Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Král bitcoin i pražská burza. Loňské propadáky letos vydělávají

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia
Stanislav Šulc

Bitcoin patří k letošním nejlepším investicím. Vydělávají však také akcie i dluhopisy. Druhé čtvrtletí však může přinést krátkodobý propad, domnívají se odborníci na globální finanční trhy. Pražská burza patří k vítězům, především díky akciím ČEZ.

Reklama

První kvartál letošního roku patřil v investiční historii mezi ty nejlepším. Nárůsty si připsala většina tradičních aktiv od jednotlivých konkrétních titulů přes indexy po komodity. Při detailnějším pohledu však je na trzích znatelná výrazná nejistota. Ta se projevila například tím, že zatímco v únoru většina aktiv zaznamenala výrazný nárůst hodnoty, v březnu došlo ke značné korekci.

„Samozřejmě to souvisí s bankovní krizí, která začala v USA a postupně se projevila také v Evropě a vyvrcholila převzetím Credit Suisse konkurenční UBS bankou,“ poznamenal na Investiční snídani partner investiční společnosti EMUN Leoš Jirman. „Navzdory tomu však přesto většina sledovaných aktiv skončila v plusu. Nejvíc se přitom dařilo bitcoinu, který za první kvartál posílil o více než 73 procent. Jen připomenu, že vloni ztratil bitcoin téměř 65 procent hodnoty,“ dodal Jirman.

Bankovní krize bude mít dlouhodobé dopady. Malé a střední firmy přicházejí o peníze

Březnový otřes v bankovním sektoru sice položil jen pár regionálních bank v USA a Credit Suisse. Dlouhodobý dopad to však bude mít na celou ekonomiku. Banky totiž přestávají být ochotné poskytovat úvěry, což pocítí zejména malé a střední podniky a také začínající firmy, uvedli odborníci na Investiční snídani nazvané Alternativní financování aneb Jak přečkat zamrzlý trh. Pořádala ji investiční společnost EMUN, byznysový portál newstream.cz byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Podle něj na trzích vlastně nastala situace, která se po velkých propadech často opakuje. „Je to jednoduché – poražení loňského roku se stali vítězi následujících měsíců,“ dodal Jirman.

Král bitcoin

A je to přesně tak. Podle dat společnosti EMUN se v plusu letos ocitla většina sledovaných aktiv. Po bitcoinu se nejvíce dařilo evropským akciím zastoupeným v indexu Euro Stoxx 50 (+ 14 procent), dále pražské burze (+ 12,5 procenta) a německému indexu DAX (+ 12,2 procenta). Přitom právě tato aktiva patřila k největším propadákům roku 2022. 

Naopak v záporu letos skončila jen ropa a dolarový index, přičemž právě tato dvě aktiva loni skončila v plusu. Čestnou výjimku tvoří jen britské akcie FTSE 100, který skončil v plusu loni i letos v prvním čtvrtletí.

„Evropské akcie byly překvapivým vítězem dosavadního roku. Razantní nárůst nastal například u Rolls-Royce, který těží z obnoveného růstu v cestovním ruchu. U ČEZ investoři ocenili to, že má firma rekordní zisky, na které se nebude vztahovat windfall tax a díky němuž ČEZ nejspíš vyplatí rekordní dividendu,“ prohlásil portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb.

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti

Vysoké úrokové sazby, obezřetnost bank a nejisté výhledy ekonomiky. To jsou faktory, které nahrávají alternativním formám investování. O příležitostech v této třídě aktiv budou diskutovat experti na další Investiční snídani, kterou pořádá společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou. 

Přečíst článek

Druhý kvartál bude těžký

Situace na trzích, zejména na těch akciových, se však zatím neobrátila do růstové fáze. Centrální banky totiž stále ještě pokračují v jestřábí rétorice, která růstu nepomáhá. Navíc probíhá komplikovaná výsledková sezona, která se na akciích firem značně podepisuje.

I proto podle Michala Semotana druhý kvartál bude velmi náročný a složitý. Bude se totiž nadále projevovat značná míra nejistoty, nadále bude vysoká inflace a není jisté, že centrální banky se již se sazbami dostaly na nejvyšší úroveň. Navíc se mohou nadále projevovat důsledky bankovní krize z poloviny března.

Ľuboš Mokráš z PPF Banky na Investiční snídani připomněl, že právě deset dní, které otřásly bankovním sektorem, měly za následek výrazný odliv kapitálu zejména ze středně velkých regionálních bank z USA. „Tento kapitál však neputoval celý do velkých systémových bank, ale také mimo bankovní sektor,“ uvedl Mokráš.

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry

Globální ekonomika si prochází rozvodem. Po něm bude vše dražší

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské Saxo Bank. Přichází doba deglobalizace, či fragmentace světového hospodářství. Garnry nevěří v brzký pokles inflace ke dvěma procentům. „Dlouhodobě nás čeká inflace v rozpětí tří až čtyř procent. Pokud nemůžete mít hladce fungující globální ekonomiku, potřebujete více investic. Zdroje budou hůře dostupné a vše bude logicky dražší,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

A podle Michala Semotana z J&T Investiční společnosti se právě snížení kapitálu v bankách začne postupně projevovat na zdražení peněz pro firmy. „Očekávám, že se to projeví zejména v realitním sektoru. Tam očekáváme velké příležitosti u těch firem, které jsou dostatečně velké, aby případné otřesy nemovitostního trhu přestály a vyšly z nich jako vítězi. Věříme, že jednou z takových firem je Vonovia, německá společnost vlastnící statisíce bytů pro nájemní bydlení. Jde o firmu s minimálním dluhem, která refinancování na roky 2023 a 2024 zvládne i z vlastních zdrojů,“ dodal Semotan.

Vonovia

Vonovia přihazuje, za převzetí svého rivala nabízí 22,7 miliardy dolarů

Německá realitní společnost Vonovia zvýšila nabídku na převzetí svého rivala Deutsche Wohnen. Jeho vlastníkům nabídne za akcii 53 eur, což je o jedno euro více než při předchozím neúspěšném pokusu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme