Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úroky se drží nízko. Investice do nemovitostí se stále vyplatí

dělníci
Pixabay
 luf
luf

Stavební spořitelny mají našlápnuto k rekordnímu roku. Jen do konce července poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun.

Reklama

Hon za nákupem nemovitostí pokračuje i letos. Reálná úroková sazba je vzhledem k inflaci záporná, investice do nemovitosti nebo její zhodnocení rekonstrukcí se tedy stále vyplatí. 

„Nízké sazby úvěrů na bydlení stále silně motivují Čechy ke koupi nemovitostí, a to navzdory tomu, že jejich ceny stoupají meziročně o desítky procent. Nicméně se stále častěji setkáváme s tím, že se lidé kvůli vysokým cenám vrhají raději do rekonstrukcí stávajícího bydlení.Tím nejen řeší své bytové potřeby, ale významně zvyšují i hodnotu nemovitosti,“ komentoval Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

„Na rekonstrukce se přitom vyplatí vzít si úvěr. Výše reálných úrokových sazeb je totiž stále hluboko pod inflací, což znamená, že úroky z těchto úvěrů jsou v podstatě záporné,“ dodal. 

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Lukáš Kovanda: Česko deptá past dluhu i inflace. Běžné spoření vede k chudobě

Když tuzemští statistici před pár dny zveřejnili červencovou inflaci, kroutili ekonomové i centrální bankéři nevěřícně hlavou. Nikdo nečekal, že spotřebitelské ceny stoupnou meziročně až takhle výrazně, o 3,4 procenta.

Přečíst článek

Úrokové sazby se drží nízko

Ačkoliv úrokové sazby úvěrů na bydlení pozvolna rostou již několik měsíců v řadě, stále se drží na nízkých hodnotách. Podle dat České národní banky byla v červnu roční průměrná sazba nákladů (RPSN) stavebních spořitelen 2,23 procenta, tedy dokonce nižší než srovnatelná RPSN hypoték u bank. 

Reálné úrokové sazby přitom představují skutečnou sazbu, kterou žadatel o úvěr dostane při zohlednění faktoru inflace. V současné době je inflace 3,4 procenta, průměrné úrokové sazby stavebních spořitelen byly v červnu 2,38 procenta p. a. Reálná úroková sazba na dobu fixace tedy činí –1,02 procenta. 

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (ČSOB Stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny, Modrá pyramida stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna a MONETA Stavební Spořitelna). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen. 

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

zpracování kovů

Růst cen ve výrobě dál zrychluje. Na vině jsou drahé komodity

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás finance? Víc se dozvíte v naší rubrice Money. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rekonstruované Automatické mlýny v Pardubicích

Gočárova galerie v Automatických mlýnech zpřístupnila knihovnu s tisíci svazky o umění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme