Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Pšenice, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Reklama

Přes krátký pokles po začátku ruské invaze na Ukrajinu, kdy byli někteří obchodníci s obilím ovlivněni finančními a logistickými problémy, zůstal export pšenice z Ruska v souladu s obvyklými objemy. I když je stále těžší s obilím zejména kvůli logistice obchodovat, ruské společnosti a mezinárodní obchodníci jako Rif TD, Aston a Viterra nadále prodávají do zahraničí stovky tisíc tun ruského obilí měsíčně, uvedl Bloomberg.

Vietnam trh

Globální nárůst cen potravin může vyvolat nepokoje, jako první je na ráně jihovýchodní Asie

Ve světě stoupá riziko sociálních nepokojů kvůli razantně stoupajícím globálním cenám potravin. Týká se to zejména jihovýchodních států Asie, jako jsou Filipíny nebo Vietnam, varuje sdružení tamních států ASEAN, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Mnoho nadnárodních zahraničních firem po začátku invaze opustilo Rusko, ale potřeba obilí podtrhuje globální ochotu nadále nakupovat a prodávat úrodu „agresora“. To je podstatné zejména v souvislosti s cenami potravin, které po invazi kvůli rapidnímu poklesu ukrajinského exportu obilí vystoupaly ve světě na rekord. Z Ruska a Ukrajiny pochází asi čtvrtina světové produkce obilí, ukrajinské přístavy jsou ale nyní blokovány ruskou armádou.

O silné poptávce svědčí data společnosti Logistic OS, která odhaduje, že dubnový prodej pšenice z Ruska se oproti stejnému období předchozího roku ztrojnásobil. To byl ale hlavně důsledek tehdejších vývozních daní, kvůli kterým se z Ruska vyvezlo loni v dubnu mnohem méně pšenice než obvykle.

Největší vývozu ruské pšenice v dubnu 2022 (v tisících tun):

Rif TD 654,6
Aston 341,7
Viterra Rus 249,4
United Grain Company 137,5
Zerno Trade 112,0
Demetra Trading 94,7

zdroj: Bloomberg, Logistic OS

Zámořské agrofirmy v Rusku po začátku invaze z velké části zůstaly, i když některé uvedly, že nebudou provádět nové investice. To pro ně může být problém, neboť již v posledních letech jsou svědky toho, že jejich podíl na ruském exportu pšenice neustále klesá  ve prospěch státem kontrolovaných společností. Důvodem je, že ruská vláda čím dál více rozšiřuje svou roli ve stále strategičtějším sektoru. V rámci toho tak například státní banka VTB Group koupila některé přístavní terminály, aby podpořila místní obchodníky s obilím.

pole na Ukrajině, setí

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Přečíst článek

Optimisticky se proto na obilný sektor dívá i prezident Vladimir Putin. Ve čtvrtek na zasedání vlády řekl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a nárůst jejího vývozu. Podle předběžných údajů se má v tomto roce v Rusku urodit 87 milionů tun pšenice, což je podle Putina dosud nejvíce. Celkem se Rusové podle prezidenta chystají sklidit 130 milionů tun obilí.

Rusku nahrává i to, že je velkým producentem hnojiv, která kvůli západním sankcím nemůže vyvážet – zemědělci ze západních zemí tak očekávají kvůli tomu nižší úrodu, což zase znamená vyšší poptávku v Rusku i jinde.

FAO: Světové ceny potravin se v dubnu 2022 mírně snížily, stále jsou blízko rekordu.

FAO: Světové ceny potravin se mírně snížily, stále jsou blízko rekordu

Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů.

Přečíst článek

I přes vysoké náklady na dopravu a pojištění v době války ruské obilí neustále proudí do zahraničí, protože tamní sektor nebyl sankcionován a ani nečelil tak velkému tlaku na omezení podnikání jako v jiných odvětvích. Navíc snížení dodávek od pšeničného obra riskuje zhoršení celosvětového hladu – a ceny pšenice dosáhly v březnu rekordu kvůli obavám z globálního nedostatku.

„Po pšenici je vysoká poptávka kvůli obecným obavám z příští sezóny a problémům s počasím v různých částech světa,“ řekl generální ředitel moskevského Institutu pro studie zemědělských trhů Dmitrij Rylko. Rusko má tradičně vřelejší vztahy s mnoha zeměmi Středního východu a severní Afriky, které patří k těm nejvíce závislým na jeho pšenici.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme