Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První bitcoinový fond přichází. Kryptoměna útočí na rekord

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden nekompromisně atakuje svůj půl roku starý rekord. Bitcoin se během pátečního obchodování přiblížil hranici 63 tisíc dolarů. Nadohled od dosavadního rekordu z dubna, kdy se virtuální měna prodávala za 64,9 tisíce dolaru.

Reklama

„Prolomení hranice 60 tisíc za bitcoin se čekalo již delší dobu. Viděli jsme silný příliv peněz od institucionálních investorů,“ napsal pro Market Watch Simon Peters, analytik kryptoměn ve společnosti eToro.

„Růstu ceny pomohl také přerod mnohých krátkodobých investorů v dlouhodobé. To vše v kombinaci s omezenou nabídkou bitcoinu,“ dodal.

Lepší než zlato

Za růstem zájmu o kryptoměny podle analytiků stojí také obava ze všudypřítomného růstu cen. Analytici JPMorgan uvedli, že bitcoin je lepší pojistkou proti inflaci než provařené zlato.

Nejsilnějším růstovým impulzem pro trh kryptoměn se tento týden stala zpráva, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) nebude blokovat spuštění prvního bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF). Na to spousta finančních poradců čekala několik let.

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Fond společnosti ProShares by se měl začít na newyorské burze obchodovat už v úterý. V pondělí totiž skončí 75denní období během, kterého se SEC mohla vyjádřit proti uvedení ETF fondu na trh.

Bez regulace ani ránu 

Během následujících dvou týdnů by se měly začít obchodovat další fondy firem Valkyrie Investments, Invesco a VanEck. Správci aktiv a obchodníci o kryptoměnové ETF usilovali několik let v naději, že vydělají na rostoucích cenách virtuálních měn. Řada finančních poradců klientům dnes již radí malou část portfolia investovat do kryptoměn a právě ETF fondy by byly tou nejideálnější formou.

Bitcoinové ETF fondy nebudou nakupovat kryptoměnu přímo, ale budou investovat do bitcoinových futures kontraktů, které se obchodují na chicagské burze. To podle mnohých analytiků přinese zásadní nevýhodu investování do kryptoměn pomocí ETF.

Bitcoin, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Bitcoinem se nikdo nezachrání

Část portfoliomanažerů a finančních poradců přistupuje k bitcoinu a dalším velkým kryptoměnám jako k alternativě tradičních investic a doporučuje je (malým dílem) jako část diverzifikovaného portfolia. V posledních měsících je ale celkem dobře vidět, že krypto tuto funkci ztrácí a celý trh se začíná chovat podobně jako akciový, jen s větší volatilitou. Budoucím zlatem, které do úspor přináší stabilitu a protipohyb k výkyvům akcií, se tedy evidentně nestane. 

Přečíst článek

Fondy budou muset neustále obnovovat futures kontrakty, protože mají omezenou platnost. To by mohlo fondu přinést ztráty, když budou muset nakoupit nové kontrakty za podstatně vyšší ceny než ty původní. Nemají ale příliš na výběr, protože SEC by fond investující přímo do kryptoměn s největší pravděpodobností nepovolila. Burzy a platformy pro ochod s virtuálními měnami totiž nepodléhají její regulaci.

Ethereum drží krok

Nejprominentnější kryptoměna světa sice mezi letošním dubnem a červencem ztratila přes polovinu své hodnoty, aby v dalších necelých čtyřech měsících hodnotu opět více než zdvojnásobila. Takovéto kolísání ceny lze však ve světě kryptoměn označit za stabilitu. Mnohé menší a mladší kryptoměny zažívají podobné výkyvy v řádů několika málo dní. Spousta kryptoměn zazáří na chvíli a následně rychle skončí na smetišti dějin. Bitcoin se ale drží a nadále se mu dlouhodobě daří lépe než mnohým mladším konkurentům.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Za zmínku stojící výjimka, která potvrzuje pravidlo, je ethereum. Měna, která vznikla v roce 2015, o šest let později než bitcoin, si za dobu své existence vydobyla prominentní postavení hned vedle nejznámnější kryptoměny. Za posledních pět let obě kryptoměny značně posílily, bitcoin o devět tisíc procent a ethereum o 29 tisíc procent. Americké akcie za stejné období posílily o více než 100 procent.

Takovýto nepoměr výnosů již nenechává klidné ani bankéře na Wall Street. Do obchodování s kryptoměnami se otevřeně zapojili velikáni jako Goldman Sachs, JPMorgan, Citi či US Bank. Podle analytiků Bank of America jsou digitální měny již příliš velké na to, aby je tradiční banky mohly ignorovat. „Myslíme, že by tam mohlo být více příležitostí, než čekají skeptici,“ napsali analytici lkesh Shah a Andrew Moss.

Kryptoměny, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Digitální měny centrálních bank značí návrat do feudalismu

Slovy klasika, rozmohl se nám tu takový nešvar. Je jím přirovnávání takzvaných digitálních měn centrálních bank – CBDC – ke kryptoměnám typu bitcoinu. Přirovnání je velkou dezinformací současného finančnictví.

Přečíst článek

Některým se raději vyhnout

Existuje ale také řada kryptoměn, na které je lepší nesahat. Tím nejznámějším příběhem letošního roku je měna dogecoin, kterou svého času propagovali miliardáři Elon Musk a Mark Cuban. Na začátku května horečka vrcholila a kryptoměna se dostala hodnotu na 0,7 dolaru. Aktuálně se obchoduje zhruba na třetině této hodnoty.

Dokonce se jí vyhýbá i růst kryptoměn posledních týdnů a za poslední měsíc dokonce o několik procent oslabila. Bitcoin ve stejném období posílil o 30 procent. „Pokud si odmyslíme tweety Elona Muska, tak Doge nemá v podstatě co nabídnout,“ napsal obchodník s kryptoměnami Sean Williams pro server Fool.com.

Podobná varování se objevují okolo aktuálně velmi populární měny Shiba Inu pojmenované po japonském psím plemeni. „Snaží se využít stejný komunitní efekt jako Doge, ale vypadá to na ještě větší propadák,“ říká Williams.

Bitcoin ilustrační foto

Putin podpořil kryptoměny jako legální platidlo. Cena bitcoinu roste

Ruský prezident Vladimír Putin naznačil toleranci ke kryptoměnám, které ve světě čelí rostoucímu zkoumání ze stran regulátorů z obav, že by mohly sloužit pro praní špinavých peněz a kriminální aktivity. Pokles obav z kroků státních úřadů proti kryptoměnám je v poslední době mimo jiné důvodem růstu ceny bitcoinu, který ve středu překročil hranici 58 tisíc dolarů, což je nejvíce od května.

Přečíst článek

Podle údajů platformy Coinbase, kde se kryptoměny obchodují, je průměrná délka držení Shiba Inu pouze šest dní. To ukazuje na skutečnost, že žádní investoři s touto měnou nemají dlouhodobé plány a pouze se snaží naskočit na růstový trend a se ziskem se japonského psa co nejdříve zbavit.

Nezkušení investoři se v neustále rozšiřující se nabídce virtuálních měn snadno ztratí. Snaha najít tu příští kryptoměnu, která za rok vydělá 10 tisíc procent tak snadno může skončit ztrátou téměř celé investice.

>>>>>>Vše o kryptoměnách čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme