Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální nárůst cen potravin může vyvolat nepokoje, jako první je na ráně jihovýchodní Asie

Vietnam trh
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Ve světě stoupá riziko sociálních nepokojů kvůli razantně stoupajícím globálním cenám potravin. Týká se to zejména jihovýchodních států Asie, jako jsou Filipíny nebo Vietnam, varuje sdružení tamních států ASEAN, uvedl server CNBC.

Reklama

Jihovýchodní Asie bude čelit velkému riziku sociálních nepokojů, pokud dojde k dalšímu velkému nárůstu cen potravin, uvedl server CNBC s odkazem na ekonoma Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) z Bank of America Securities. Důvodem je, že v porovnání s jinými zeměmi představuje spotřeba potravin velkou část toho, za co lidé utrácejí v zemích, jako jsou Filipíny, Indonésie a Vietnam, řekl Mohamed Faiz Nagutha.

Podle filipínského statistického úřadu utratily v roce 2021 filipínské domácnosti téměř 40 procent svých celkových výdajů za potraviny a nealkoholické nápoje. Pro srovnání – americké domácnosti utrácí podle odhadu americké vládní agentury Economic Research Service jen 8,6 procenta svého disponibilního příjmu za potraviny.

ilustrační obrázek

Dalibor Martínek: Sny o levné dovolené se rozplývají. Budeme šetřit na elektřinu

Distribuční energetické firmy začaly rozesílat dopisy. Není to pěkné čtení. Kromě zdvořilostní omáčky obsahují sdělení, že od poloviny roku zdraží silová energie. Ta přitom tvoří téměř polovinu celkové ceny elektřiny pro zákazníky. Lama energy, jeden z větších distributorů z Moravy, přiložil celý list tabulek. A také graf, podle kterého cena silové elektřiny za poslední dva roky vzrostla na trzích o šest set procent.

Přečíst článek

ASEAN je mezinárodní organizace založená v roce 1967. Sdružuje Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam. „Inflace potravin v zemích ASEAN byla o něco méně volatilní a více kontrolovaná než v minulosti, protože jsme hodně závislí na vnitroregionálním obchodu a existuje velká vládní podpora, abychom udrželi inflaci potravin,“ řekl Nagutha.

Varoval, že ceny se nakonec budou muset zvýšit, ačkoli vlády doufají, že nárůst bude pozvolný. „Obvykle je to velký šok, který způsobí na ulici spoustu neštěstí,” řekl. Inflace v jihovýchodní Asii roste, ale z historického hlediska zůstává nízká, řekl Nagutha, i když poznamenal, že se situace v nadcházejících měsících a čtvrtletích změní.

pole na Ukrajině, setí

Ukrajina osela o pětinu méně hektarů pole než loni. Očekává problémy s vývozem úrody kvůli válce

Ukrajina zatím osela jarními plodinami sedm milionů hektarů, což je o 25 až 30 procent méně než loni. Informoval o tom ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Země podle něj navzdory ruské invazi v dubnu vyvezla více než jeden milion tun obilí. Ukrajina byla v loňském roce čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Přečíst článek

Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní několikaleté maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento, uvedla nedávno Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů. Ceny zůstávají poblíž maxim také kvůli obavám o letošní sklizeň právě na Ukrajině i ve Spojených státech amerických, další nárůst ale mírní větší dodávky z Indie, vyšší než očekávaný vývoz z Ruska a mírný pokles celosvětové poptávky v důsledku vysokých cen.

Potraviny přitom zdražovaly i loni, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Světové ceny potravin se v loňském roce zvýšily v průměru o 28,1 procenta na nejvyšší hodnotu za deset let. Prudký nárůst přitom vykázaly všechny kategorie. Přispěla k tomu neúroda a vysoká poptávka. Ve své dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V prosinci ale ceny klesly.

Ruská invaze na Ukrajinu zvýší počty hladovějících ve světě o miliony

Počet lidí, kteří ve světě trpí akutním nedostatkem jídla, roste alarmujícím tempem, varuje nejnovější zpráva OSN. Těch, kteří potřebují naléhavou potravinou pomoc už je na 193 milionů. A situace se bude v souvislosti s válkou na Ukrajině jen horšit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

OSN: Zdražování vrhá celosvětově další desítky milionů lidí do extrémní chudoby. Roste riziko nepokojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme