Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslední záchvěv zimy zničil meruňky i ochotu Čechů šetřit plynem

Topení - ilustrační obrázek
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Data společnosti Amper Meteo ukázala, že v posledních dnech Češi razantně zvýšili spotřebu plynu. Mezitýdenní nárůst činil až 60 procent. A v nejbližších dnech se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu situace spíš zhorší.

Reklama

Je to již takový obvyklý obrázek posledních let. Aprílové počasí přichází v České republice zhruba v posledním lednovém týdnu a skončí někdy v druhé polovině května, kdy je vystřídá vlna veder končící vlnou dešťů a následnými povodněmi v polovině prázdnin. Počasí zkrátka nemá tradiční kontury. To se s nárůstem cen za vytápění pak razantně projevuje na útratách domácností.

Letošní mírná zima byla požehnáním, díky níž se nenaplnily nejčernější scénáře o kolapsu Evropy kvůli rostoucím cenám plynu. Vedle celé řady vlivů se na tom podepsalo i cílené šetření, které domácnosti v Česku i dalších evropských zemích zavedly.

Ilustrační foto

Češi zjistili, že za stejné peníze jako v Krkonoších koupí nemovitost v jižní Evropě, říká šéf realitky

Zájem Čechů o luxusní nemovitosti v zahraničí se v poslední době zvyšuje. Lidé nemají zájem pouze o typicky české dovolenkové destinace jakými jsou Chorvatsko či Španělsko, ale čím dál více investují také do nemovitostí v Thajsku či Dubaji. Uvedl to výkonný ředitel realitní kanceláře Luxent Jiří Kučera.

Přečíst článek

Podle dat společnosti Amper Meteo Jana Palaščáka tak například v lednu české domácnosti spotřebovaly o 20 procent plynu méně než v lednu roku 2022 a ještě výrazněji oproti průměrům let 2017 až 2021.

Data stejné společnosti však ukazují, že s nástupem astronomického jara vůle šetřit energiemi a zejména plynem klesá. „Počasí je jako na houpačce. Tento týden je zatím zhruba o 7-8°C chladnější než ten předchozí. Kromě předčasné ‚neúrody‛ meruněk to přineslo i navýšení spotřeby plynu až o více než 60 %,“ uvedla společnost Amper Meteo na Twitteru na konci března.

Bude hůř. Pár dní

Kromě drobných jednodenních výkyvů se spotřeba plynu v letošním roce téměř vždy držela pod spotřebami v letech 2020 až 2022. To se však v průběhu minulého týdne změnilo a spotřeba byla vyšší než vloni i než v roce 2021. A pro první dubnový týden Amper Meteo předpovídá další nárůst.

„Příští týden další studená vlna s nočními mrazy a navýšení spotřeby plynu o dalších 10-20 %,“ dodala společnost na Twitteru minulý pátek.

A tuto domněnku potvrzuje i předpověď na aktuální týden Českého hydrometeorologického ústavu, podle níž bude zejména první polovina týdne mimořádně chladná. Do čtvrtka mají nejvyšší denní teploty dosáhnout úrovně 1 až 5 °C, přitom průměr pro toto období je 7 °C. A v noci budou teploty klesat stabilně až k minus 5 °C. Situace se má změnit až o velikonočních svátcích, kdy by teplota měla začít růst až nad 10 stupňů.

OPEC+ se dohodl na snížení těžby. Z trhu zmizí miliony barelů ropy, surovina zdraží

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Ropa skokově zdražuje. Barel Brentu může letos stát zase i 100 dolarů

Překvapivé snížení těžby ze strany OPEC+ zvýšilo cenu ropy o pět procent. Ropný kartel a jeho spojenci v čele s Ruskem se v neděli dohodli na snížení těžby. Z trhu zmizí 1,15 milionu barelů ropy denně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme