Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský fond národního blahobytu klesl pod 150 miliard dolarů

Vladimir Putin
 ČTK

Hodnota ruského fondu národního blahobytu na začátku letošního roku činila 148,4 miliardy dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun). Klesla tak ze 174,9 miliardy dolarů ze začátku loňského února, tedy z doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva financí.

Reklama

Ministerstvo uvedlo, že v prosinci z fondu vynaložilo zhruba 35 miliard dolarů na krytí rozpočtového deficitu. Do fondu směřuje část příjmů z prodeje ruské ropy, jeho původním účelem je podpora penzijního systému. Nyní se však spolu s velkými vládními půjčkami na domácím dluhopisovém trhu stal hlavním zdrojem financování rozpočtového schodku, napsala agentura Reuters.

Rusko prostředky z fondu v loňském roce použilo rovněž na podporu některých státních podniků, včetně letecké společnosti Aeroflot. Hodnota fondu na začátku letošního roku podle ministerstva financí odpovídala 7,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) Ruska.

Minulý týden ministr financí Anton Siluanov uvedl, že Rusko loni hospodařilo s rozpočtovým deficitem 3,3 bilionu rublů (zhruba bilion korun), což je přibližně 2,3 procenta HDP.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin před dvěma lety varoval sám před sebou. Nebrali ho vážně

Je to jak ve třicátých letech před druhou světovou válkou, řekl Putin rok před tím, než zaútočil na Ukrajinu.

Přečíst článek

Rusko se po zahájení útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany západních zemí. Ruský prezident Vladimir Putin v úterý uvedl, že ruský HDP se loni podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 procenta, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 procent.

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu dostal vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel

Spor EU o dodání tanků na Ukrajinu má vlivného zastánce. Pro vývoz je i šéf Evropské rady Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel se vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi. Informovala o tom agentura Reuters. Francie, Německo či USA nedávno oznámily, že Kyjevu dodají svá bojová vozidla pěchoty a průzkumná obrněná vozidla. Tanky Leopard 2 chtějí dodat Polsko či Finsko, potřebují však souhlas Německa, které se zdráhá jej udělit.

Přečíst článek

Roman Abramovič podle zprávy agentury FinCen těsně před ruskou invazí narychlo přepisoval majetek na děti.

Ruští oligarchové přepisovali majetky na děti těsně před invazí

Ruští oligarchové nejspíše předem věděli o datu invaze ruských vojsk na Ukrajinu, zahájené loni 24. února, a rychle přepisovali svá aktiva na děti a obchodní partnery, aby majetek uchránili před očekávanými sankcemi. Uvádí to zpráva agentury FinCen, která se v rámci amerického ministerstva financí věnuje boji proti finančním zločinům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme