Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatelé očekávají krizi. Lidé jsou naopak optimističtí

Budou spotřebitelé nadále utrácet dostatečně?
Pixabay
 ČTK

Dobrá nálada se přestává šířit mezi podnikateli. Očekávají, že nadcházející měsíce budou opravdu krušné. Potvrzují to i odhady ekonomů, podle nichž česká ekonomika může upadnout do takzvané technické recese, kdy se dvakrát za sebou mezikvartálně propadne HDP. Spotřebitelé jsou však podle Českého statistického úřadu zatím spíše optimističtí.

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně klesla potřetí v řadě, snížila se o 1,6 bodu na hodnotu 94,1. Níže byla naposledy loni v březnu. U podnikatelů klesla ve všech odvětvích, naopak mezi spotřebiteli se po pěti měsících poklesu zvýšila. V červenci se přitom důvěra spotřebitelů dostala na nejnižší hodnotu vůbec, v srpnu stoupla o 3,5 bodu na hodnotu 77,1. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Důvěra podnikatelů se v srpnu meziměsíčně snížila o 2,6 bodu na hodnotu 97,6. „Celková důvěra v ekonomiku mezi podnikateli se snížila ve všech sledovaných odvětvích. Zatímco průmysl, obchod a služby zaznamenaly mírnější pokles důvěry, který byl zejména v průmyslu a obchodě potvrzením vývoje z předešlých měsíců, stavebnictví doznalo výraznější propad,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě polem, na němž se ekonomové střetávají s politiky. Ještě před pár měsíci se vzácně shodli, že platy v těžkých dobách nelze zvedat. Tomu je ale nyní konec. V ještě těžších dobách jde evidentně ekonomická logika stranou a převládá logika politická. Ta se ale brzy projeví na dalším růstu inflace.

Přečíst článek

Podle něj je jedním z důvodů fakt, že po více než roce a čtvrt poprvé převážil, byť mírně, podíl podnikatelů očekávajících pro období následujících tří měsíců pokles počtu zaměstnanců. Je otázkou, jestli se jedná pouze o jednorázový výkyv, nebo o změnu trendu sentimentu ve stavebnictví, dodal.

Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se meziměsíčně snížila o 8,4 bodu na hodnotu 110,2. V průmyslu byla oproti červenci nižší o dva body, dosáhla hodnoty 96,9, v obchodu klesla o 2,4 bodu na 95,2 a ve službách o 2,7 bodu a 97,3.

Podnikatelé cítí krizi

Mezi spotřebiteli důvěra naopak meziměsíčně stoupla. Podle statistiků se respondenti ve srovnání s červencem méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace a i jejich vlastní finanční situaci. Meziměsíčně se snížil i počet respondentů hodnotících svojí stávající finanční situaci hůře ve srovnání s předešlými dvanácti měsíci. Naopak mírně vzrostl počet respondentů, kteří se domnívají, že v období příštích dvanácti měsíců nebude vhodná doba k pořizování velkých nákupů.

Kurz koruny vůči euru

Firmy se vyhýbají koruně. Polovina půjček už je v eurech

Téměř polovinu firemních úvěrů již banky poskytují v eurech a tento podíl nadále roste, půjčit si ve společné evropské měně je totiž levnější. Firmy si začínají navzájem platit eurem a začíná se hovořit o „eurizaci“ tuzemské ekonomiky.

Přečíst článek

Průzkum podporuje scénář slabšího výkonu české ekonomiky v letošním druhém pololetí, řekl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Ekonomika může podle něj vykázat mezikvartální pokles HDP ve třetím i čtvrtém čtvrtletí, což by znamenalo takzvanou technickou recesi - tj. mezičtvrtletní pokles sezonně očištěného reálného čtvrtletního HDP v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích. „Na spotřebitele bude i nadále nepříznivě působit růst životních nákladů, od podnikatelů přicházejí signály, že se v dalších měsících zřejmě ochladí poptávka po nových pracovnících,“ dodal Jáč.

U spotřebitelů je stále index výrazně nízko, protože domácnosti pociťují inflaci na vlastní kůži už delší dobu a před topnou sezonou se k tomu přidává reálný strach z růstu cen energií,“ upozornil ředitel strategického poradenství PwC ČR Jan Hadrava. Podniky při stále stoupajících rekordních cenách elektřiny a plynu podle něj teď zřetelně vidí, že se dostávají do nákladové pasti. „Některé už přerušily či ukončily výrobu, což se přelévá do dalších oborů,“ podotkl.

nákupy v supermarketu

Lukáš Kovanda: Čechy sevřel strach o vlastní finanční budoucnost. Bojí se víc než za covidu

Maloobchodní tržby se v červnu v Česku opět citelně propadly, meziročně o šest procent. Propad odráží klesající důvěru českých spotřebitelů v tuzemskou ekonomiku a ve vlastní finanční budoucnost. Nálada tuzemských spotřebitelů totiž podle pravidelného měsíčního šetření ČSÚ klesla v červenci nejníže v celé historii měření, jež se píše od roku 2003. Češi utrácí méně než před rokem za všechny základní druhy zboží a služeb, s výjimkou často svoji povahou nezbytného zboží drogistického a lékárenského. 

Přečíst článek

účty, ilustrační foto

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v prosinci zpomalila. Její průměrná míra loni činila 10,7 procenta, uvedli statistici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme