Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Avast skončí na pražské burze. Bude se obchodovat jen na Nasdaqu

Avast, sídlo
ČTK
 ČTK

Spojení české nadnárodní antivirové společnosti Avast s americkou firmou NortonLifeLock bude znamenat odchod další české firmy z pražské burzy, míní analytici.

Reklama

Firmy oznámily dohodu o spojení v úterý, za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy korun).

Pražská burza možný odchod nekomentovala. „Společnost zatím nevydala žádné oficiální vyjádření týkající se její budoucnosti na veřejných trzích. Musíme počkat na oficiální stanovisko Avastu k této věci,” uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Akcie Avastu na londýnské burze dnes krátce po poledni přidávaly asi 2,3 procenta nad 5,80 libry. Roční maximum je těsně nad 6,11 libry. Na pražské burze byl dnes růst obdobný a cena se vyšplhala na 174 korun.

Avast

Americký Norton koupí Avast za téměř 200 miliard. Firma se přejmenuje

Nová společnost se chystá nabízet služby více než 500 milionům uživatelů. Akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Přečíst článek

Ztráta pro pražskou burzu

Pro původem českou firmu a její zakladatele je obchod obrovský úspěch, pro pražskou burzu další ztráta, uvedl zakladatel investiční platformy Portu Radim Krejčí. Akcie nově spojené společnosti podle něj bude možné kupovat jen na americké burze Nasdaq.

Upozornil, že od začátku roku 2021 vyměnilo majitele v průměru 244 tisíc kusů akcií Avastu denně. Každý den se tak díky této firmě obchodovalo přes 36 milionů korun, což tvoří asi sedm procent průměrného letošního objemu na pražské burze. Avast přitom není jedinou společností, se kterou se tuzemská burza rozloučí. V červnu navýšila skupina PPF svůj podíl v operátorovi O2 a oznámila záměr iniciovat stažení jeho akcií z burzy.

„Negativní stránkou obchodu je fakt, že skvělé společnosti jsou cílem nákupu jiných, a tak pražská burza přijde o další skvělou emisi,” uvedl analytik portálu Capitalinked Radim Dohnal.

„Je škoda, že akcie takovéto technologické firmy zmizí z českého burzovního parketu, ale nabídka americké konkurence byla příliš lákavá,” doplnil regionální ředitel společnosti 4fin Vojtěch Duffek. Pro akcionáře, kteří si akcie Avastu nakoupili v posledních 24 měsících, to podle něj znamená výnos vyšších desítek procent.

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně.

Avast

Lukáš Kovanda: Převzetí Avastu je historicky největší akvizicí české firmy

Převzetí Avastu je historicky největší akvizicí původem české firmy, od zakladatelů směrem k investorovi. Objemově zhruba odpovídá pět let starému nákupu Plzeňského Prazdroje a dalších čtyř pivovarů. Akcie Avastu v reakci na zprávu o převzetí Avastu americkou softwarovou společností NortonLifeLock rostou.

Přečíst článek

Avast, sídlo

WSJ: Američané jednají o převzetí Avastu. Ve hře jsou stovky miliard

Česká antivirová společnost Avast by se mohla stát cílem akvizice. Zájem projevili Američané, tvrdí zdroje listu WSJ. Šlo by o obchod v hodnotě stovek miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme