Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Digitální měny centrálních bank značí návrat do feudalismu

Kryptoměny, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Slovy klasika, rozmohl se nám tu takový nešvar. Je jím přirovnávání takzvaných digitálních měn centrálních bank – CBDC – ke kryptoměnám typu bitcoinu. Přirovnání je velkou dezinformací současného finančnictví.

Reklama

Novátorství CBDC spočívá v tom, že se jedná o elektronické peníze emitované přímo centrální bankou. V současné době – v systému bez CBDC – emitují elektronické peníze, k nimž lidé mají přístup třeba skrze svoji platební kartu, jednotlivé obchodní banky. Centrální banka pak pro lidi emituje peníze fyzické, tedy bankovky a mince. Zatím tomu ale není tak, že by běžný smrtelník měl přístup k elektronickým penězům, jež by mu emitovala přímo centrální banka. Takovým „kočkopsem“ by byla právě digitální měna centrální banky, tedy třeba „digitální koruna“ České národní banky.

Zatímco bitcoin a mnohé další kryptoměny znamenají svobodu a decentralizaci, digitální měna centrální banky naopak – jak název napovídá – spoutání a centralizaci.

S CBDC přichází systém monetárního feudalismu.

Jde tedy svým způsobem o návrat o řadu staletí zpět. Centrální banka totiž bude moci bezprecedentním způsobem ovlivňovat, kolik peněz a zač běžný člověk utrácí. Ten před „Velkým bratrem“ nebude mít úniku.

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Centrální banka, tedy stát, ve jménu podnícení ekonomického růstu bude moci nejen zavést hluboce záporné úrokové sazby, ale také třeba přidělovat lidem digitální peníze s expirační lhůtou, takovým způsobem, že ještě nadiktuje, za co mohou být utráceny, a za co už ne.  

Monetární feudalismus – věren svému označení – znamená totální podřízení řadového občana, novodobého „nevolníka monetárního systému“, měnověpolitické „šlechtě“. Ta mu bude moci – jistě pod záminkou snahy o dosažení obecného blaha – řídit osobní rozpočet s důsledností středověkého drába. CBDC je třeba odmítnout hned v nynějším zárodku, pokud se nechceme vrátit o řadu staletí zpět.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin má za sebou další divoký týden

Nejznámější kryptoměna bitcoin má za sebou týden jak na horské dráze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme