Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Taktika vyhladovění. Tálibán při dobývání Afghánistánu tasí i ekonomické zbraně

Afghánistán
ČTK
Viliam Buchert

Hnutí Tálibán se po odchodu zahraničních vojáků snaží rychle ovládnout Afghánistán a udělat z něj opět baštu radikálního islamismu. Na rozdíl od roku 1996, kdy se zde také chopilo moci, teď k tomu nepoužívá jenom zbraně, ale i ekonomické nástroje.

Reklama

Vojenští analytici už několik týdnů překvapeně sledují, jak se islamistické hnutí Tálibán snaží v Afghánistánu po odchodu mezinárodních sil (včetně českých jednotek) postupně ovládnout hraniční přechody v zemi. Jak upozorňují ekonomičtí experti, je to velmi účinná metoda, jak pomocí ovládnutí obchodních cest a nastolením nových daní i vydíráním přepravců postupně „vyhladovět“ a odříznout od zásobování vládní bašty v čele s metropolí Kábulu. Bohužel bojovníkům Tálibánu se zatím jejich taktika daří.

Nadvláda nad přechody

Většina spotřebního zboží, potravin, pohonných hmot i strojů se dostává do Afghánistánu tradičně pozemními cestami. Především z Pákistánu. Kontrola hraničních přechodů tak postupně způsobuje větší problémy kábulské vládě, kterou před lety dosadily k moci Spojené státy.

Tálibán v posledních týdnech převzal kontrolu nad skoro deseti (informace z bojiště se liší) velkými a malými přepravními trasami s kombinovaným objemem dovozu a vývozu ve výši až tři miliardy dolarů ročně. Stalo se tak na hranicích s Pákistánem, Íránem, Tádžikistánem a Turkmenistánem. Pokouší se o to i na hranici s Uzbekistánem.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Ropní těžaři ukončili hádky. Potěší to i české řidiče

Členové kartelu OPEC a jejich spojenci z řad tradičních těžařů v čele s Ruskem se včera dohodli na postupném koordinovaném navyšování těžby. Čeští řidiči se tak dočkají zastavení citelného nárůstu cen pohonných hmot z posledních týdnů, ba jejich zlevnění.

Přečíst článek

Reklama

„Rovnováha sil byla nakloněna ve prospěch Tálibánu a okolní země nemohou tento fait accompli změnit. Islamisté dostali zemi na talíři, díky předčasnému a málo připravenému stažení USA,“ řekl pro web Asia Times Jan Achakzai, bývalý poradce pákistánské provinční vlády v Balúčistánu.

Pokud bude tento postup dál vycházet, v regionech pod kontrolou vlády se projeví nedostatek potravin a energií. Podle Achakzaie je za touto strategií práce „kvalifikovaných ekonomických mozků“ ze zahraničí.

Tálibán na místech, kde území u hranic ovládl, začal ihned vybírat nová cla a daně za vývoz i dovoz zboží. Problém je v tom, že firmy a dopravci tak platí vlastně dvakrát. Jak islamistům, tak po doručení na vládní území příslušným úřadům. Vše ještě doprovázejí úplatky a korupce, které ke zdejšímu byznysovému koloritu neodmyslitelně patří.

Jedním z řešení je, že by okolní země přepravu zboží zastavily, ale to by kromě ohromných finančních ztrát mohlo vyvolat další humanitární katastrofu v Afghánistánu a prudké zvýšení migrace, čehož se sousedé tohoto státu obávají. To by mělo dopad i na Evropu, kam část afghánských uprchlíků už léta míří.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Rébus Nord Stream 2. I kdyby Moskva vydírala Ukrajinu, Berlín kohouty nezavře

Pokud by se Rusko rozhodlo plynovod Nord Strem 2 využít jako geopolitickou zbraň, samo Německo nejspíše nic neudělá, píše agentura Bloomberg. Celou věc bude chtít řešit sankcemi na úrovni EU. Jenže sankce proti Moskvě EU uplatňuje už sedm let, od doby ruské anexe Krymu, a nijak zásadně nezabírají.  

Přečíst článek

Jako poslední zatím Tálibán obsadil území na afghánské straně významného obchodního přechodu Spin Boldak na hranicích s Pákistánem. To je rána především pro sto kilometrů vzdálené druhé největší afghánské město Kandahár, kolem kterého se postupně stahuje islamistická smyčka. Analytici se domnívají, že pokud padne Kandahár, cesta na Kábul se otevře a ten pak dlouho nevydrží. Vláda ale zatím drží pozice na přechodu v Chajbarském průsmyku (hranice s Pákistánem), který je vůbec největší obchodní trasou země.

Odkud proudí zboží

Afghánistán vyváží především zlato, ovoce, zvířecí kůže, pryskyřici a ořechy za zhruba 2,3 miliardy dolarů ročně. Dováží potraviny, ropné produkty, stroje, kovy a auta za sedm miliard dolarů.

Největší export z Afghánistánu míří do Spojených arabských emirátů (přes miliardu dolarů), dále Pákistánu, Indie, USA a Číny. Hlavní dovoz pochází rovněž ze Spojených arabských emirátů, pak Pákistánu, Ruska, Uzbekistánu, Íránu a Číny. Afghánistán dováží zboží také z Turkmenistánu, Japonska a Kazachstánu.

Velký, ale nelegální byznys, představuje i vývoz opia, z kterého se vyrábí heroin. Ten se různými cestami dostává i do Evropy včetně Česka. Před stažením zahraničních vojáků ovšem více než polovinu hospodářství státu zajišťovala rozvojová pomoc ze zahraničí. Jenže ta teď bude slábnout, protože Tálibán už ovládá kolem 60 procent území.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Kryptoměny, ilustrační foto

Šéf SEC promluvil o bitcoinu: Jde nám o bezpečí investorů

V minulosti vytvořil pro univerzitu MIT sérii videí o kryptoměnách, která se stala hitem internetu. Nyní nový šéf americké Komise pro cenné papíry volá po utažení šroubů nad těmito aktivy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vykopávky v oblasti Mes Ajnak, Afghánistán

Afghánistán je surovinovým Eldoradem. Bilionový byznys brzdí nestabilita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme