Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 Zlaťák

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Reklama

Česká národní banka na svém únorovém zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 4,5 procenta. Některé banky proto přistoupily k dalšímu zatraktivnění úrokových sazeb na spořicích účtech. Podle analytiků však lze předpokládat, že v dalších měsících zůstanou sazby ČNB stabilní a dalšího zvyšování úroků na spořicích účtech se jen tak nedočkáme

Spořicí účty v únoru 2022

Nejvyšší úrok lze od 17. ledna získat u Creditas a to ve výši 3,6 procenta při maximálním vkladu do 350 tisíc korun. Po překročení této hranice je poté úrok 2,6 procenta. Zcela bez výše omezení vkladu poté je poté spoření u Trinity bank, kde lze získat úrok 3,18 procenta

Na nejvýhodnější možnosti spoření se podívejte v tabulce: 

Název Spořicí účet Úrokové zhodnocení Podmínky
Creditas Spořicí účet+ 3,6 % Pro vklady od 17. ledna do 350 tisíc korun platí úrok 3,6 procenta. Vyšší limit je úročen 2,6 procenty.
Trinity Bank Spořicí účet Výhoda+ Dobrý klient 3,18 % Není omezená výše vkladu. 
Hello bank Hello spoření 3,1 % Platí pro vklady do 200 tisíc korun. Vyšší vklady nejsou úročeny.
Expobank Neo účet 3,01 % Jde o běžný účet. Bez podmínek.
J&T Banka Spořicí účet 3 % Minimální vklad je jeden milion korun. Neplatí v případě investic ve výši 100 tisíc či pokud má klient jeden milion korun na jiném účtu u stejné banky.
Air Bank Spořicí účet 3 % Platí od 11. února pro vklady do 250 tisíc korun. Vklady od 250 tisíc do jednoho milionu bude banka dále úročit bonusovým úrokem 0,1 procenta ročně. Vklady nad jeden milion korun úročeny nejsou.

Srovnání platí ke dni 9.2.2022. Vezměte také v úvahu, že úrokové výnosy jsou zdaněné 15% daní. 

Zhodnocení vůči inflaci

Podle lednové predikce Ministerstva financí dosáhne inflace v roce 2022 vysoké hodnoty 8,5 procenta. I nejlepší spořicí účet vás proto připraví o pět procent z kupní síly vašich prostředků. Důvodem je především prudké zdražování energií. Spořicí účty tak zásadně neslouží pro zhodnocování peněz, ale jejich bezpečné uložení. Obecně se na spořicích účtech doporučuje mít šest měsíčních mezd, což je dostatečná rezerva pro vykrytí nenadálých životních situací. V současné době, kdy se zvyšuje nervozita na finančních trzích, je možné tento poměr zvyšovat.

Není také nutné si primárně vybírat velkou banku pro bezpečné uložení finačních prostředků. Vklady jsou ve všech českých bankách a kampeličkách pojištěné do výše 100 tisíc eur, tedy přibližně 2,43 milionu korun prostřednictvím Garančího systému finančního vkladu (dříve Fond pojištění vkladů). 

stavební spoření

Spořit na stavebním spoření se teď nevyplatí. Drží ho jen státní podpora

Stavební spořitelny v současnosti nabízejí u nových smluv úročení jedno procento či 1,5 procenta. V porovnání se spořícími účty jde zhruba o poloviční zhodnocení. Při započítání státní podpory však jde úrok až k pěti procentům. Částka, kterou ale lze takto zhodnotit, je omezená. A stavební spořitelny se zatím příliš k růstu základního úroku nemají.

Přečíst článek

Další možnosti spoření 

Zajímavějšího úroku je možné dosáhnout u bank, které však výši úroku na jejich „spořicích účtech” podmiňují investicemi do jejich podílových fondů nebo jiných investičních produktů. 

U Komerční banky u Spořicího konta Bonus Invest je možné dosáhnout čtyřprocentního úroku, je však nutné investovat stejnou částku do podílových fondů. Podobnou nabídku má také Sberbank, která v produktu Bonus k investici nabízí úrok až 3,7 procenta, podmínkou je zase investice ve výši alespoň 300 tisíc korun. Touto atraktivní úrokovou sazbou vám poté zhodnotí vklad maximálně do výše 500 tisíc korun. 

V minulosti bylo možné před inflaci utéct prostřednictvím státních spořicích dluhopisů. Jejich vydávání však ministerstvo financí zastavilo. Aktuální možnosti proto je stavební spoření, které sice nese při zohlednění státního příspěvku i více než čtyři procenta, tento úrok je však možné dosáhnout při měsíční úložce 1700 korun a horizontu šest let. Pro uložení větší částky se tak stavební spoření nehodí. Další bezpečné (téměř bezrizikové) varianty zhodnocení prostředků nejsou dostupné

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

stavební spoření

Jak na předčasné zrušení stavebního spoření

Stavební spoření můžete ukončit předčasně –⁠ pokud však podáte výpověď před uplynutím vázací doby, přijdete o celou státní podporu a navíc musíte uhradit poplatky až několik procent z cílové částky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pavel Štěpánek: Na běžném účtu úrok nula, spořicí o moc víc nenabízí

Přečíst článek
Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme