Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zrušení spojení Monety a Air Bank není překvapením. Je to kvůli válce a inflaci

bankomat Monety v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Lukáš Kovanda

Zrušení spojení Monety Money Bank a Air Bank není vzhledem k ekonomickým podmínkám v Česku i v zahraničí, ale také vzhledem k podmínkám geopolitickým, nijak překvapivé.

Reklama

Skupina PPF, jež ovládá Air Bank a která zrušení spojení iniciuje, tak činí zejména s ohledem na makroekonomické důsledky války na Ukrajině, které společně s dopady pandemie uplynulých dvou let historicky zcela bezprecedentně poznamenávají tuzemský bankovní trh. Ten tak nyní čelí jednomu z nejdramatičtějších růstů základní úrokové sazby ve světě vůbec.

Česká národní banka se tímto způsobem snaží bojovat s prudkou inflací. Ta zejména právě kvůli souběhu efektů pandemie a války, ale také z důvodu faktorů specifických pro ČR, nabývá míry, kterou ještě začátkem letošního roku prakticky žádný expert nečekal, tím méně v době vyhodnocování přínosnosti akvizice dvou zmíněných bank. 

PPF

PPF zařízla spojení Monety a Air Bank. Není k tomu vhodná doba, tvrdí

Třetí největší banka v Česku nevznikne. PPF odvolala dohodu o sloučení Monety a Air Bank. Oznámila to PPF v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Česká národní banka v rámci boje s dopady inflace a rizikového geopolitického vývoje, v podobě zejména války na Ukrajině, letos v březnu rozhodla o dalším citelném navýšení sazby proticyklické kapitálové rezervy. Od 1. dubna příštího roku tak budou muset banky v ČR počítat s tím, že tato sazba činí 2,5 procenta. Budou tak muset na poskytnuté úvěry držet citelně více kapitálu než nyní, kdy daná sazba činí 0,5 procenta. Tím pádem se bankám úvěrování notně prodraží.

Prodražení úvěrování je nečekaně silné, takže dává ekonomické opodstatnění zrušení spojení obou zmíněných bank. Dalším opodstatněním je samotný vývoj na Ukrajině, který nepříznivě doléhá na českou ekonomiku, už jen z titulu její relativní geografické blízkosti k oblasti válečných bojů. Pravděpodobná recese, do níž Česko míří, ve spojení s popsaným dramatickým prodražováním úvěrů představuje krajně nepříznivý děj, jenž fatálně snižuje přínosnost uvažovaného spojení bank, zejména vzhledem k rizikům, která by bylo nutné podstoupit. 

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Pobočka Moneta Money Bank

Vzniká třetí největší tuzemská banka. Moneta se spojí s finančními společnostmi PPF

Akcionáři Monety na dnešní valné hromadě na třetí pokus schválili její spojení s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Vzniká tak třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů – bude obsluhovat zhruba každého čtvrtého Čecha.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme