Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové úroky z dluhopisů poslali v dolarech. Dostáli svému závazku

Vladimir Putin
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Rusko dodrželo svoje závazky z dolarových dluhopisů. Tamní ministerstvo financí uvedlo, že odeslalo splátku úroků ve výši 117 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Podle zdrojů agentury Reuters platby splatné k 16. březnu věřitelům v pořádku dorazily.

Reklama

Rusko odeslalo úroky z dolarových dluhopisů podle plánu. Ruské ministerstvo financí uvedlo, že jeho platební příkaz byl přijat. Zda peníze dorazily na účty věřitelů, oznámí později. Podle zdrojů agentury Reuters platby věřitelům v pořádku dorazily. Transakci v objemu 117 milionů dolarů zajišťovala americká Citibank. 

Moskva už dříve oznámila, že peníze na zaplacení má, ale že kvůli sankcím, které na ni za její invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat.

Rishi Sunak, ministr financí

Británie přitvrzuje v sankcích. Omezuje ruský vývoz i dovoz

Británie přitvrzuje, oznámila další balík protiruských sankcí. Zakáže vývoz luxusního zboží do Ruské federace a zavede také dodatečná cla na dovoz vybraných ruských komodit, včetně vodky, kovů nebo hnojiv. S odvoláním na britské ministerstvo financí to píší světové agentury.

Přečíst článek

Rusko nemá přístup k velké části devizových rezerv

Sankce uvalené na Ruskou centrální banku kvůli invazi na Ukrajinu zablokovaly podstatnou část devizových rezerv Ruska. Země se tak poprvé od 90. let mohla dostat do situace, kdy nebude schopna svoje závazky splatit v zahraniční měně. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Jana Havligerová: Vyvěste fangle, jsme světoví

Premiér se zdráv vrátil z Kyjeva, světový tisk českého předsedu vlády a jeho protějšky z Polska a Slovinska za jejich misi celkem chválí. Politici vládní koalice jsou tou slávou přímo opilí. Jestli záhy nevystřízliví, podaří se jim jediné - svést symbolický význam cesty na vedlejší kolej.

Přečíst článek

Ministr financí Anton Siluanov před několika dny avizoval, že pokud Moskva nebude schopna odeslat platbu v dolarech, zaplatí úroky v rublech. Ratingová agentura Fitch ale uvedla, že v takovém případě by Rusko považovala za zemi v platební neschopnosti.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že označit Rusko za zemi v platební neschopnosti nedává smysl, protože země je schopna své devizové závazky plnit. „Faktem je, že od samého začátku říkáme, že Rusko má všechny nezbytné prostředky i možnosti, jak platební neschopnosti zabránit. Žádná platební neschopnost nastat nemůže,” řekl Peskov. „Jakákoliv platební neschopnost, která by se objevila, by byla zcela uměle vytvořená,” dodal.

Jeden z držitelů ruských dluhopisů před polednem agentuře Reuters řekl, že někteří majitelé ruských státních dluhopisů denominovaných v dolarech zatím žádné úroky nedostali. Splatnost úroků byla ve středu a ministr financí Siluanov řekl, že jeho úřad instrukce k platbě zadal už v pondělí.

Rubl kvůli invazi citelně oslabil

Rubl se po počátečním hlubokém propadu z konce února stabilizoval a ve čtvrtek dopoledne v Moskvě zpevňoval, zatímco na devizových trzích v zahraničí jeho kurz výrazně kolísal. V obou případech ale dolar stojí více než 100 rublů, což znamená, že ruská měna zůstává citelně slabší než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Tehdy stál dolar kolem 78 rublů.

Eurobankovky, ilustrační foto

V Pobaltí se zdražuje nejvíc z celé eurozóny. Recese přijde, ale nebude dlouhodobá, míní ekonomové

Téměř všechny státy eurozóny se potýkají s výrazným růstem spotřebitelských cen. Nejrychleji roste inflace na východním okraji eurozóny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruské federace. Například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle názoru této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Z toho je zhruba 80 miliard dolarů splatných v příštích 12 měsících, upozornila společnost Algebris Investments. Z té posledně zmíněné částky připadá 20,5 miliardy dolarů na dluhopisy denominované v dolarech ve vlastnictví nerezidentů.

peníze, ilustrační foto

Češi dluží už téměř tři biliony korun, loňský rok byl rokem hypoték

Celkový dluh obyvatel ČR vzrostl v roce 2021 o rekordních 365 miliard korun na 2,97 bilionu korun. Důvodem byl vysoký zájem o úvěry na bydlení. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek

Úroky splatné 16. března jsou první z několika dalších, jejichž splatnost se blíží. Příští budou v objemu 615 milionů dolarů a je nutné je splatit do konce měsíce. První platba jistiny připadá na 4. dubna, kdy jsou splatné dluhopisy za dvě miliardy dolarů.

Samotné dluhopisy byly vydány s mnoha podmínkami a závazky. Dluhopisy, které Rusko prodalo po zavedení sankcí uvalených na něj za anexi Krymu z roku 2014, obsahují i doložku pro splatnost v jiných měnách. U dluhopisů vydaných po roce 2018 je možné splátky provést i v rublech, avšak u těch, které měly splatnost ve středu, muselo Rusko zaplatit pouze v dolarech.

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme