Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej nových aut v Česku do září klesl o více než desetinu

Škoda Auto
iStock
 ČTK

Prodej nových osobních aut v Česku za tři čtvrtletí meziročně klesl o 11,1 procenta na 143 843 vozů. V září odbyt o pět procent vzrostl. Oznámil to Svaz dovozců automobilů. Nejprodávanější je nadále Škoda se 46 018 vozy, druhá je značka Hyundai se 14 628 automobily a třetí Volkswagen prodal 12 115 aut. Následují Toyota, Kia a Dacia.

Reklama

Nejoblíbenějším modelem je Škoda Octavia s 10 320 prodanými kusy, druhá je Fabia (9130) a třetí Hyundai i30 (6311).

Většinu nakoupily firmy, stále vedou SUV

Celkem 72,4 procenta aut nakoupily firmy. Nejoblíbenější kategorií jsou sportovně užitková SUV s podílem 44,5 procenta, následuje nižší střední třída s 15,9 procenta a malé vozy s 13 procenty. Z hlediska paliva vede benzin s 66,8 procenta, následuje diesel s 24,4 procenta. Zároveň se prodalo 2869 elektromobilů. Prodej hybridů vzrostl o pětinu.

Oliver Blume, šéf koncernu Volkswagen

Šéf VW po úspěchu Porsche chce na burzu vyslat i další značky, včetně Škody. Tréninkově, zatím

Škoda, Audi, Lamborghini, Bentley, Seat i Cupra. To jsou značky, které si zřejmě nanečisto zkusí přípravy vstupu na burzu. Alespoň takový je plán nynějšího šéfa koncernu VW Olivera Bumeho.

Přečíst článek

Registrace lehkých užitkových aut klesly o 12,7 procenta na 12 511 vozů. Vede Renault s prodejem 1953 vozů, následovaný Fordem a Peugeotem. Prodej nákladních aut stoupl o 3,3 procenta na 6427 vozidel. První je Volvo s 1250 vozy, druhý Mercedes-Benz a třetí DAF.

Reklama

Prodej autobusů se zvýšil o 24,7 procenta na 986 vozidel. Nejprodávanější Iveco Bus prodalo 366 vozidel, SOR 246 a Setra 182 autobusů. Tři čtvrtiny tvořily linkové vozy.

Poptávka po motocyklech se zvýšila o 17,8 procenta na 22 279 strojů. Nejvíce prodala Honda, celkem 4297 motocyklů, druhé CF Moto si vybralo 2000 zákazníků. Třetí je Yamaha s 1503 prodanými stroji.

Tesla, ilustrační foto

Tesla trhá rekordy, odbyt aut ve třetím čtvrtletí stoupl o více než třetinu

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 343 830 vozidel. Proti druhému čtvrtletí se tak odbyt zvýšil o 35 procent. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Dodávky ve třetím čtvrtletí nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na více než 359 tisíc vozů.

Přečíst článek

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Obrat v autoprůmyslu. Srpnová výroba překonala předcovidový rok 2019

Výroba osobních aut za letošních osm měsíců meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 801 774 vozů. Ještě v pololetí byla výroba proti loňsku o 8,5 procenta nižší. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. Za růstem stojí zlepšení situace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, ale také nízká srovnávací základna loňského roku. Loni od května produkci omezoval nedostatek čipů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Přečíst článek
Kreml posvětil prodej továrny VW v Kaluze tamnímu obchodníku s auty

AKTUALIZOVÁNO: Definitivní konec továrny Škody v Rusku. Kreml posvětil prodej domácí firmě Avilon za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme