Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Příroda loni řádila na českém majetku častěji, zničila ho však méně

Obcí Hrušky se v červnu 2021 prohnalo tornádo
ČTK
 ČTK

V roce 2022 mírně přibylo škod způsobených přírodními živly. Jejich objem proti roku 2021, kdy řádilo tornádo na jižní Moravě, klesl. Celkem jich pojišťovny řešily přes 100 tisíc za několik miliard korun. Nejvíce škod podle nich loni způsobily vichřice a krupobití, stejně jako předloni bylo méně povodní a záplav. Nejpostiženějšími regiony byly Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Generali Česká pojišťovna jednala loni s klienty o téměř 43 tisíc živelních škodách za 2,9 miliardy korun. Počet škod podle ní dosáhl podobných hodnot jako v roce 2021, kdy Česko zasáhlo tornádo. "Loni jsme opět byli svědky masivního množství živelních událostí, které měli mnohdy velmi lokální charakter," řekl mluvčí pojišťovny Jan Marek. Dominantními živly, které působily škody nejčastěji, byla vichřice. Týkalo se jí 17 tisíc událostí za více než 430 milionů. Krupobitím se pojišťovna zabývala ve zhruba 7300 případech za 914 milionů korun a škod způsobených záplavou bylo přibližně 3100 za 109 milionů , uvedl.

Kooperativě se zvýšil počet škod

U klientů Kooperativy způsobily loni přírodní živly 33 166 pojistných událostí za celkem 1,9 miliardy. Proti roku 2021, který ovlivnilo tornádo na jižní Moravě doprovázeným bouřkami po celém území Česka, byly celkové škody u Kooperativy nižší, ale počet nahlášených škod narostl. V roce 2021 likvidátoři Kooperativy řešili 31 416 škod a celkové škody přesáhly 2,41 miliardy, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Allianz v roce 2022 evidovala téměř 17 tisíc škod způsobených živly, o osm procent méně ve srovnání s předchozím rokem. Z hlediska objemu pokles činil 37 procent, což souviselo s tornádem z roku 2021. Nejčastějšími z živelních škod byly ty způsobené vichřicí, v součtu jich bylo loni o 37 procent víc než v roce 2021. Objem těchto škod byl v roce 2022 ve srovnání s rokem předchozím nižší o 45 procent. Průměrná škoda způsobená tornádem v roce 2021 byla více než dvojnásobná proti běžné škodě způsobené vichřicí v roce 2022, vysvětlila mluvčí Marie Petrovová.

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Statisícům bytů a domů v Česku chybí pojištění nebo je zcela nedostatečné. Podle nejhorších expertních odhadů se to týká už každého druhého bytu, který v případě nešťastné události bude problém opravit. A netýká se to jen těch, kdo vůbec pojištěni nejsou. Nastavení pojistky ovlivňuje i růst cen nemovitostí, stoupající inflace, a tedy i dražší ceny stavebních prací a materiálů. Podpojištěni můžete být ovšem snadno i kvůli tomu, že jste si zrekonstruovali byt nebo koupili soláry či tepelné čerpadlo, upozorňují v anketě pro newstream.cz všechny oslovené pojišťovny.

Přečíst článek

Česká podnikatelská pojišťovna se zabývala loni 8000 pojistnými událostmi způsobenými živly, vyplatila přes 450 milionů korun. Objem klesl na 72 procent roku 2021. Důvodem byla podle mluvčí Renaty Čapkové mimořádná kalamita, kdy předchozí rok zatížily škody z tornáda. Ve statistikách za loňský rok živelním škodám dominovala poškození z vichřice a krupobití. "Naopak škod z povodní evidujeme řádově desítky, srovnatelně s předchozím rokem," podotkla.

ČSOB Pojišťovna v roce 2022 v souvislosti s živly zaznamenala 8210 škod, což je o 16 procent více než v roce 2021. "Loňský jsme řešili zejména škody z vichřic, v únoru a pak v červenci a srpnu, a naopak krupobití bylo méně. Počet škod ze záplavy poslední dva roky klesá," řekl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

peníze, ilustrační foto
video

Novela insolvenčního zákona: Stát přijde o 15 miliard a lidé se naučí, jak se vyhnout splácení dluhů

Vláda připravuje významnou změnu insolvenčního zákona ukvapeně a populisticky bez ohledu na názor odborníků. Ti se při dnešní expertní diskusi shodují na tom, že plošným zkrácením doby oddlužení z pěti na tři roky pro všechny dlužníky může vláda ukázat cestu, jak se vyhýbat plnění závazků, může dojít k rozdělení společnosti a ke zvýšení napětí mezi nesplácejícími a řádně splácejícími občany. Důsledkem nové úpravy bude výrazné snížení výtěžnosti oddlužení. O 15 miliard korun může přijít stát, tzn. zdravotní pojišťovny, finanční úřady a Česká správa sociálního zabezpečení. Soukromí věřitelé odhadují ztrátu dokonce na 85 miliard korun.

Přečíst článek

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek

Sedm scénářů, co dělat, když na splátky hypotéky už nezbývá

Tříleté fixace u hypoték končí nyní těm, kdo měli extrémně nízké sazby i pod dvě procenta. Problémy se splácením hypotéky zatím mnoho lidí ale prý nemá. Banky hovoří o Češích jako o těch, kdo i v této době splácí velké úvěry na bydlení svědomitě a pravidelně. S rostoucí inflací, energetickou krizí a hrozbou zvýšení nezaměstnanosti se ale vyplatí vědět, co dělat, když nemáte na splátky hypotéky. Scénářů, co můžete v takovém případě dělat, je minimálně sedm.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kooperativa, VIG, ilustrační foto

Matka české Kooperativy zvýšila zisk o čtvrtinu, akcie VIG na pražské burze posilují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme