Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko se oklepává z pandemie a těží víc ropy. Prodá jí ale méně než před covidem

Těžební věž na moři
Gazprom
 ČTK

Rusko plánuje návrat těžby do předpandemických dob nejpozději letos v květnu. Mnozí těžaři však upozorňují na nedostatečné kapacity.

Reklama

Těžba ropy v Rusku se loni zotavila z útlumu vyvolaného pandemií a zvýšila se o více než dvě procenta. V průměru tak činila 10,5 milionu barelů denně, uvedlo ruské ministerstvo energetiky. Na úroveň před pandemií se Rusko chce dostat do května, což je ale podle analytiků ambiciózní plán vzhledem k tomu, že ropná pole se vyčerpávají.

Ke zvýšení těžby loni přispěl i fakt, že největší světoví producenti ze skupiny OPEC+ pozvolna odbourávají těžební omezení zavedená v roce 2020. Tehdy k nim sáhli, aby podpořili cenu ropy, která prudce klesla po výrazném snížení poptávky na začátku pandemie. Skupina OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Vývoz ropy klesá, plynu ale Rusko prodá víc

Vyjádřeno v tunách Rusko loni vytěžilo 524 milionu tun ropy a plynového kondenzátu, což představuje meziroční nárůst o 2,2 procenta. Těžba tak zůstává pod postsovětským maximem z roku 2019, které činí 560,2 milionu tun za rok, tedy 11,3 milionu barelů denně.

Agentura Interfax uvádí, že vývoz ropy z Ruska do zemí mimo bývalý Sovětský svaz loni klesl o 2,2 procenta na 214,4 milionu tun. Těžba zemního plynu se naopak o deset procent zvýšila a vystoupila na 762,3 miliardy metrů krychlových.

jednorožec

Petr Šíma: Evropu čeká zlaté desetiletí. Nikdy nebyl lepší čas na investice

Evropa má před sebou zlaté desetiletí, tedy alespoň co se technologických start-upů týče. Naznačuje to nejnovější, v pořadí sedmá zpráva společnosti Atomico o stavu evropských technologických firem. Její výsledky pro newstream.cz okomentoval partner společnosti DEPO Ventures Petr Šíma.

Přečíst článek

Nečekaná dohoda OPEC+

Rusko v dubnu 2020 přistoupilo na dohodu s ostatními velkými producenty a snížilo těžbu ropy o více než dva miliony barelů denně. To bylo do té doby nevídané rozhodnutí, protože šlo o snížení zcela dobrovolné. Největší těžaři se tehdy rozhodli jednat koordinovaně, aby podpořili trh a zabránili dalšímu kolapsu cen vyvolaného pandemií.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak řekl, že těžba ropy a plynu se bude zvyšovat i nadále. V letošním roce by měla dosáhnout 540 až 560 milionů tun, v roce příštím by se pak měla dostat na 542 až 562 milionů tun.

Mnoho producentů ropy uvádí, že už jim nezbývá téměř žádná volná kapacita. Těžbu totiž snížili společně s ostatními producenty ze skupiny OPEC+. Tato skupina teď výrazné těžební škrty zavedené předloni postupně odbourává. Na začátku prosince se její členové dohodli, že budou pokračovat v původním plánu a v lednu těžbu zvýší o dalších 400 tisíc barelů denně, neboť globální ekonomika se dál zotavuje z pandemie a spolu s tím se zvyšuje i poptávka po ropě.

zamrzlé kohouty

Plynovodem Jamal přestal proudit plyn do Německa. Evropě hrozí blackouty

Burzovní cena plynu v EU dnes atakuje historický cenový rekord, když ráno vystoupala až na 155 eur za megawatthodinu. Bezprostředním důvodem je to, že plynovodem Jamal zcela přestal plyn proudit do koncového německého uzlu Mallnow.

Přečíst článek

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Pohonné hmoty letos poprvé výrazněji zlevňují. Po Novém roce nastane obrat

Pohonné hmoty poprvé v letošním roce výrazněji zlevňují. Cena benzinu Natural 95 klesla v uplynulém týdnu o 28 haléřů na cenu 36,75 koruny za litr, takže je nejnižší od začátku listopadu. Nafta ve stejném období zlevnila o deset haléřů a vyjde na 35,69 koruny za litr, což je její nejnižší cena od konce října.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme