Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obnova ukrajinské ekonomiky bude stát 411 miliard dolarů, tvrdí nový odhad

Obnova ukrajinské ekonomiky bude stát 411 miliard dolarů, tvrdí nový odhad
ČTK
 ČTK

Obnova ukrajinské ekonomiky po ruské invazi bude stát 411 miliard dolarů (devět bilionů korun), což je 2,6násobek odhadovaného hrubého domácího produktu (HDP) Ukrajiny za loňský rok. Vyplývá to z nové studie Světové banky (SB), OSN, Evropské komise (EK) a Ukrajiny, na kterou se odvolává agentura Reuters. Předchozí odhad z loňského září počítal s náklady 349 miliard dolarů.

Reklama

Odhad zahrnuje období jednoho roku od začátku ruské invaze z 24. února 2022. Vyčísluje přímé fyzické škody na infrastruktuře a budovách, dopad na lidské životy a obživu a náklady na „vybudování lepšího”, uvedla SB.

Nová prognóza přichází den poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že jeho zaměstnanci se dohodli s ukrajinskými úřady na čtyřletém úvěru 15,6 miliardy dolarů.

„Energetická infrastruktura, bydlení, kritická infrastruktura, ekonomika a humanitární odminování jsou našimi pěti prioritami na letošní rok,” uvedl v prohlášení k odhadu škod ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Dodal, že odhad nezahrnuje údaje z území, která nyní okupují ruské síly.

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Putinovy naděje na neomezené partnerství s Čínou vzaly zasvé, míní americký institut

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na dnešek ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

Přečíst článek

Loni třetinový propad, letos snad již růst

Podle rychlého hodnocení potřeb bude Ukrajina letos potřebovat 14 miliard dolarů na důležité a prioritní investice do rekonstrukce a obnovy, což si vyžádá 11 miliard dolarů nad rámec letošního rozpočtu Ukrajiny. Na těchto potřebách bude mít podíl přibližně 22 procent doprava, 17 procent bydlení, 11 procent energetika a sedm procent zemědělství.

Největší poměrný růst je v oblasti energetiky, kde je odhad škod pětkrát vyšší než loni v červnu, dodala SB.

Světová banka od začátku invaze zprostředkovala Ukrajině finanční pomoc v celkovém objemu 20,6 miliardy dolarů.

Ukrajinská ekonomika podle odhadu Světové banky loni klesla o 30 procent. Už koncem loňského roku SB odhadla, že letos by ekonomika mohla vykázat růst o více než tři procenta, upozornila ale, že výhled je velmi nejistý a bude záviset na vývoji války.

Fronta náklaďáků se zemědělskou produkcí na výkladu v přístavu

Svaz průmyslu: Stát by měl víc podpořit české firmy na Ukrajině

České firmy se mohou výrazně podílet na obnově Ukrajiny a velká část z nich očekává na tamním trhu nadějné příležitosti. „K tomu potřebují podmínky srovnatelné s těmi, jaké mají německé nebo polské společnosti,“ řekl v rozhovoru pro časopis MED Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR. V nastavení státní finanční podpory zatím Česko zaostává i za Slovenskem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Náklady na obnovu Ukrajiny překročily 450 miliard eur

Náklady na obnovu Ukrajiny závratně rostou. K zemi už padla desetina všech tamních budov

Přečíst článek
Zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný

Tomáš Kopečný: České firmy by měly sledovat, do čeho na Ukrajině zamíří největší investice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme