Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrný český investor do fondů v prvním pololetí vydělal přes pět procent

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí
iStock
 ČTK

Průměrný český investor do podílových fondů od začátku roku do konce června vydělal 5,7 procenta.

Reklama

V prvním čtvrtletí fondy rostly o 2,9 procenta, ve druhém se zhodnotily o 2,73 procenta. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu. Meziroční inflace v červnu činila 9,7 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Navzdory horším výsledkům z minulého roku dosahuje podle indexu investor do akciových fondů za poslední tři roky zisk 7,64 procenta ročně. Za období pěti let, které zahrnuje jak výrazné poklesy z přelomu let 2018 a 2019, tak i propady z covidového března 2020, zaznamenal průměrný český investor roční zhodnocení 5,14 procenta.

„Akciové fondy v korunovém vyjádření za uplynulé tři měsíce vyrostly podle indexu českého investora CII750 o 3,8 procenta, tedy lehce méně v porovnání se zhodnocením 4,68 procenta z prvního čtvrtletí. Vedle toho dluhopisové fondy vyrostly v druhém kvartálu o 1,64 procenta, což je podobný výsledek jako v prvních třech měsících letošního roku,“ komentuje vývoj hlavní analytik Swiss Life Select Richard Bechník.

Akcie Big Techů se vyplatilo držet

Po skončení prvního pololetí náladu investorů na finančních trzích zhodnotil jako kombinaci optimismu, který je hnaný novými trendy, se stále přetrvávajícími obavami z makroekonomického vývoje. V prvním čtvrtletí dominovala podle něj trhu dobrá nálada z nenaplnění negativního scénáře ohledně evropské energetické krize spolu s lehkou nervozitou nad bankovním sektorem. „Naproti tomu ve druhém čtvrtletí již začali někteří investoři vedle neustálého sledování vývoje inflace vyhlížet i nové atraktivní trendy, jako je umělá inteligence,“ dodal.

V prvním pololetí nejlepšího zhodnocení dosahovaly podle indexu fondy, které držely ve svých portfoliích větší váhu amerických technologických gigantů, tedy pěti předních technologických společností (Meta, Amazon, Netflix, Google a Apple). Dále nadstandardních výsledků dosáhly fondy zbytné spotřeby. Výrazně na výkonnostním žebříčku zaostaly fondy čínských akcií.

Ve druhém čtvrtletí se k vítězům přidaly fondy Latinské Ameriky, Japonska či střední Evropy. V uplynulých třech měsících vykázal lepší výsledky i sektor financí, což může značit postupné opadnutí obav z bankovní nestability. „Značné výkonnostní rozdíly přinesly v prvním pololetí i pohyby na devizových trzích. Například fondy amerických akcií zajištěné do české koruny proti stejným fondům v dolaru nabídly lepší výkonnost, která byla mnohdy vyšší i o šest procent,” doplnil Bechník.

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí 2023 vzrostl podle údajů Asociace pro kapitálový trh o 29 miliard na 780 miliard korun.

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Průměrné výnosy realitních fondů kvalifikovaných investorů dosáhly loni téměř deseti procent. Nemovitostní fondy určené pro drobné střadatele, které jsou tedy regulovanější, vynesly v průměru 7,6 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Freedom Financial Services.

Přečíst článek

Private equity fondy jsou kořením portfolia investora. Češi je ale stále spíše přehlížejí

Private equity fondy jsou kořením portfolia investora. Češi je ale stále spíše přehlížejí

Private Equity (PE) je segmentem investičního světa, který zůstává za oponou mainstreamové finanční sféry. „Možná jste slyšeli o velkých investičních společnostech, jako je Blackstone nebo KKR, kteří se účastní velkých transakcí a pro své investory generují vysoké zhodnocení. V kontextu české investiční scény, PE představuje dosud ne plně využitý potenciál, který může obohatit portfolia místních investorů,“ píše ve svém komentáři analytik J&T Jakub Kudýn.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme