Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf SEC promluvil o bitcoinu: Jde nám o bezpečí investorů

Kryptoměny, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

V minulosti vytvořil pro univerzitu MIT sérii videí o kryptoměnách, která se stala hitem internetu. Nyní nový šéf americké Komise pro cenné papíry volá po utažení šroubů nad těmito aktivy.

Reklama

Na jeho slova se čekalo docela dlouho a napjatě. A nyní Gary Gensler, nový šéf americké Komise pro cenné papíry (SEC), konečně promluvil, jak si představuje budoucnost kryptoměn. Byl to právě on, kdo pro Massachusettský technologický institut (MIT) před lety vytvářel videa o kryptu, z nichž se stal hit internetu a podle mnohých to byla právě tato videa, která u řady lidí prolomila ostych a oni pak začali právě do krypta investovat.

Nyní je však Gensler v úplně nové roli a jako šéf Komise pro cenné papíry, neboli nejvyšší strážce amerických burz, bude patřit mezi důležité figury v případném začlenění bitcoinu a dalších kryptoaktiv do amerického finančního establishmentu.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Přečíst článek

A jeho slova o kryptu nejspíš technooptimistům nevlila velký optimismus do žil. „Zatímco jsem neutrální, co se týče technologií, nebo možná dokonce zaujatý, protože jsem to několik let vyučoval, tak nejsem ani trochu neutrální v ochraně investorů,” zněla klíčová věta Genslera na adresu krypta.

Přesto to byl právě Gensler, který oficiálně požádal americký Kongres o možnost monitoringu kryptoaktiv, což doposud Komise pro cenné papíry nemohla. V USA totiž mezi decision makery probíhá debata o tom, kam vlastně bitcoin a další podobná aktiva spadají. Část si totiž myslí, že se spíše chovají jako komodity, a proto by je SEC neměla vůbec řešit, část si však myslí, že přeci jen jde o svého druhu cenné papíry, a pak by na ně měl dohlížet právě Genslerův úřad.

Sám Gensler pak revoluční kryptoaktiva přirovnal k automobilům na začátku 20. století. Podle něj popularizaci a konečnému vítězství automobilů nejvíce pomohla právě jejich regulace. „Až to, že státy začaly rozdávat řidičské průkazy, zavedly nejrůznější pravidla a vymáhaly jejich dodržování, zbavila velkou část lidí strachu a ostychu a automobily se staly široce používaným prostředkem,” prohlásil Gensler, který se však k dalším detailům o případném uznávání ETF napojených na růst bitcoinu a dalších kryptoaktiv odmítl podle Bloombergu vyjádřit.

Bitcoin také jede na infrastruktuře blockchainu

Goldman Sachs zakládá blockchainový fond

Investiční banka zakládá ETF pro blockchain a DeFi vzápětí poté, co v průzkumu mezi klienty zjistila, že bohaté rodiny investují do kryptoměn a zajímají je inovace v decentralizovaných financích.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Nejbohatší Američané se dívají po kryptoměnách

Miliardáři a institucionální investoři se zajímají o investice do kryptoměn, nehledě na pokles trhu. Má to být ochrana před inflací i spekulace pro budoucnost.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Vsadit vše na bitcoin? Raději ještě počkejte

Masivní zdražování, rostoucí nedůvěra v systém, vzkazy vlivných influencerů i chování nejbohatších lidí planety. Zdá se, jako by digitální aktiva byla sázkou na jistotu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme