Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Převzetí Avastu je historicky největší akvizicí české firmy

Avast
ČTK
Lukáš Kovanda

Převzetí Avastu je historicky největší akvizicí původem české firmy, od zakladatelů směrem k investorovi. Objemově zhruba odpovídá pět let starému nákupu Plzeňského Prazdroje a dalších čtyř pivovarů. Akcie Avastu v reakci na zprávu o převzetí Avastu americkou softwarovou společností NortonLifeLock rostou.

Reklama

Akcie antivirové firmy Avast dnes rostou o zhruba 3,2 procenta, jak na pražské, tak na londýnské burze. Trh tak pozitivně přijímá informaci o jejím převzetí americkou softwarovou společností NortonLifeLock. Transakce představuje historicky největší akvizici původem české firmy. Hodnota transakce přesahuje v přepočtu 186 miliard korun.  

Akvizice by měla společnosti NortonLifeLock zásadním způsobem pomoci zrychlit meziroční růst globálních tržeb na více než deset procent. Akcionáři Avastu v rámci transakce získají akcie společnosti NortonLifeLock a hotovost. Mají přitom na výběr ze dvou možností, jak tyto dva druhy kompenzace nakombinovat.  

Avast

Americký Norton koupí Avast za téměř 200 miliard. Firma se přejmenuje

Nová společnost se chystá nabízet služby více než 500 milionům uživatelů. Akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Přečíst článek

Mezi největší akvizice poslední doby, jež se týkaly původně české firmy, patří převzetí Plzeňského Prazdroje japonskou pivovarnickou skupinou Asahi. Japonci jej ovšem pořídili v rámci balíků pěti východoevropských pivovarů. V roce 2016 se přitom dohodli na ceně podle tehdejšího kursu přesahující 197 miliard korun za celý tento balík. Samotný Prazdroj by tak vyšel levněji než nyní Avast. 

Největší transakcí loňska bylo dokončení převzetí mediální skupiny CME skupinou PPF za 47 miliard korun.  

Pavel Baudiš a Eduard Kučera

Cesta Pavla Baudiše a Eduarda Kučery k miliardám

Od prográmku, který překonal virus Vienna, po úspěšný prodej americkému gigantu. Jak Pavel Baudiš a Eduard Kučera založili Avast a vybudovali z něj jednoho z lídra trhu kyberbezpečnosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme