Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FAO: Světové ceny potravin se mírně snížily, stále jsou blízko rekordu

FAO: Světové ceny potravin se v dubnu 2022 mírně snížily, stále jsou blízko rekordu.
Pixabay
 ČTK

Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů.

Reklama

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v dubnu klesl na 158,5 bodu z revidovaných 159,7 bodu v březnu. Původně FAO březnovou hodnotu stanovila na 159,3 bodu.

Ceny zůstávají poblíž maxim také kvůli obavám o letošní sklizeň ve Spojených státech amerických, další nárůst ale mírní větší dodávky z Indie, vyšší než očekávaný vývoz z Ruska a mírný pokles celosvětové poptávky v důsledku vysokých cen.

Ruská invaze na Ukrajinu zvýší počty hladovějících ve světě o miliony

Počet lidí, kteří ve světě trpí akutním nedostatkem jídla, roste alarmujícím tempem, varuje nejnovější zpráva OSN. Těch, kteří potřebují naléhavou potravinou pomoc už je na 193 milionů. A situace se bude v souvislosti s válkou na Ukrajině jen horšit.

Přečíst článek

Malé snížení indexu je vítanou úlevou, zejména pro země s nízkými příjmy, ale ceny potravin zůstávají stále blízko svých nedávných maxim, což odráží přetrvávající napjatost trhu a představuje výzvu pro globální potravinovou bezpečnost pro ty nejzranitelnější,“ řekl hlavní ekonom FAO Máximo Torero Cullen. Přestože se meziměsíčně snížil, byl dubnový index o 29,8 procenta vyšší než o rok dříve.

> > > > > Vše o inflaci čtěte zde < < < < <

Index cen obilovin v dubnu klesl o 0,7 procenta po březnovém 17procentním nárůstu. Zatímco ceny kukuřice klesly o tři procenta, ceny pšenice se o 0,2 procenta zvýšily. Index cen rostlinných olejů FAO v dubnu klesl o 5,7 procenta, ceny cukru vzrostly o 3,3 procenta, index cen masa se zvýšil o 2,2 procenta a index mléčných výrobků stoupl o 0,9 procenta.

Pšenice, ilustrační foto

Boj o české obilí. Zakažte vývoz, volají potravináři. Stát je proti

Dvojnásobný i výraznější nárůst cen obilí proti sobě postavil tuzemské producenty potravin a stát. Skupování obilí a budoucí úrody zahraničními nákupčími za přemrštěné ceny je trnem v oku některým tuzemským výrobcům, kteří musí zvýšené ceny promítnout do svých cen a přispět tak k razantnímu růstu cen potravin. Volají proto po zákazu vývozu, jak už učinila kvůli válečnému konfliktu Ukrajina. Zatím ale mají smůlu – ministerstvo zemědělství je proti.

Přečíst článek

V samostatném odhadu nabídky a poptávky po obilí FAO mírně snížila projekci světové produkce pšenice v roce 2022 na 782 milionů tun ze 784 milionů udávaných minulý měsíc. Ve výhledu zohlednila očekávané snížení sklizené plochy na Ukrajině o 20 procent a předpokládaný pokles produkce v Maroku kvůli suchu.

FAO v březnu varovala, že ceny potravin a krmiv mohou v důsledku konfliktu na Ukrajině vzrůst až o 20 procent, což zvyšuje riziko podvýživy. Rusové podle FAO utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu.

AB InBev CEO Michel Doukeris

Pivaři si rádi připlatí. Těží z toho AB InBev, Heineken i Carlsberg

Výsledky hospodaření velkých pivovarských skupin ukazují, že zejména evropským pivařům nevadí připlatit si za jejich oblíbený nápoj. Jsou rádi, že se mohou sejít v hospodě či baru, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme