Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Reklama

Příští rok by pak měl schodek klesnout na 5,3 procenta a v roce 2023 na 5,1 procenta. ČNB tak odhad pro letošní a příští rok zlepšila. V květnu banka očekávala letos deficit 8,2 procenta a příští rok 5,4 procenta. Vyplývá to z aktuální srpnové zprávy o měnové politice ČNB.

Celkový vládní dluh by podle odhadů ČNB měl stoupnout z loňských 37,8 procenta HDP na 42,6 procenta HDP letos. Dluh by měl růst podle ČNB i v dalších letech, a to na 45,4 procenta příští rok a na 48,2 procenta v roce 2023. Odhady tak ČNB proti květnu zlepšila.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Ministerstvo financí v Konvergenčním programu, který poslalo na konci dubna do Bruselu, letos počítá se schodkem veřejných financí 8,8 procenta HDP a příští rok s poklesem deficitu na 5,9 procenta. Celkový veřejný dluh by měl podle ministerstva financí stoupnout letos na 44,8 procenta HDP a v roce 2022 na 48,2 procenta. Nové odhady by MF mělo zveřejnit v připravované makroekonomické prognóze, kterou chce úřad zveřejnit 24. srpna.

Ekonomika poroste

Pravidla EU za normálních okolností vyžadují deficit pod třemi procenty HDP a dluh pod 60 procenty HDP.

ČNB zároveň v nové prognóze, kterou představila na počátku srpna, očekává letos růst ekonomiky o 3,5 procenta. V květnové prognóze počítala s růstem o 1,2 procenta. Příští rok centrální banka očekává růst ekonomiky o 4,1 procenta a v roce 2023 o tři procenta.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Pražské sídlo PPF

Kdo je nejtajemnější muž PPF?

Špičkový právník, dealmaker i Kellnerův consigliere. Ale také introvert, který chtěl po zbytek života chovat ovce. Tím vším je Tomáš Brzobohatý, nejtajemnější postava současného vedení PPF.

Přečíst článek

Jeff Bezos astronautem

NASA stopla práce na lunárním modulu od Muskovy SpaceX, může za to Bezos

NASA zastavila práce na lunárním modulu, který vyvíjela společně s se společností SpaceX miliardáře Elona Muska. Učinila tak kvůli žalobě, kterou podal Muskův rival Jeff Bezos.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme