Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank
Trinity Bank
Stanislav Šulc

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Reklama

Česká národní banka zvedla sazby o 0,25 procenta. Je to dost?

Těch 25 bazických bodů bylo plně v souladu s tím, co se čekalo, ačkoli i na konferenci guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka i na reakci trhů bylo patrné, že nebylo úplně nereálné i razantnější zvýšení o půl procenta. Nicméně komunikace ČNB ještě před zasedáním byla vcelku transparentní a většinový názor se dal odhadnout. Tedy je jasné, že většina členů rady ČNB chce sazby zvyšovat a diskuse spíše probíhá o tom, jak rychle to má být. Ostatně i trhy očekávají, že za rok budou tříměsíční sazby na úrovni dvou procent, což indikuje repo sazbu kolem 1,75, což odpovídá modelu ČNB a jejím krokům.

ČNB zároveň zveřejnila novou prognózu, v níž počítá s výrazným růstem inflace až ke čtyřem procentům.

Právě tomu odpovídají i aktuální kroky a je to další důkaz, že sazby dál porostou. Radní však zároveň počítají s tím, že ty hlavní proinflační tlaky budou dočasné a budou postupně klesat. I proto si myslím, že žádné skokové zvýšení sazeb nelze očekávat.

Jiří Rusnok ostatně řekl, že jejich model naznačuje, že budou sazby zvyšovat na každém dalším zasedání až do konce roku. Je to reálné?

Do konce roku budou ještě tři zasedání, a kdyby na každém zvýšili sazbu o 0,25, tak se dostaneme na 1,5, což je velmi blízko toho, s čím trhy počítají. Takže ano, je to reálné.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Pro ČNB je větší strašák inflace než mutace delta covidu

Česká národní banka bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé proto zvyšuje základní úrokovou sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu.

Přečíst článek

Je možné, že by radní přeci jen přikročili k razantnějšímu zvýšení?

Guvernér Rusnok v jedem moment uvedl, že jeden člen rady hlasoval pro zvýšení 0,5 a mezi těmi čtyřmi, kteří hlasovali pro růst o 0,25, někteří zvažovali i vyšší nárůst. Podle Rusnoka bylo právě toto jeden z rozdílů oproti tomu předchozímu zasedání. Já se domnívám, že pokud někdy centrální banka přistoupí k vyššímu nárůstu, bude to rozhodně ještě na těch nižších úrovních. Nedovedu si představit, že by ČNB zvýšila sazby skokově, když už budou oproti dnešku vysoké.

Se sazbami samozřejmě souvisí kurz koruny, ČNB předpokládá, že bude vůči euru pozvolna posilovat, na konci letošního roku by se mohla dostat až pod 25 korun. Unese to česká ekonomika, nebo se začnou ozývat některé skupiny, že je to pro ně likvidační?

Vývoj koruny nyní není skokový, na koruně byly výkyvy, ale nyní opravdu kontinuálně posiluje a řekl bych, že spousta firem provádí zajištění a měly by být schopny alespoň částečně posilování koruny zvládat. Ačkoli ano, je pravda, že se nelze zajišťovat na nějakou výrazně dlouhou dobu dopředu, obzvlášť v době nejistoty, která nyní panuje. Nicméně koruna se nedostává do oblasti, kde by nikdy nebyla, naopak v tomto pásmu kolem 25 korun byla vlastně velmi dlouhou dobu, a dokonce byla i níž. Citlivé by to ale mohlo být, kdybychom se dostali pod úroveň 24,50. Tam už by firmy mohly mít problém.

Mimochodem model ČNB počítá, že v roce 2023 bychom se měli dostat až někam k 24 korunám za euro.

Ano, ale model je jedna věc, a co reálně nastane na trzích, to je věc jiná.

Hlavní budova České národní banky

Půjčky podraží. Centrální bankéři zvýšili úrokové sazby

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. ČNB také v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky, HDP letos vzroste o 3,5 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB

Karel Růžička: Co čekat od červnového zasedání ČNB? Zvýšení sazeb to nebude

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Kvůli cenám energií může být inflace dlouhodobý jev, říká bankéř Růžička

Přečíst článek
Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Trinity Bank zvýšila úrok u spořicího účtu. Mezi tuzemskými bankami je výjimkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme