podporu umění a lidských práv ve Švýcarsku. Odůvodnění? Aktivista má v Číně zápis v „rejstříku trestů“. Jenže nic takového není pravda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme