Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarská centrální banka zvedá sazby potřetí v řadě

Forint
Pixabay

Maďarská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,3 procentního bodu na 1,50 procenta. Náklady na úroky zvýšila už potřetí za sebou, aby zmírnila růst inflace způsobený silným oživením ekonomiky.

Reklama

Banka v dnešní tiskové zprávě rovněž oznámila, že bude pokračovat v cyklu zvyšování úrokových sazeb, dokud se výhled inflace nestabilizuje kolem jejího cíle, a začne postupně ukončovat program nákupu vládních dluhopisů.

Maďarská centrální banka se v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 zvyšovat náklady na úvěry. Zavázala se také, že učiní další kroky, aby zmírnila tlak na další růst cen. V červenci tak úroky zvýšila znovu, vždy to bylo o 0,3 procentního bodu.

Meziroční míra inflace v Maďarsku v červenci zpomalila na 4,6 procenta z červnových 5,3 procenta. Cílem maďarské měnové autority je držet inflaci v rozpětí dvě až čtyři procenta.

ilustrační foto

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Přečíst článek

V čele zpřísňování měnové politiky

Banka uvedla, že týdenní objem nákupů dluhopisů bude od tohoto týdne snížen na 50 miliard forintů (3,7 miliardy korun) z nynějších 60 miliard forintů. Dodala ale, že bude flexibilní v závislosti na nabídce a dalších podmínkách na trhu. Je tak připravena případně kdykoliv dočasně objem nákupů zvýšit, aby zachovala stabilitu na trhu.

Z 12 ekonomů v anketě agentury Reuters jich 11 očekávalo zvýšení základní sazby o 0,3 procentního bodu. Jeden analytik neočekával žádnou změnu sazeb. Z dlouhodobého hlediska analytici nyní očekávají, že do konce příštího roku základní úrok v Maďarsku stoupne na 2,4 procenta a do konce roku 2023 na 2,7 procenta.

Maďarsko stojí v čele zpřísňování měnové politiky v EU. Následuje ho Česká republika, když Česká národní banka na posledních dvou zasedáních zvýšila sazby a signalizovala, že v tom bude pokračovat. Ostatní členové EU mimo eurozónu, včetně Polska a Rumunska, navzdory sílícím cenovým tlakům zvyšování sazeb odkládají. Nízké úrokové sazby mají podpořit oživení ekonomik z pandemie, příliš uvolněná měnová politika však může způsobit prudký růst inflace, upozornila agentura Bloomberg.

Ruiny se díky architektovi proměnily na luxusní hotel.

Italský architekt z tisíc let starých ruin vytvořil luxusní hotel

Tisíc let starý hrad v italském regionu Umbria, napůl cesty mezi Florencií a Římem, si v roce 1984 pořídil místní architekt a designér Benedikt Bolza. A od té doby starobylý objekt obývá a přestavuje, s maximálním respektem k historii.

Přečíst článek

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás finance? Čtěte naši rubriku Money. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme