Reklama

PPF zařízla spojení Monety a Air Bank. Není k tomu vhodná doba, tvrdí

PPF
ČTK

Třetí největší banka v Česku nevznikne. PPF odvolala dohodu o sloučení Monety a Air Bank. Oznámila to PPF v tiskové zprávě.

Reklama

Skupina PPF a Moneta Money Bank uzavřely na návrh PPF dohodu, která ukončí proces spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank. Důvodem je negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo nedávné změny požadavků České národní banky (ČNB) na kapitálovou vybavenost bank v ČR, sdělila PPF

„Podle názoru PPF nejsou a nebudou naplněny předpoklady, za kterých byla celá transakce připravena a domluvena. Skupina PPF byla připravena dostát všem svým smluvním závazkům, uzavřenou dohodu však vítá a považuje ji v danou chvíli za nejlepší řešení pro PPF i pro ostatní akcionáře Moneta Money Bank,“ uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

Pobočka Moneta Money Bank

Vzniká třetí největší tuzemská banka. Moneta se spojí s finančními společnostmi PPF

Akcionáři Monety na dnešní valné hromadě na třetí pokus schválili její spojení s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Vzniká tak třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů – bude obsluhovat zhruba každého čtvrtého Čecha.

Přečíst článek

Transakci o spojení bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky), s Moneta Money Bank schválili akcionáři Monety v prosinci 2021. Důvodem ke shození transakce je podle spekulací z trhu postup nového šéfa PPF, kterým je od letošního května Jiří Šmejc. Transakci domlouval za PPF ještě Petr Kellner v jiné situaci před dvěma lety a Šmejcovi nyní nedává smysl. 

Kupní cena Air Bank byla smlouvou stanovena na 25,9 miliardy korun. Moneta Money Bank plánovala financovat nákup prostřednictvím úpisu nově vydávaných akcií a z přebytečných kapitálových prostředků banky. „Plánovaný dvoukolový úpis nových akcií měl přinést přibližně 21 miliard korun od stávajících akcionářů banky, a umožnit tak Monetě uhradit významnou část akviziční hodnoty. Tímto je proces nabídky a úpisu nových akcií taktéž ukončen,“ informovala banka.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Podle skupiny PPF by v případě dokončení transakce nejen nastala redukce plánů rozvoje, ale i snížení rozdělitelného zisku a rezerv ve srovnání s představami při podpisu rámcové smlouvy. Důvodem je zvýšení sazby tzv. proticyklické kapitálové rezervy ČNB ze současných 0,5 procenta až na 2,5 procenta v roce 2023. Dokončení transakce by podle PPF také negativně ovlivnilo podle platných účetních pravidel výši regulatorního kapitálu. Zároveň současný vývoj ekonomiky a válka na Ukrajině zvyšuje ekonomická rizika a snižuje potenciální růst sloučené banky, dodala PPF.

„Celkem mi vyjádření z PPF dávají smysl. Sazba proticyklické kapitálové rezervy se skutečně má silně navyšovat, to samo o sobě snižuje potenciál pro výplatu dividend, a tak činí investici do akcií Moneta méně atraktivní. Moneta z bank na českém trhu má myslím nejmenší schopnost navýšené sazby ČNB efektivně přenášet na úvěrové klienty a současně její úvěrové portfolio bude ekonomickým zpomalením postiženo z velkých bank nejvíce,” uvedl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Podle něj jde pro českou ekonomiku o dobrou zprávu z toho důvodu, že akciový trh nepřijde o další slušnou emisi. „Méně koncentrovaný bankovní trh si také myslím, že je spíše výhoda pro domácí ekonomiku,” dodal.

Ukončení akvizice je naopak podle analytika X-Trade Brokers Jiřího Tylečka velkým překvapením a pro PPF prohrou, která nezvýší důvěryhodnost skupiny. „PPF uvádí sérii důvodů, proč z obchodu ustupuje, ale ani dohromady se nezdají tak zásadní, aby celou transakci shodily pod stůl. Investoři nebudou příliš nadšeni a můžeme čekat zvýšenou volatilitu (rozkolísanost) na akciích Monety. Bankovní sektor je pod tlakem a plánovaná akvizice Monety ze strany PPF mohla být důvodem, proč tuto banku zatím negativní nálada v sektoru zasáhla jen okrajově,” uvedl.

Podle Tomáše Pfeilera z Cyrrusu je diskutabilní, jak na situaci zareagují akcie Monety. „Investoři budou reagovat pozitivně na skutečnost, že Moneta nezaplatí za aktiva skupiny Air Bank přehnaně vysokou částku. Nicméně taktéž platí, že transakce s PPF představovala pro akcie Monety jakousi bezpečností pojistku. Krátkodobě může cena zkopírovat akcie ostatních bank obchodovaných na pražské burze a zamířit dolů,” uvedl.

Vedení Monety podle vyjádření v tiskové zprávě přistoupilo na návrh dohody s tím, že získá zpět náklady investované do procesu akvizice a zároveň odstraní nejistoty spojené s potenciálním převzetím kontroly nad bankou. „V tomto smyslu se PPF zavázala, že nebude navyšovat svůj vlastnický podíl v Monetě a že stávající bude držet minimálně po dobu 12 měsíců. Nicméně, PPF má možnost prodat svůj stávající podíl na úrovni 29,94 procenta potenciálnímu strategickému investorovi,” uvedla Moneta.

Moneta zároveň potvrdila, že nadále chce dodržet strategický cíl, a to mít souhrnný čistý zisk 23,7 miliardy korun za roky 2022 až 2026. „Lituji, že plán, na kterém jsme tvrdě pracovali, nakonec nebude realizován. Nadále se tedy budeme snažit o realizaci samostatné strategie a z ní vytyčených cílů tak, abychom akcionářům dodali solidní ziskovost včetně dividend podle platné dividendové politiky. Věřím, že to dokážeme v souladu s naší předchozí komunikací,” uvedl generální ředitel Moneta Money Bank Tomáš Spurný.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Obří bankovní fúze klopýtla. Akcionáři Monety zamítli navržené financování

Akcionáři Monety na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Uvedla to mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bankomat Monety v Praze

Lukáš Kovanda: Zrušení spojení Monety a Air Bank není překvapením. Je to kvůli válce a inflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme