Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny
iStock
Stanislav Šulc

Dnešní den nepřinesl příliš dobré zprávy pro bankéře, akcionáře finančních domů, a vlastně pro všechny investory. Italové totiž zavádějí windfall tax na bankovní sektor a v USA dostaly některé banky výrazně horší hodnocení od ratingových agentur. Co to přinese? Problémy.

Reklama

Itálie se vydává cestou, kterou se česká vláda vydala již od začátku roku. Postfašistická a populistická vláda v čele s Giogiou Meloniovou zavádí lidové opatření a uvalí dodatečnou daň na banky působící v Itálii. A to ve výši 40 procent z dodatečných zisků, které bankám „přifoukává“ růst sazeb Evropské centrální banky. ECB totiž v důsledku nepolevující inflace v eurozóně stále zvyšuje a z nuly je během roku zvýšila na aktuální 4,25 procenta pro hlavní refinanční operace. 

Itálie zavádí 40procentní daň z letošních mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc držitelům hypoték a na snížení daní.

Kladivo na banky zavádí i Itálie. Ze zisků budou platit desítky procent státu

Itálie zavádí 40procentní daň z letošních mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc držitelům hypoték a na snížení daní. Opatření, které podle agentury Bloomberg překvapilo trhy, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou.

Přečíst článek

Italská vláda přitom pro svůj krok argumentuje zejména tím, že dlouhodobě volá proti růstu sazeb. A tak si nyní chce škrábnout na svůj díl koláče, který bankám upekl růst sazeb. A naopak který italské vládě komplikuje její oblíbenou kratochvíli, tedy žít na dluh. Toto by vládě mohlo vynést dvě až tři miliardy eur. A ty se vždycky hodí.

Podívejte se na české bankovní analytiky:

Dopad oznámení na sebe nenechal dlouho čekat. Akcie italských bank padají a stahují s sebou celý bankovní sektor v Evropě.

Problémy v USA

A problémy nemá jen Evropa, ale také USA. A možná ještě větší. Právě tam totiž padly na jaře dvě banky a spustily miniaturní, ale zásadní bankovní krizi. A nyní agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení několika americkým menším a středně velkým bankám. Varovala, že může snížit hodnocení i větším bankovním domům, protože bankovní sektor se pravděpodobně bude potýkat s riziky financování a se slabší ziskovostí kvůli problémům zejména v realitním sektoru a rostoucím úrokovým sazbám.

Problémy v bankovním sektoru přitom jsou špatnou zprávou pro všechny, zejména pro investory. Banky totiž na aktuální problémy budou muset reagovat a velmi pravděpodobně omezí úvěry pro sektory, v nichž hrozí problémy. To se ostatně již stalo právě v oblasti nemovitostí. Kdo bude na ráně další? Může to být vlastně kdokoli. V těžkých dobách není totiž před podobnými problémy imunní nikdo.

České banky by ekonomickou krizi vydržely, obstály v testech ČNB

Tuzemské banky by ekonomickou krizi vydržely, obstály v testech ČNB

České banky i pojišťovny jsou dostatečně kapitálově vybavené, aby odolaly i zhoršeným ekonomickým podmínkám. Ukázaly to výsledky dohledových zátěžových testů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Tento druh testů provádí ČNB pravidelně ve spolupráci s vybranými bankami a pojišťovnami, které pokrývají přes 90 procent českého trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

UniCredit banka

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme