Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Reálná hodnota bitcoinu je nulová, tvrdí ekonomové z ECB. Cena kryptoměny stagnuje

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se po růstu z předchozích týdnů drží těsně nad 51 tisíci dolary, tedy zhruba 1,19 milionu korun. Ekonomové Evropské centrální banky (ECB) na svém blogu už dříve uvedli, že skutečná hodnota bitcoinu je rovna nule, bez ohledu na to, že úřady ve Spojených státech schválily bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF).

Reklama

Ekonomové ECB Ulrich Bindseil a Jürgen Schaaf se v příspěvku na blogu centrální banky vracejí k lednovému schválení bitcoinových fondů v USA, které podle nich nezkušení lidé chápou jako potvrzení, že investice do bitcoinů jsou bezpečné a že předchozí silný růst ceny bitcoinu je důkazem nezastavitelného triumfu.

„Nesouhlasíme ani s jedním tvrzením a opakujeme, že reálná hodnota bitcoinu je stále nulová. Pro lidskou společnost je obnovený cyklus růstu a propadu ceny bitcoinu hroznou perspektivou. Vedlejší škody budou obrovské, včetně ekologických škod a konečného přerozdělení bohatství na úkor těch méně sofistikovaných,“ napsali autoři. Zatímco Bindseil je generálním ředitelem divize ECB pro infrastrukturu trhu a platby, Schaaf je poradcem.

Proti obsahu blogu na ECB se ihned postavil Daniel Kuhn z webu CoinDesk, který se specializuje na kryptoměny. ECB podle něj buď lže o bitcoinu, anebo lže sama sobě. „Generální ředitel ECB Ulrich Bindseil a poradce Jürgen Schaaf jsou rozhodně proti bitcoinu, ale jejich důvody nedávají moc smysl,“ soudí Kuhn.

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Fed pomáhá bitcoinu. Kryptoměna roste a je nejdražší od konce roku 2021

Bitcoin dnes zdražuje o 5,17 procenta a poprvé od roku 2021 přesáhl psychologickou hranici 50 tisíc dolarů (1,17 milionu korun). Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměně pomáhá očekávání, že americká centrální banka (Fed) letos sníží základní úrokovou sazbu.

Přečíst článek

„Tyto komentáře jsme už několikrát zaznamenali, jde o klasické ovlivňování trhu za účelem spekulace nebo ovlivnění ceny. Ta naopak letos může výrazně růst, protože bitcoin čeká halving, tedy snížení těžařské odměny na polovinu, a většinou po něm následuje prudké posílení. Letos očekávám růst ceny i ke sto tisícům dolarů,“ řekl zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.

Bindseil a Schaaf už se k bitcoinu vyjadřovali na blogu ECB na konci roku 2022. Tehdy zdůvodňovali, proč se bitcoin podle jejich názoru vydal na cestu k bezvýznamnosti. Připomněli, že v listopadu 2021 se bitcoin dostal na rekordních téměř 69 tisíc dolarů, a že vývoj jeho kurzu o rok později nebyl předzvěstí nového růstu, ale naopak dalšího propadu. V té době se bitcoin pohyboval kolem 15 tisíc dolarů, což se později ukázalo jako dno v tehdejším cyklu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme