Reklama

Stavební spořitelny půjčily letos ke konci února o čtvrtinu více peněz

stavební spoření
iStock
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly za první dva měsíce letošního roku úvěry za 15,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu. Zároveň zaznamenaly nárůst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 87 900, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Reklama

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o dvě třetiny. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl na 520 387.

Za růstem byl podle Asociace českých stavebních spořitelen vývoj na trhu nemovitostí, které se postupem let staly populárním a osvědčeným nástrojem v boji proti inflaci i zdrojem výnosnosti investic. Rovněž růst úrokových sazeb a cen stavebních prací a materiálu uspíšil podle asociace rozhodnutí řady lidí rekonstruovat nebo si pořídit nemovitost. Stavební spořitelny navíc nabízely v určitých měsících roku o něco nižší úrokové sazby než klasické banky.

Pro letošní rok asociace počítá u úvěrů s návratem k normálu, kdy by objem nově poskytnutých půjček mohl klesnout o třetinu zhruba na 80 miliard korun, tedy na stále druhý nejlepší výsledek po loňském rekordním roku. Počet uzavřených smluv by měl meziročně vzrůst zhruba o deset procent.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

spořitelna úvěry objem (v mil. Kč) meziroční změna (v pct) celkem smluv (v tis.)
ČSOB Stavební spořitelna 3465 -29 1279
SSČS 3999 105 583
Modrá pyramida 4673 18 535
Raiffeisen stavební spořitelna 3244 102 598
Moneta Stavební spořitelna 371 66 392
Celkem 15 752 25 3387

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

stavební spoření

Spořit na stavebním spoření se teď nevyplatí. Drží ho jen státní podpora

Stavební spořitelny v současnosti nabízejí u nových smluv úročení jedno procento či 1,5 procenta. V porovnání se spořícími účty jde zhruba o poloviční zhodnocení. Při započítání státní podpory však jde úrok až k pěti procentům. Částka, kterou ale lze takto zhodnotit, je omezená. A stavební spořitelny se zatím příliš k růstu základního úroku nemají.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stavební spořitelny rozpůjčovaly ke konci dubna meziročně o 60 procent méně peněz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme