Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americký Norton koupí Avast za téměř 200 miliard. Firma se přejmenuje

Avast
ČTK
 ČTK

Nová společnost se chystá nabízet služby více než 500 milionům uživatelů. Akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Reklama

Americká softwarová společnost NortonLifeLock oznámila, že se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliard dolarů (asi 186,3 miliard korun). Informoval o tom list The Financial Times. Fúze bude dokončena nejdříve za devět až deset měsíců. Společnost ponese nové jméno - jaké zatím není jasné. Na dnešním on-line briefingu to uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček. 

Jednání o fúzi společnosti oznámily v červenci. V úterý večer ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Vlček uvedl, že před dokončením spojení se mimo jiné musí uskutečnit valné hromady obou společností. „Také ta transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně,” řekl dnes Vlček.

Členové vedení Avastu Vlček a Pavel Baudiš se podle něj stanou členy představenstva nové firmy, která po spojení vznikne. Generálním ředitelem bude generální ředitel NortonLifeLock Vincent Pilette.

Nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů. „Díky této fúzi také dojde k úsporám v hrubých nákladech, které jsme vyčíslili přibližně na 280 milionů dolarů (asi šest miliard korun) a dalším potenciálním synergiím na straně příjmů z příležitosti pro vstup na další trh,” uvedl Vlček.

„Obě naše společnosti mají vizi společné platformy,“ uvedl generální ředitel společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette, podle kterého NortonLifeLock vyniká v oblasti ochrany proti krádeži identity, zatímco Avast je jedničkou v ochraně soukromí uživatelů.

Avast, sídlo

WSJ: Američané jednají o převzetí Avastu. Ve hře jsou stovky miliard

Česká antivirová společnost Avast by se mohla stát cílem akvizice. Zájem projevili Američané, tvrdí zdroje listu WSJ. Šlo by o obchod v hodnotě stovek miliard korun.

Přečíst článek

Vlček zdůraznil, že jde o fúzi, nikoliv o akvizici jedné z firem - po spojení podle Vlčka půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě. Aktuální značky produktů Norton a Avast podle něj existovat nepřestanou. „Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity,“ dodal. Současní akcionáři Avastu budou podle Vlčka vlastnit 14 až 26 procent nové firmy.

Analytici míní, že spojení firem by mohlo vytvořit konkurenci největším softwarovým firmám na světovém trhu. „Nejde o spojení dvou stejných firem, každá se specializuje na jinou oblast a cílem je vytvořit konkurenci těm největším hráčům, jako je například Microsoft či Google,” uvedl ekonom společnosti Roger Dominik Stroukal. Podle manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera je obchod svým rozsahem srovnatelný pouze s akvizicí za 200 miliard korun japonské skupiny Asahi, která v roce 2017 převzala Plzeňský prazdroj. Tehdy však šlo o transakci za středoevropská aktiva, nikoli pouze za českou firmu.

Spojení Avastu s firmou NortonLifeLock bude podle analytiků znamenat také jeho odchod z pražské burzy

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl.

V prvním pololetí Avast zvýšil upravený provozní zisk EBITDA o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy korun). Upravené tržby pak vzrostly o 8,8 procenta na 471,3 milionu dolarů.

ilustrační foto

Globální objem fúzí a akvizic láme rekordy, český trh zaostává

Objem fúzí a akvizic ve světě v letošním roce láme rekordy a překonává i předkrizová období. Ve druhém čtvrtletí se uskutečnily fúze a akvizice v objemu přesahujícím 1,2 bilionu dolarů, objem těchto transakcí je tak dle dat PwC nejvyšší za poslední roky.

Přečíst článek

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Drahota sílí. Inflace zrychlila meziročně na 3,4 procenta

Červencová inflace v meziročním vyjádření dosáhla 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme