Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurománie českých firem zlevňuje Čechům dovolenou v Chorvatsku

Českou korunu drží na silných úrovních tuzemské firmy
ČTK
Zdeněk Pečený

Českou korunu drží na silných úrovních i tuzemské firmy, které si díky nižším sazbách půjčují v eurech. Ty následně směňují za koruny a tím vytvářejí poptávku po tuzemské měně a tlačí na její posílení. Silná koruna zase Čechům zlevňuje zahraniční dovolenou, třeba v oblíbeném Chorvatsku.

Reklama

Za poslední dva roky se korunové úvěry firmám zdražily více než čtyřnásobně, když ke konci května dosáhla průměrná úroková sazba 8,92 procenta. Ještě v červenci 2021 to bylo 1,95 procenta.

Základní úroková sazba České národní banky (ČNB) se již přes rok drží na sedmi procentech, je nejvýše od roku 1999. I přes pokračující růst sazeb v eurozóně – aktuálně 4 procenta – jsou úvěry v eurech pro tuzemské firmy stále atraktivní. „Česká ekonomika je již výrazně euroizována, což se dá doložit padesátiprocentní mírou euroúvěrů u českých firem,“ podotýká Jan Brázda z PwC.

Koruna se drží silná

A právě to podle mnohých analytiků pomáhá v udržování silné koruny. „Firmy si eura nepůjčují, protože by je potřebovaly, ale protože se chtějí vyhnout vyšší sazbě na koruně. Následně ta eura směňují za korunu, tím vytváří poptávku po koruně a ta tak posiluje,“ vysvětluje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. Tento efekt bude podle něj pokračovat i v následujících měsících a kurz koruny se bude stabilizovat okolo současných úrovní. „Výrazné oslabení koruny rozhodně není na obzoru,“ dodal Křeček. 

Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Zpoždění. To je hlavní slovo, které vystihuje dění na trhu výstavby bydlení. Klienti jsou „zpoždění“ ve svém rozhodování, přístup k financování nákupu nemovitostí je značně ztížen. Přesněji řečeno, získat hypotéku je nyní téměř nemožné. A dokonce i lidé, kteří mají hotovost, nyní přemýšlejí, jakým směrem se trh vydá.

Přečíst článek

Do jaké míry je posílení koruny vyvoláno euroizací české ekonomiky je podle analytiků složité odhadovat. „To nikdy nelze určit s jistotou,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus a dodává: „Odhadoval bych, že vliv eurových úvěrů na aktuálně pozorovaný kurz eura může dosahovat úrovně mezi 10 a 30 haléři ve prospěch koruny. Jedná se ovšem skutečně pouze o velmi zjednodušený odhad,“ uzavírá Hradil.

Eurománie probouzí hlasy pro přísnější regulaci

Nabízí se otázka, zda firmy, které si ve společné evropské měně půjčují, aniž by euro potřebovaly, příliš neriskují. V případě skokového oslabení koruny by se jim splátky těchto původně levných úvěrů mohly prodražit. „Jelikož tento stav oslabuje měnové nástroje ČNB, začínají zaznívat hlasy na regulaci těchto úvěrů,“ říká Brázda.

Banky se dušují, že v eurech půjčují pouze firmám, které mají také příjmy v eurech. „V tuto chvíli se zpřísňují kontroly na úvěry v eurech, ale samozřejmě si lze půjčit tak, že to splňuje všechny náležitosti,“ říká Křeček. „Například v sektoru komerčních nemovitostí se běžně děje to, že se nájmy po dohodě s klienty převádějí na eura. Tím pádem má pronajímatel příjmy v eurech a může si vzít eurový úvěr,“ vysvětluje.

Vše je v pořádku

Česká národní banka říká, že dohlíží na to, zda jsou banky při úvěrování v cizí měně zodpovědné. „ČNB v průběhu posledního čtvrtletí 2022 a prvního čtvrtletí 2023 provedla plošné dohledové šetření, jehož předmětem bylo posouzení nastavených postupů a pravidel v rámci celého procesu poskytování eurových úvěrů,“ říká mluvčí ČNB Petra Vlčková. „Výsledky tohoto šetření v rámci bankovního sektoru neukázaly na žádné systémové nedostatky,“ dodává Vlčková.

Celá situace takzvané „euroizace“ tuzemské ekonomiky dodává vodu na mlýn zastáncům přijetí eura. „Efektivnější řešení, podporující českou konkurenceschopnost, by bylo konečně prolomení tabu a reálná příprava zavedení společné měny v ČR. A v mezidobí, neboť i samotné zavedení bude trvat opravdu dlouho, umožnit výplatu mezd v eurech,“ uzavírá Brázda.

Bankovky - koruny a eura

Euroúvěry jsou čím dál víc v kurzu. Co to dělá s českým realitním trhem?

Přechod na společnou měnu euro je v Česku zatím v nedohlednu. Navzdory tomu ale stále více firem v ČR provádí v eurech už řadu operací. Platí se v nich pronájmy kancelářských i industriálních nemovitostí, jejich koupě i související služby. Řada firem si také čím dál častěji bere rovnou i úvěry v eurech, protože to je pro ně podstatně výhodnější než v českých korunách. Euroúvěry také významně ovlivňují i český realitní trh. Přechod na euro by tak uvítala podle průzkumu většina generálních ředitelů firem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme